Πανίκος Νικολάου: 125 χρόνια ζωής με έντονο το αποτύπωμα της Τράπεζας Κύπρου στη σύγχρονη ιστορία του τόπου

Η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου είναι εδώ, ισχυρή και έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων ζωής της τράπεζας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 1

Υποδεικνύοντας πως η Τράπεζα Κύπρου συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια ζωής, ενεργούς δράσης και δυναμικής παρουσίας στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, ο Πανίκος Νικολάου υπογράμμισε πως το αποτύπωμα της Τράπεζας Κύπρου στην σύγχρονη ιστορία του τόπου είναι έντονο και η συνεισφορά της σε κρίσιμες περιόδους και ορόσημα υπήρξε σημαντική και καθοριστική.

«Η Τράπεζα Κύπρου είναι εδώ και χαράσσει τον δρόμο προς τη νέα εποχή, έχοντας πάντοτε την πυξίδα της στραμμένη στους πελάτες της και τη χώρα», σημείωσε, για να επισημάνει απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως η Τράπεζα Κύπρου σφραγίζει την οικονομική σταθερότητα, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 8

«Πρωτοστατούμε στη ψηφιακή μετάβαση και συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι στην Τράπεζα Κύπρου έχουν επίγνωση αυτής της μεγάλης ευθύνης.

ΤΑΚΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

«Θα συνεχίσουμε», είπε, «με τον ίδιο ζήλο και σοβαρότητα, να δημιουργούμε αξία για την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, το ίδιο το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και φυσικά για τους πελάτες και τους μετόχους μας».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Νικολάου:

Κυρίες και Κύριοι, είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε σήμερα εδώ σε μια ομολογουμένως ξεχωριστή στιγμή για όλους εμάς.

Η Τράπεζα Κύπρου ή αν προτιμάτε η Τράπεζα της Κύπρου, κλείνει φέτος 125 χρόνια ζωής, ενεργούς δράσης και δυναμικής παρουσίας στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Το αποτύπωμα της Τράπεζας Κύπρου στην σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου είναι έντονο και η συνεισφορά της σε κρίσιμες περιόδους και ορόσημα υπήρξε σημαντική και καθοριστική.

Πολύ λίγοι οργανισμοί παγκόσμια έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ιστορία μιας χώρας όπως η Τράπεζα Κύπρου με την Κύπρο.

Άντεξε δύο παγκοσμίους πολέμους, βίωσε μαζί με τον κυπριακό λαό τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έζησε στη συνέχεια, τα θλιβερά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 και συνέβαλε στην τιτάνια προσπάθεια για στήριξη των θυμάτων του πολέμου και της αναστήλωσης της οικονομίας τα χρόνια που ακολούθησαν.

Βαδίζοντας πλέον στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Τράπεζα έχει περάσει από τις συμπληγάδες της οικονομικής κατάρρευσης του 2013, τη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού και των μεγάλων προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από τις νέες γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Σήμερα, έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σημαντικά προβλήματα, η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οργανισμό ο οποίος αποπνέει:

- Πρώτο, Ανθεκτικότητα και Σταθερότητα

Έχουν περιοριστεί σε τεράστιο βαθμό τα βαρίδια του παρελθόντος όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, η ισχυρή κεφαλαιακή μας βάση, η υψηλή ρευστότητα και η βιώσιμη κερδοφορία αποτελούν το επιστέγασμα της προσπάθειας μας από το 2013 και μετά. Πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε την παραχώρηση ουσιαστικού μερίσματος στους μετόχους μετά από έγκριση που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

- Δεύτερο, Εμπιστοσύνη

Ίσως η πιο σημαντική λέξη στον τραπεζικό τομέα.

Εμπιστοσύνη, η οποία αντικατοπτρίζεται στις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, στην πορεία στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου,-στο οποίο έχουμε ενταχθεί από το 2017- αλλά πρωτίστως, στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι μέτοχοι και οι πελάτες μας στην στρατηγική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.

- Τρίτο, Αυτοπεποίθηση

Το συγκρότημα βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και δηλώνει παρών στην προσπάθεια για συνεχή στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εξυπηρετούμε πάνω από το 75% του πληθυσμού της Κύπρου, πάνω από 56χιλιάδες επιχειρήσεις και πέραν από 50 χιλιάδες διεθνείς πελάτες. Την ίδια ώρα, οι ασφαλιστικές μας εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες σε πάνω από 170 χιλιάδες πελάτες.

