Μιχάλης Περσιάνης: Η ανάγκη αναθεώρησης και πού θα μπορούσε να στραφεί για επενδύσεις το ΤΚΑ

Με την προειδοποίηση ότι το χρέος της κυβέρνησης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων(ΤΚΑ) «έφτασε πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα», το Δημοσιονομικό Συμβούλιο Κύπρου(ΔΣΚ), με πρόσφατη ανακοίνωσή του, καλεί την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει την επενδυτική πολιτική που εφαρμόζεται για το ΤΚΑ, προχωρώντας στην υιοθέτηση της αναλογιστικής μελέτης του ILO (International Labour Organization, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.

Σήμερα, σε ποσοστό 98,6%, τα ενεργητικά του ΤΚΑ επενδύονται κυρίως σε μη εμπορεύσιμες κυβερνητικές καταθέσεις, ενώ τα υπόλοιπα ενεργητικά επενδύονται σε μεσοπρόθεσμο κυβερνητικό χρέος (bonds) και καταθέσεις ρευστού σε κυπριακές εμπορικές τράπεζες.

Η αναλογιστική μελέτη, οι εισηγήσεις της οποίας συμπίπτουν απόλυτα με τις απόψεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προτείνει εξέταση του ενδεχομένου αύξησης του ποσοστού των ενεργητικών του ΤΚΑ που επενδύονται σε μη κυβερνητικούς τίτλους, με σκοπό να ενισχύσει τη διαφοροποίηση (diversification) του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου και να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις.

Προκρίνει ταυτόχρονα τη διαμόρφωση γραπτής πολιτικής χρηματοδότησης, ώστε να διασφαλίσει πως τα δικαιώματα κοινωνικών ασφαλίσεων θα χρηματοδοτούνται με ένα δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του ΔΣΚ, Μιχάλης Περσιάνης, υπέδειξε ότι ουσιαστικά η μελέτη συμφωνεί με τις απόψεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη.

Ερωτηθείς πού θα μπορούσαν να γίνονται επενδύσεις, ο κ. Περσιάνης... έδειξε τις ΑΠΕ, την ενέργεια, επενδύσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του, καθώς και άλλα παραδείγματα επενδύσεων στο εξωτερικό, που θα μπορούσαν επίσης να διορθώσουν μέρος του προβλήματος του ισοζυγίου πληρωμών.

«Πρέπει να αναπτυχθεί μια γραπτή επενδυτική πολιτική. Παρά να γίνονται τρέχουσες δαπάνες, θα μπορούσαν να γίνονται δαπάνες σε έργα υποδομής και σε επενδύσεις, κάτι που εν τέλει θα επιφέρει πολλαπλάσιο όφελος στην κοινωνία. Δηλαδή, να μετατραπούν οι δαπάνες από τρέχουσες σε κεφαλαιακές, ώστε σε βάθος χρόνου να επωφεληθούμε», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, οι υποθέσεις της μελέτης είναι ρεαλιστικές, καθώς όπως είπε, λαμβάνονται υπόψη σημαντικές μεταβλητές, όπως η μετανάστευση, η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση της γεννητικότητας κτλ.

Στα 10,7 δισ. το χρέος του ΤΚΑ

Σήμερα το χρέος της κυβέρνησης προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ακουμπά τα 10,7 δισ, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 30% του ΑΕΠ, ενώ μήνα με τον μήνα μεγαλώνει.

Ουσιαστικά, αυτό προκύπτει καθώς το κράτος δανείζεται χρήματα από το ταμείο των εργαζομένων, κάτι που αποτελεί μια πάγια πρακτική των κυβερνήσεων για χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, με την Κύπρο ωστόσο να ξεχωρίζει για το γεγονός ότι αυτό αποτελεί μια «εδραιωμένη» και μόνιμη πρακτική.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο είναι βιώσιμο.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΣΚ, Μιχάλης Περσιάνης, υπογράμμισε στο InBusinessNews ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο δημοσιονομικό και καθησύχασε ότι το ΤΚΑ δεν κινδυνεύει άμεσα.

«Έχουμε όμως μια σοβαρή ανισορροπία, μια πρακτική η οποία δημιουργεί δημοσιονομικές στρεβλώσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν είναι αδόκιμο να δανείζεται το κράτος από το ΤΚΑ, ωστόσο είναι προτιμότερο να μην γίνεται, καθώς δημιουργείται ηθικός κίνδυνος στη διαχείριση του δημόσιου χρέους και γι΄ αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό να αποφεύγεται.

Δειτε Επισης

Αναθεώρησε τις προοπτικές της Κύπρου από σταθερές σε θετικές ο Moody's-Πώς το βλέπει το Υπ. Οικονομικών
Εδώ θα κτυπά η καρδιά του EuroBasket-Η επένδυση στο «Σπύρος Κυπριανού» και η κληρονομιά που θα μείνει
Αναθεωρεί την εθνική βιομηχανική της πολιτική για να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή προσέγγιση η Κύπρος
Το όραμα και οι δράσεις του Γενικού Λογιστηρίου για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης δημόσιων πόρων
Στρατής Ματθαίου: Κοινή γραμμή σε σειρά θεμάτων χάραξαν οι οργανώσεις δημοσίου
Το τερματικό της DP World Limassol συνδράμει στο σχέδιο «Αμάλθεια»
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη
Έρχεται ο Εμίρης του Κατάρ... Το πρόγραμμα και η ατζέντα των συζητήσεων με Χριστοδουλίδη
Ανησυχεί αλλά βλέπει φως στην άκρη του τούνελ για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας και τερματικό ο Κεραυνός
Βάζει την θηλιά στον λαιμό της Κύπρου για το 15% σε πολυεθνικές η Κομισιόν-Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.