Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»

Εν αναμονή των επικαιροποιημένων μελετών, τόσο για τα οφέλη και το κόστος όσο και για το επενδυτικό πλάνο, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, Great Sea Interconnector, τελεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προτίθεται να αναθέσει την εξέτασή τους σε διεθνή οίκο.

Μιλώντας στο InBusinessNews, και κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα για συμμετοχή στο έργο, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε πως «αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τις θέσεις που εκφράζει ο ΑΔΜΗΕ τις τελευταίες μέρες, λόγω του ότι μιλάμε για ένα έργο, το οποίο ανέλαβε ο φορέας υλοποίησης ενώ αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη και υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις».

Όπως εξήγησε, «η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής», υπενθυμίζοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει ήδη απόφαση μέσω Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη του έργου και για κατ’ αρχήν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μέχρι και 100 εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «η τελική επενδυτική απόφαση από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ληφθεί αφού ο ΑΔΜΗΕ υποβάλει επικαιροποίηση ανάλυση κόστους-οφέλους αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, όπως και επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan)», σημειώνοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι το επιχειρηματικό πλάνο έχει ήδη δεχθεί κάποιες επικαιροποιήσεις».

«Όσο πιο σύντομα υποβληθούν αυτές οι μελέτες, τόσο και πιο σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση», διεμήνυσε, αναφέροντας πως η Κυβέρνηση προτίθεται να αναθέσει την αξιολόγηση των μελετών σε διεθνή οίκο.

«Προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που αφορά ένα τέτοιο έργο, δηλαδή γεωπολοτικές, οικονομικές και ενεργειακές, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να αναθέσει σε διεθνή οίκο αυτήν την αξιολόγηση», εξήγησε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Παπαναστασίου υπέδειξε πως «όταν έργα αγγίζουν γεωπολιτικά, ενεργειακά και οικονομικά θέματα, συστήνεται όπως η αξιολόγησή τους γίνεται από οίκους, οι οποίοι γνωρίζουν από τέτοια έργα με πολύπλευρη διάσταση και συνεπώς έχουν την τεχνογνωσία, αλλά και την εμπειρία αξιολόγησης τέτοιων έργων».

Ομογνωμία εντός της Κυβέρνησης

Ερωτηθείς, πάντως, εάν εντός της Κυβέρνησης διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το θέμα, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως «εντός της Κυβέρνησης υπάρχει ομογνωμία».

«Αυτό είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, επαναλαμβάνω, έχει λάβει την κατ’ αρχήν απόφαση για συμμετοχή στο έργο με 100 εκατ. ευρώ, αλλά ζήτησε επικαιροποίηση της ανάλυσης κόστους-οφέλους, προτού λάβει την τελική επενδυτική απόφαση», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.

Η πίεση που κορυφώνεται

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πίεση προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συμμετάσχει στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, κορυφώθηκε την περασμένη βδομάδα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σε συνέντευξή του στην «Ημερήσια» ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως «αναλάβαμε με παρότρυνση και της κυπριακής πλευράς μια ευθύνη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αξιολογήσει το έργο και έχει δώσει και μεγάλη ενίσχυση».

«Αν η ενίσχυση χαθεί, η πιθανότητα να συνδεθεί η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη με το καλώδιο μειώνεται δραματικά. Αυτό είναι κάτι που θα το αξιολογήσει προφανώς και η κυβέρνηση της Κύπρου. Για την Ελλάδα το σημαντικό από την δική μας οπτική γωνία είναι να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής και φορολογούμενος και αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Απαντώντας στις πιο πάνω αναφορές, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται να ζητήσει από τον φορέα υλοποίησης την επικαιροποίηση ανάλυσης κόστους-οφέλους αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, όπως και το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το έργο για χάριν του έργου, αλλά έχει ως πρώτιστο μέλημα τον Κύπριο καταναλωτή.

Τις αναφορές Παπαναστασίου σχολίασε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, τονίζει πως ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να προχωρήσει.

«Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευθεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του όπως έκαναν όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης», σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ.

Δειτε Επισης

Στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών ο ΠΑΣΙΚΑ... Γιατί μέλη του διεκδικούν θέσεις σε δημοτικά συμβούλια
Limassol Boat Show: Σκάφος Lamborghini και επιβλητικές παρουσίες από διεθνείς εταιρείες του κλάδου
Κλείνει ξανά το μάτι στην Κ.Δ. για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector ο ΑΔΜΗΕ-«Πολύ θετική για το έργο»
Γιώργος Σαββίδης: Δικαίωση για την Κύπρο, καμιά ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κούρεμα
Στο 6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο... Στις Υπηρεσίες το ψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων
Νομικό χαστούκι σε καταθέτες και κατόχους αξιογράφων-Καλούνται να καταβάλουν περίπου 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στην Κ.Δ.
Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο-Αυτή την φορά στην Αίγυπτο
Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)
Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές πετρελαίου-Ενισχύονται οι προοπτικές ζήτησης
CookShop: Το εστιατόριο που έφερε τον ευρωπαϊκό αέρα στη Λευκωσία