- Τέταρτο , Ψηφιακή πρωτοπορία

Ανταποκριθήκαμε πρώτοι στο κάλεσμα για την επόμενη μέρα.

Θέσαμε στέρεες βάσεις και σήμερα καινοτομούμε και πρωτοπορούμε. Ηγούμαστε της τεχνολογικής εξέλιξης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και καθοδηγούμε την προσπάθεια για ψηφιοποίηση της οικονομίας.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Επενδύουμε διαρκώς στη ψηφιακή μας αναβάθμιση και αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής έχουμε αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι πελάτες μας με την Τράπεζα αλλά και εμείς μαζί τους. Παρέχουμε την ευχέρεια να κάνουν τις συναλλαγές τους εύκολα, γρήγορα και απλά μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Υπηρεσίες όπως το Quick Pay, το MobileApp, η κατάθεση επιταγής μέσω κινητού, καθώς επίσης και τα επαναστατικά QuickLoans, θέτουν την Τράπεζα Κύπρου σε θέση οδηγού στη νέα ψηφιακή εποχή. Σήμερα, το 96% των συναλλαγών πραγματοποιούνται ψηφιακά, και οι online ενεργοί χρήστες μας ξεπερνούν τις 427 χιλιάδες.

Τίποτα από τα πιο πάνω όμως δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τον σημαντικότερο πυλώνα αυτού του οργανισμού. Τους ανθρώπους μας. Αυτοί πρώτοι άντεξαν στις δυσκολίες, εργάστηκαν σκληρά και συνεχώς προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του τομέα και των πελατών μας. Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου δεν υλοποιούν απλώς εργασίες.

Συμμετέχουν, προτείνουν, ακούγονται. Μεγάλο μέρος των πρωτοποριακών λύσεων και καινοτομιών που παρουσιάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν δικές τους εισηγήσεις και γι’ αυτό αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που έχω τέτοιους συναδέλφους που αποδεικνύουν στην πράξη ότι νοιάζονται για την τράπεζα μας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, θα ήθελα να αναφερθώ και στην κοινωνική μας συνεισφορά καθώς το «Κοινό Κυπρίων» δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά αποτελεί φάρο και οδηγό μας για το μέλλον.

Η εταιρική υπευθυνότητα είναι στο DNA της Τράπεζας Κύπρου.

Από το 1965, εντοπίζονται στοιχεία πως η εθελοντική αιμοδοσία αποτελούσε κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας.

Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1984 ιδρύθηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το οποίο από τότε, προωθεί και προάγει την έρευνα και συμβάλλει στη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, εντός και εκτός Κύπρου.

Το επιστέγασμα ωστόσο της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας, είναι η ίδρυση του Ογκολογικού Κέντρου το 1998, το οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σχεδόν 50 χιλιάδες ασθενείς.

Πολύ πρόσφατα, το Μάρτιο του 2020 ιδρύσαμε το δίκτυο Support Cy με σκοπό τότε την άμεση υποστήριξη των επαγγελματιών πρώτης γραμμής κατά του Covid 19 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί κοινωνικό κεφάλαιο και να βοηθά ΜΚΟ, κυβερνητικές υπηρεσίες και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Σήμερα λοιπόν, 125 ολόκληρα χρόνια μετά από την ίδρυση της Τράπεζας Κύπρου, είμαστε σε θέση να υπερηφανευόμαστε γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου είναι εδώ, ισχυρή και έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 1

Η Τράπεζα Κύπρου είναι εδώ και χαράσσει τον δρόμο προς τη νέα εποχή, έχοντας πάντοτε την πυξίδα της στραμμένη στους πελάτες της και τη χώρα.

Σφραγίζουμε κύριε Πρόεδρε, την οικονομική σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία αυτού του τόπου.

Πρωτοστατούμε στη ψηφιακή μετάβαση και συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Σας διαβεβαιώ ότι έχουμε επίγνωση αυτής της μεγάλης ευθύνης .

Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και σοβαρότητα, να δημιουργούμε αξία για την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, το ίδιο το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και φυσικά για τους πελάτες και τους μετόχους μας.

Δειτε Επισης

China Spice και Montparnasse ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Έγκωμη
Τα «απροσδόκητα κέρδη» των τραπεζών και μια προβληματική… εξίσωση από το ΑΚΕΛ
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference