Οι «Aψe Svise» βγάζουν...φωτιές-Το καινοτόμο οικολογικό προϊόν εννέα εφήβων και η ιδέα πίσω από αυτό

Όλοι-και κυρίως οι Κύπριοι-αγαπούν και απολαμβάνουν ένα καλό μπάρμπεκιου. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις που έχει αυτή η μέθοδος στο περιβάλλον, μπορεί να χάσει λίγη από την απόλαυση, ειδικότερα στις μέρες μας που η περιβαλλοντική ευθύνη και η προστασία του περιβάλλοντος λαμβάνουν όλο και περισσότερη έκταση στη δημόσια συζήτηση.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το…Αψe Svise. Πρόκειται για ένα νέο, καινοτόμο προϊόν που δημιουργήθηκε από μια ομάδα εφήβων στο πλαίσιο του Junior Achievement Cyprus.

Η ομάδα Aψe Svise (Apse Svise) είναι μία από τις 10 ομάδες ταλαντούχων νέων που πρόκειται να παρουσιάσουν ζωντανά τις επιχειρηματικές τους ιδέες κατά τη διάρκεια του επερχόμενου τελικού και της τελετής απονομής των βραβείων του διαγωνισμού Junior Achievement Cyprus Company of the Year 2024.

Το προϊόν τους είναι οικολογικά προσανάμματα φωτιάς από κερί ελαιολάδου και 100% βαμβάκι που προσφέρει μια βιώσιμη και πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το άναμμα φωτιάς στο μπάρμπεκιου και στο τζάκι.

Δεδομένης της προτίμησης της Κύπρου για τα σουβλάκια και της αυξανόμενης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η Aψe Svise φαίνεται να είναι σε θέση να κάνει την εμπειρία του μπάρμπεκιου ακόμα πιο ευχάριστη.

Η ομάδα της Aψe Svise αποτελείται από τους μαθητές:

  • Αλέξανδρο Προδρόμου (CEO),
  • Ιωάννα Τζιοβάνη (Production Manager/Co-CEO),
  • Άννα Λόφα (Marketing Manager),
  • Στεφανία Μαρία Χαραλάμπους (Video Editor/Co-Designer),
  • Γεωργία Καραμάνη (Designer),
  • Νικολέττα Κακούρη (Social Media Manager),
  • Χριστόδουλο Λαζάρου (IT Manager),
  • Γιάγκο Χατζηγιάγκου (Sales Manager) και
  • Χρήστος Γεωργίου (CFO).

Υπεύθυνος καθηγητής τους είναι ο Στέλιος Ανδριανός.

Η Aψe Svise συμμετείχε πρόσφατα στην 11η εμπορική έκθεση του προγράμματος Junior Achievement Cyprus Company Programme, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερου εκθεσιακού περιπτέρου την πρώτη ημέρα.

Στη συνέχεια αναδείχθηκαν ως μία από τις δέκα ομάδες που επιλέχθηκαν για τον τελικό, με την πολυαναμενόμενη εκδήλωση να πραγματοποιείται στο Royal Hall Λευκωσίας στις 26 Απριλίου.

Η ιδέα πίσω από το προϊόν

H εννεαμελής ομάδα Aψe Svise είναι μαθητές του Grammar School Λευκωσίας, οι οποίοι μίλησαν στο CBN και στο InBusinessNews για το καινοτόμο προϊόν τους, που αποτελεί μια εναλλακτική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Η ομάδα αποκάλυψε ότι η έμπνευσή τους για το έργο προήλθε από το γεγονός ότι έμαθαν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε οικολογικά προσανάμματα φωτιάς, δεδομένου ότι η πλειονότητα περιέχει πετρέλαιο.

Ως αποτέλεσμα, και συνδυάζοντας το πάθος τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την αγάπη που μοιράζονται για την κυπριακή κουλτούρα, η Aψe Svise προσφέρει τώρα μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση που ευθυγραμμίζεται με τη συνείδησή τους για το περιβάλλον.

Η ομάδα δήλωσε ότι το πρώτο βήμα στη διαδικασία ήταν η αξιολόγηση των παραδοσιακών μεθόδων έναρξης της φωτιάς και ο εντοπισμός των βασικών πηγών εκπομπών.

