Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
InBusinessNews 08:12 - 23 Απριλίου 2024
Στα «τάρταρα» βρέθηκαν το α’ τρίμηνο του 2024 οι συναλλαγές χρυσών λιρών, με τους Έλληνες – πωλητές και αγοραστές – να τηρούν μία… ιδιότυπη στάση αναμονής, παρά το «ράλι» που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η τιμή του χρυσού, λαμβάνοντας ώθηση (και) από τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους πωλήθηκαν 9.795 χρυσές λίρες που αποτελεί το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό από το 2011.
Υπενθυμίζεται πως οι χαμηλότερες συναλλαγές σε επίπεδο α’ τριμήνου καταγράφηκαν τα έτη 2021 και 2018, οπότε και οι ιδιώτες έδωσαν προς ρευστοποίηση 7.315 και 9.722 τεμάχια αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφηκε το 2013, οπότε και πωλήθηκαν στην κεντρική τράπεζα 33.428 χρυσές λίρες, με την αμέσως καλύτερη επίδοση να αφορά στο α’ τρίμηνο του 2011, ενόσω, δηλαδή, είχε ήδη ξεσπάσει η οικονομική κρίση, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 32.500 τεμάχια.
Όσον αφορά στις αγορές, τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 αγοράστηκαν μόλις 1.581 χρυσές λίρες που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό σε βάθος 14ετίας, με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση να καταγράφεται το α’ τρίμηνο του 2021 (1.595 τεμάχια), ενώ οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν το 2012 (39.641 τεμάχια).
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η τιμή της χρυσής λίρας «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στη «σκιά» αφενός, των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων και αφετέρου, της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.
Είναι ενδεικτικό πως στις 12 Απριλίου, λίγες ώρες, δηλαδή, πριν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η τιμή πώλησης βρέθηκε στα 508,66 ευρώ και η τιμή αγοράς στα 612,81 ευρώ. Έκτοτε διατηρείται στα ίδια επίπεδα, κλείνοντας την Παρασκευή 19 Απριλίου στα 509,27 ευρώ και 613,53 ευρώ αντίστοιχα που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Κι αν οι αγοραστές διστάζουν να τοποθετηθούν στις χρυσές λίρες, ως απόρροια και του υψηλού spread μετά τιμής αγοράς και πώλησης, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στους πωλητές.
«Εάν βγάλουμε από την εξίσωση το ενδεχόμενο να έχει μειωθεί δραστικά το στοκ των Ελλήνων, τότε οι υποτονικές πωλήσεις μπορούν να εξηγηθούν ως εξής: είτε δεν έχουν την ανάγκη να προβούν σε ρευστοποιήσεις, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, είτε απλά προσδοκούν να ανέβει περαιτέρω η τιμή του χρυσού», σχολιάζουν πηγές με γνώση.
Αξίζει να αναφερθεί πως, όσον αφορά στο χρυσό, όπως παρατηρεί το Bloomberg, οι υποβόσκουσες διεθνείς εντάσεις έχουν δώσει, επίσης, ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο ξεπέρασε προσωρινά τα 2.400 δολάρια/ουγγιά.
«Οι επενδυτές προετοιμάζονταν για την ισραηλινή απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη ρητορική μεταξύ των δύο χωρών να κλιμακώνεται, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεών της», αναφέρει χαρακτηριστικά, εστιάζοντας και στα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που είχαν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει πριν από τη μείωση των επιτοκίων της, άποψη που συμμερίζονται αρκετοί φορείς χάραξης πολιτικής.
«Το υψηλότερο κόστος δανεισμού είναι συνήθως αρνητικό για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο δεν είναι έρμαιο του τοκισμού», καταλήγει.