Great Set Interconnector: Θέλει πλήρη εικόνα για τη δανειοδότηση και την ευθύνη που θα αναλάβει η Κ.Δ.

Τη διενέργεια νέας ανάλυσης κόστους-οφέλους ζητά από τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Great Set Interconnector), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας, ζήτησε η κυπριακή Κυβέρνηση, προτού πάρει την τελική της επενδυτική απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με €100 εκατ., δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, επειδή το έργο, συνολικής αξίας €1,9 δισ. βρισκόταν παλαιότερα σε άλλο φορέα υλοποίησης (Euro Asia Interconnector) και είχαν γίνει παλαιότερες μελέτες για το θέμα, ενώ το ενεργειακό περιβάλλον αλλάζει, «θεωρήσαμε σωστό να υποδείξουμε στον νέο φορέα υλοποίησης ότι θα θέλουμε να δούμε μια επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία αφορά το κόστος και το όφελος».

Σημείωσε ότι η μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, προτού φτάσουμε στο σημείο της λήψης της κατ’ αρχήν επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

«Η κατ’ αρχήν επενδυτική απόφαση έχει ληφθεί, αν δεν κάνω λάθος ήταν στις 14 Φεβρουαρίου, και αυτή τη στιγμή επιμένουμε στη μελέτη αυτή, για να μπορέσουμε να πάρουμε τεκμηριωμένα την τελική επενδυτική για να συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έργο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η έρευνα θα καταδείξει τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των δύο χωρών, «διότι το ενεργειακό περιβάλλον είναι δυναμικό και πιθανόν να έχει αλλάξει και να υπάρχει μια άλλη λογική γύρω από τον επιμερισμό του κόστους αυτού».

Εξήγησε ακόμη ότι η τελική επενδυτική απόφαση σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μέτοχος στο έργο θα πρέπει να αναλάβει και ευθύνες γύρω από τη δανειοδότηση του έργου.

«Αν εξαιρέσουμε €658 εκατ. που είναι η χορηγία, τα υπόλοιπα €1,2 δισ. θα πρέπει να προέλθουν από δανειοδότηση. Εκεί είναι το σημαντικό, η Δημοκρατία να ξέρει ποια είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει και όταν αναλαμβάνει μια τέτοια ευθύνη θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι το συμφέρον του Κύπριου καταναλωτή που ουσιαστικά έχει αυτή τη στιγμή πολύ ψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος», είπε.

Επανέλαβε πως ο σκοπός είναι να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. «Θέλουμε μια διασύνδεση, η οποία να είναι προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή, για αυτό τον λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει σε αυτή τη μελέτη κόστους - οφέλους και καταμερισμό του κόστους, με βάση το κόστος - όφελος το οποίο θα προκύψει από τη μελέτη», κατέληξε.

Ανάθεση υπηρεσιών στην αγορά για εξέταση αιτήσεων σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους»

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας απέρριψε αιτιάσεις ότι η Κυβέρνηση καθυστερεί στο θέμα της εξέτασης του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», λέγοντας ότι το σχέδιο εξαγγέλθηκε πριν ένα μήνα και έχουν ληφθεί 5.000 αιτήσεις.

«Είναι θέμα να μας δοθεί ο χρόνος να εξετάσουμε αυτές τις αιτήσεις, είναι πάρα πολλές, υπάρχουν και άλλα σχέδια τα οποία συντρέχουν», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει λύση να πάρουμε υπηρεσίες από την αγορά και θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος αντίδρασης».

Δειτε Επισης

Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)