Οι μαθητές αναγνώρισαν ότι οι συμβατικές μέθοδοι έναυσης φωτιάς, όπως το υγρό αναπτήρα και οι κύβοι φωτιάς που περιέχουν κηροζίνη, συχνά παράγουν επιβλαβείς εκπομπές και αέρια του θερμοκηπίου όταν αναφλέγονται.

Αυτές οι εκπομπές όχι μόνο συμβάλλουν στη ρύπανση του αέρα, αλλά ενέχουν επίσης κινδύνους για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος, επεσήμανε η ομάδα στη δήλωσή της στο CBN.

Έχοντας αυτή τη γνώση κατά νου, ξεκίνησαν στη συνέχεια να διερευνήσουν εναλλακτικές τεχνικές ανάφλεξης που θα τους επέτρεπαν να επιτύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την εύρεση νέου προϊόντος φιλικού προς το περιβάλλον.

Αυτή η έρευνα οδήγησε τα μέλη της Aψe Svise να πειραματιστούν με φυσικά, βιώσιμα υλικά όπως το ξύλο, το βαμβάκι και το κερί που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτικές λύσεις καθαρής καύσης αντί των παραδοσιακών μέσων έναυσης φωτιάς.

Apse_Zvise_cropped.width-800

Το προϊόν είναι διαθέσιμο προς πώληση στο Superhome Center στο Στρόβολο και online

Μετά από πολλές δοκιμές και βελτιώσεις, όπως τις περιέγραψαν, οι μαθητές ανέπτυξαν μια λύση για την ανάφλεξη της φωτιάς που χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για να ανάψει τη φωτιά του μπάρμπεκιου, του τζακιού, της ξύλινης σόμπας κ.λπ. χωρίς τις επιβλαβείς εκπομπές.

Αξιοποιώντας τη δύναμη των ανανεώσιμων πόρων και των υλικών καθαρής καύσης, η καινοτόμος προσέγγισή τους διασφαλίζει ότι η διαδικασία έναυσης της φωτιάς δεν είναι μόνο ευχάριστη, αλλά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, όπως τόνισε η ομάδα του Aψe Svise.

Η όλη διαδικασία και η αξία της ομαδικότητας

Συν τοις άλλοις, η ομαδική εργασία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια, με τους μαθητές να μοιράζονται ότι, μέσω αυτής της εμπειρίας, έμαθαν πώς να συνεργάζονται μεταξύ τους και κατανόησαν την έννοια της ομαδικής εργασίας.

«Έπρεπε όλοι να κάνουμε συμβιβασμούς και με το πάθος και την αφοσίωσή μας, παραμερίσαμε τις διαφωνίες μας και δημιουργήσαμε μια ομάδα! Δημιουργήσαμε μια επιχείρηση και ένα προϊόν! Αυτή η εμπειρία μας δίδαξε επίσης ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες μας έπρεπε να δουλέψουμε μαζί, σκληρά και αποτελεσματικά.

Η ομαδική εργασία και η επικοινωνία ήταν τα βασικά κλειδιά της επιχείρησής μας και γενικά όλου αυτού του διαγωνισμού. Το προϊόν δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού αν δεν υπήρχε η συνεργασία μας και η ομαδική μας δουλειά!», ανέφεραν μεταξύ άλλων στις δηλώσεις τους.

Η ομάδα Aψe Svise μοιράστηκε επίσης τι σήμαινε γι' αυτούς η συμμετοχή στο πρόγραμμα Junior Achievement, περιγράφοντάς το ως «μια εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη».

«Μάθαμε για την ομαδική εργασία, συνδεθήκαμε με το περιβάλλον περισσότερο από ό,τι πριν και κυρίως δημιουργήσαμε έναν άρρηκτο δεσμό.

Πήραμε μια γεύση για το πώς θα είναι το μέλλον μας, αφού είμαστε σε θέση να δούμε πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην πραγματική ζωή και αυτή είναι μια πολύτιμη εμπειρία που θα θυμόμαστε και θα αγαπάμε για πάντα», κατέληξαν.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας