Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο σημείωσαν νέο υψηλό στη Νέα Υόρκη – ξεπερνώντας τα 11.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο – καθώς ο ρυθμός επεξεργασίας στα εργοστάσια σοκολάτας διατηρείται ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης προσφοράς και των τιμών ρεκόρ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 18/4 έδειξαν ότι οι λεγόμενες αλέσεις – όπου το κακάο μετατρέπεται σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στα γλυκίσματα – μειώθηκαν μόνο κατά περίπου 2% στην Ευρώπη και μειώθηκαν στην Ασία κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η επεξεργασία στη Βόρεια Αμερική σημείωσε αύξηση σχεδόν 4%. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι προθεσμιακές τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του 2024.

Οι αριθμοί των αλέσεων «δεν είναι ούτε κατά διάνοια η επιδείνωση που χρειαζόμασταν για να τελειώσει αυτό το ράλι], δήλωσε ο Τζον Γκούντουιν, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην ArrowStream Inc. «Είναι τρελό πόσο ανθεκτικοί ήταν αυτοί οι αριθμοί».

Όπως γράφει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν έως και 11% στο υψηλό ρεκόρ των 11.126 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το πιο ενεργό συμβόλαιο στο Λονδίνο σημείωσε επίσης άνοδο σχεδόν 11%.

Η αγορά παρακολουθεί τα δεδομένα επεξεργασίας για να πάρει μια ιδέα για το αν το ράλι αρχίζει να πλήττει τη ζήτηση και πόσο δύσκολο γίνεται για τους σοκολατοποιούς να προμηθευτούν κόκκους, αν και τα δεδομένα κινδυνεύουν να γίνουν λιγότερο αξιόπιστο μέτρο της ζήτησης, καθώς οι ελλείψεις καθιστούν πιο δύσκολη την προμήθεια κακάο.

Ο Πολ Τζουλς, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τα στοιχεία για την άλεση είναι «μια ένδειξη ότι προς το παρόν η ζήτηση αντέχει παρά την τρέχουσα τιμολόγηση», προσθέτοντας ότι «η καταστροφή της ζήτησης θα έρθει, αλλά σαφώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φιλτραριστεί στα στοιχεία για την άλεση από ό,τι περίμενε η αγορά».

Αλλά η μικρή πτώση των ευρωπαϊκών αλεσμάτων υποδηλώνει επίσης ότι οι μεταποιητές στην περιοχή προσπάθησαν να καλύψουν το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Δυτική Αφρική, δήλωσε η Τζούντι Τζέινς, πρόεδρος της J Ganes Consulting. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια μεταποίηση κατά το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε ακόμη να είναι στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ανοδικό», δήλωσε η Τζέινς για τα ευρωπαϊκά στοιχεία για το άλεσμα. «Δεν σημαίνει ότι η χρήση δεν επηρεάζεται από τις υψηλότερες τιμές».

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο εκτίμησε τον Φεβρουάριο ότι οι παγκόσμιες αλέσεις θα μειωθούν κατά σχεδόν 5% αυτή τη σεζόν, λόγω της πτώσης κατά 7% στην αφρικανική μεταποίηση. Η σοβαρή έλλειψη κακάο και η επακόλουθη εκτόξευση των τιμών ανάγκασε ορισμένους μεταποιητές να σταματήσουν την παραγωγή κατά διαστήματα ή να πληρώσουν πριμοδότηση για να κλείσουν κόκκους από μικροκαλλιεργητές για να εξασφαλίσουν προμήθειες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ρυθμός των αλέσεων θα μπορούσε «να παραμείνει υποτονικός μέχρι το 2025» καθώς τα ισχυρά στοιχεία του πρώτου τριμήνου υποδηλώνουν ότι οι μεταποιητές θα πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα των κόκκων σε υψηλότερες τιμές, έγραψαν οι αναλυτές της Bloomberg Intelligence Νταιάνα Γκόμες και Ιγκνάσιο Καναλς Πόλο σε σημείωμά τους την Πέμπτη. Η καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει επίσης υπό πίεση καθώς οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του κακάο θα διαχέονται στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης, ανέφεραν οι αναλυτές.

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία