Powered by

Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ

Η Τράπεζα της Αγγλίας βρέθηκε στη μέση ενός «υπερατλαντικού χάσματος» σχετικά με το ποιός θα μειώσει πρώτος τα επιτόκια, προκαλώντας δαπανηρές συνέπειες για τους επενδυτές βρετανικών ομολόγων και τους Βρετανούς πολιτικούς που υπολογίζουν σε ανακούφιση από το υψηλό κόστος δανεισμού κατά τη διάρκεια των επερχόμεων εκλογών.

Από τη μία πλευρά είναι οι οικονομολόγοι του City of London και ο διοικητής της BοE, Άντριου Μπέιλι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου μοιάζουν περισσότερο με αυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά είναι οι επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν ότι η πορεία της BοE προς τις μειώσεις των επιτοκίων μοιάζει περισσότερο με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς διαψεύδονται γρήγορα οι προσδοκίες για φετινή χαλάρωση στις ΗΠΑ.

Ο διαχωρισμός έχει προβληματίσει τους οικονομολόγους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απομυζήσουν πολλά από τα πρόσφατα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου τα οποία θα τους άλλαζαν γνώμη σχετικά με τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των βρετανικών και αμερικανικών προοπτικών.

Σημειωτέον πως το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει υποτονική ανάπτυξη μετά από μια ρηχή συρρίκνωση κατά το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους. Οι ΗΠΑ, αντίθετα, συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική.

«Οι αγορές έχουν επιβάλλει τον αμερικανικό κύκλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν πολύ διαφορετικές διαδρομές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για το Ηνωμένο Βασίλειο, Σαντζέι Ράτζα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την τεχνική ύφεση. Ο πληθωρισμός μειώνεται πιο πειστικά. Οι μισθολογικές διευθετήσεις ακολουθούν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Το κρισιμότερο είναι ότι τα πραγματικά επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υψηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ».

Πρόσφατη έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων υπέδειξε ότι οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι η BοE θα προβεί στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, με μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αγορές, εν τω μεταξύ, από το να εκτιμούν έξι περικοπές για το 2024 στις αρχές του έτους, τις έχουν πια περιορίσει σε μόλις δύο. Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές τιμολογούσαν πλήρως μόνο μία περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και όχι πριν από τον Νοέμβριο.

Η σύγχυση σχετικά με το πότε η BoE θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της αποδυναμώνει την υπόθεση των αγορών ομολόγων βραχυπρόθεσμα.

Ευρύτερα, τροφοδοτεί τις ανησυχίες στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν θα λάβει πια έμμεση πολιτική στήριξη από τη μείωση των επιτοκίων πριν αντιμετωπίσει το Εργατικό Κόμμα του Κίρ Στάρμερ στις εκλογές.

Η αναπροσαρμογή της αγοράς επιταχύνθηκε εν μέρει λόγω των απροσδόκητα υψηλών στοιχείων όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τα οποία τροφοδότησαν τις ανησυχίες ότι η Fed αντιμετωπίζει ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» στον δρόμο της επιστροφής προς τον πληθωριστικό στόχο του 2%.

Μια καθυστερημένη αλλαγή της ρότας του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ θα μπορούσε επίσης να ωθήσει και άλλους κεντρικούς τραπεζίτες να επιβραδύνουν, δεδομένου ότι ορισμένα νομίσματα ενδέχεται να αποδυναμωθούν και να απομονωθούν έναντι του δολαρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρασύρθηκε από αυτές τις ανησυχίες αυτές την περασμένη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία για τους μισθούς και τον πληθωρισμό ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών στο 3,2% τον Μάρτιο, αλλά η αύξηση των τιμών και οι υποκείμενες μετρήσεις ήταν ελαφρώς υψηλότερες από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Η αύξηση των μισθών ήταν επίσης ισχυρότερη του αναμενόμενου για τους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο, στο 6%.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι προσδοκίες της αγοράς για χαλάρωση της BοE μοιάζουν πλέον περισσότερο με εκείνες της Fed παρά της ΕΚΤ.

«Ενώ οι προσδοκίες της αγοράς για την ΕΚΤ φαίνεται να έχουν αποσυνδεθεί κάπως από τις αντίστοιχες αμερικανικές, οι προσδοκίες για την BοE συνεχίζουν να ακολουθούν αρκετά στενά αυτές της Fed», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Μάικλ Πφάιστερ, προσθέτοντας πως «είναι πιθανό ότι η BοE οδεύει προς μια μικρή διόρθωση του επιπέδου των επιτοκίων της και όχι προς έναν έντονο κύκλο μειώσεων αυτών».

Παρ’ όλα αυτά, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν περιορίσει τις προβλέψεις τους όσον αφορά τις μειώσεις της BοE, οι περισσότεροι δεν έχουν αλλάξει τις προσδοκίες τους για μια τέτοια κίνηση το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι αναλυτές της Morgan Stanley, της Goldman Sachs Group, της Capital Economics και του Bloomberg Economics εξακολουθούν να αναμένουν μια στροφή προς τη χαλάρωση τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους ομολόγους του στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, ο Άντριου Μπέιλι τόνισε ότι πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερα κοινά με την Ευρώπη παρά με την Αμερική.

«Η δυναμική του πληθωρισμού είναι μάλλον διαφορετική μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπέιλι. Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ βιώνουν περισσότερες «πληθωριστικές πιέσεις που καθοδηγούνται από τη ζήτηση» από ό,τι η στάσιμη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας «ισχυρές ενδείξεις» για χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές της τελευταίας.

Ο ίδιος υποβάθμισε τη σημασία των επικαιροποιημένων μακροοικονομικών δεδομένων, λέγοντας ότι η BοE ήταν «λίγο-πολύ σε καλό δρόμο».

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει στον στόχο του 2% όταν τα στοιχεία του Απριλίου ανακοινωθούν τον Μάιο, λόγω της νέας μείωσης του κόστους της ενέργειας.

Ο υποδιοικητής της τράπεζας, Ντέιβ Ράμσντεν, από την πλευρά του ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κλίνουν τώρα «προς τα κάτω». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει περισσότερο με την Ευρωζώνη.

«Συμφωνούμε με τον Μπέιλι ότι η δυναμική του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται διαφορετική, γεγονός που μας προσφέρει λόγο να πιστεύουμε ότι η BοE μπορεί να αποκλίνει από τη Fed», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Economics, Νταν Χάνσον, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι η αγορά έχει ωθήσει τις εκτιμήσεις της για την πρώτη μείωση της BοE υπερβολικά μακριά».

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων