Νίκος Χριστοδουλίδης: Μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας οικονομικής σταθερότητας η Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου για τον κυπριακό λαό, δεν ήταν μόνο ένα τραπεζικό ίδρυμα, αλλά κάτι πολύ πιο μεγάλο και πολύ σημαντικότερο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 125 χρόνων ζωής της τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 2

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, η Τράπεζα Κύπρου αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης και πυλώνα οικονομικής σταθερότητας, σημειώνοντας ότι υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό, το αποκούμπι του λαού μας σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, ενώ ήταν και παραμένει κομμάτι της κοινωνίας της Κύπρου, το Κοινό Κυπρίων, που έλκει την ύπαρξή του από τα βάθη της Ιστορίας..

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι οι τρεις πυλώνες που καθορίζουν όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αυτούς τους πρώτους 13 μήνες της διακυβέρνησης, αλλά και αυτό που θα καθορίζει τις πολιτικές δράσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, πέραν από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, είναι και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Προσεγγίζουμε την Τράπεζα Κύπρου και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ως συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για προαγωγή της Κύπρου ως κέντρου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, για οικονομική ανάπτυξη, για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργούν και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και πάνω από όλα για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας», διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 1

Διαβάστε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για τα 125χρονα της Τράπεζας Κύπρου:

Xαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω στη σημερινή επετειακή εκδήλωση για τα 125 χρόνια της Τράπεζας Κύπρου, της οποίας η ιστορία είναι ταυτισμένη με τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας μας. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή, η Τράπεζα Κύπρου για μας, για τον κυπριακό λαό, δεν ήταν μόνο ένα Τραπεζικό Ίδρυμα.

Ήταν κάτι πολύ πιο μεγάλο και πολύ σημαντικότερο. Ήταν μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας οικονομικής σταθερότητας, υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, ήταν το αποκούμπι του λαού μας σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, ήταν και παραμένει κομμάτι της κοινωνίας της Κύπρου, το Κοινό Κυπρίων, που έλκει την ύπαρξή του από τα βάθη της Ιστορίας.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, ανάμεσα σε άλλα, αντικατοπτρίζει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Πολιτείας και της Κυβέρνησής μας για συνεχή εξέλιξη και ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας.

Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, οι τρεις πυλώνες που καθορίζουν όλες τις αποφάσεις που έχουμε λάβει αυτούς τους πρώτους 13 μήνες της διακυβέρνησης μας, αλλά και αυτό που θα καθορίζει τις πολιτικές μας δράσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, πέραν από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, είναι και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσεγγίζουμε την Τράπεζα Κύπρου και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ως συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για προαγωγή της Κύπρου ως κέντρου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, για οικονομική ανάπτυξη, για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργούν και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και πάνω από όλα για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας.

Η βελτίωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας και γενικότερα του περιβάλλοντος, μετά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 3

Ωστόσο, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικότερα οι προκλήσεις για ένα μικρό κράτος με μια μικτή οικονομία, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας όπου τις καλές ειδήσεις, τα καλά νέα δεν τα βλέπουμε συχνά, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να έχουμε συνεχώς υπόψη μας σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιφερειακό σύστημα και οφείλουμε μαθαίνοντας και από τα λάθη του παρελθόντος, να είμαστε σαφώς σοφότεροι και σαφώς πιο αποτελεσματικοί.

Η επώδυνη εμπειρία του παρελθόντος μάς δίδαξε – και χαίρομαι ιδιαίτερα που στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου έχουμε μάθει από όλα αυτά που έγιναν στην Κύπρο - οφείλουμε να είμαστε πιο μεθοδικοί, πιο αυθεντικοί και σίγουρα, να μην επαναπαυόμαστε.

Ταυτόχρονα, το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι εξόχως απαιτητικό, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, και γι’ αυτό οφείλουμε να μελετούμε τα δεδομένα, να χαράζουμε πορεία, και να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα από τολμηρές αποφάσεις και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ για να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι -και σε αυτό χαίρομαι διότι έχουμε κοινούς στόχους με την Τράπεζα Κύπρου, προγραμματίζουμε κοινές δράσεις-η προσπάθεια για αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας και τίποτα μα τίποτα δεν θα σταματήσει αυτή την προσπάθεια.

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε προορισμός ποιοτικών επενδύσεων με προστιθέμενη αξία, που θα δημιουργήσουν και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σε αυτή μας την προσπάθεια, σας θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας. Μαζί να εργαστούμε για αυτό τον κοινό στόχο.

Η επέτειος των 125 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου συμπίπτει με άλλες δύο σημαντικές επετείους για τη χώρα μας. Τη θλιβερή πεντηκοστή επέτειο από την τουρκική εισβολή με τις συνέπειες της να τις βιώνουμε μέχρι σήμερα και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σημαντικότερή επιτυχία του τόπου, την ένταξη μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την ένταξη μας στην ΕΕ.

Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ένταξη μας στην ΕΕ, αφού η ιδιότητα της χώρας μας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αργότερα το 2008 της Ευρωζώνης, μας τοποθετεί στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αυτή τη δυνατότητα, αυτή την ευκαιρία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε στην ολότητά της, με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες, κάτι που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη αυτοπεποίθηση και να μπορούμε, διότι αυτός είναι ο στόχος μας, να αξιοποιήσουμε στην ολότητα τους τις δυνατότητες της χώρας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 1

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τη διοίκηση και τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, όλα τα στελέχη της, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τράπεζας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

Μαζί με τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες, παρακαλώ δεχθείτε και μια παραίνεση από μέρους μου, από μέρους της Πολιτείας: Σας καλώ – είναι κάτι που το δείξατε διαχρονικά στην πορεία σας, αυτά τα 125 χρόνια - να μην λησμονείτε ότι η κυπριακή κοινωνία κατέβαλε ακριβό τίμημα το 2013 με τα γνωστά γεγονότα για να στηριχθούν οι τράπεζες μας.

Είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας του οργανισμού σας, που είχα την ευκαιρία να το δω και ως Υπουργός Εξωτερικών και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχίσετε να συνδράμετε τη μεγάλη προσπάθεια για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ειδικά όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

Με αυτά τα λόγια, σας εύχομαι για μια ακόμη φορά, κάθε επιτυχία, με τη βεβαιότητα ότι η Τράπεζα Κύπρου θα εξακολουθήσει να είναι δυναμικά παρούσα και στα χρόνια που έρχονται.

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