Powered by

Μιχάλης Περσιάνης: Η ανάγκη αναθεώρησης και πού θα μπορούσε να στραφεί για επενδύσεις το ΤΚΑ

Με την προειδοποίηση ότι το χρέος της κυβέρνησης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων(ΤΚΑ) «έφτασε πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα», το Δημοσιονομικό Συμβούλιο Κύπρου(ΔΣΚ), με πρόσφατη ανακοίνωσή του, καλεί την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει την επενδυτική πολιτική που εφαρμόζεται για το ΤΚΑ, προχωρώντας στην υιοθέτηση της αναλογιστικής μελέτης του ILO (International Labour Organization, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.

Σήμερα, σε ποσοστό 98,6%, τα ενεργητικά του ΤΚΑ επενδύονται κυρίως σε μη εμπορεύσιμες κυβερνητικές καταθέσεις, ενώ τα υπόλοιπα ενεργητικά επενδύονται σε μεσοπρόθεσμο κυβερνητικό χρέος (bonds) και καταθέσεις ρευστού σε κυπριακές εμπορικές τράπεζες.

Η αναλογιστική μελέτη, οι εισηγήσεις της οποίας συμπίπτουν απόλυτα με τις απόψεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προτείνει εξέταση του ενδεχομένου αύξησης του ποσοστού των ενεργητικών του ΤΚΑ που επενδύονται σε μη κυβερνητικούς τίτλους, με σκοπό να ενισχύσει τη διαφοροποίηση (diversification) του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου και να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις.

Προκρίνει ταυτόχρονα τη διαμόρφωση γραπτής πολιτικής χρηματοδότησης, ώστε να διασφαλίσει πως τα δικαιώματα κοινωνικών ασφαλίσεων θα χρηματοδοτούνται με ένα δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του ΔΣΚ, Μιχάλης Περσιάνης, υπέδειξε ότι ουσιαστικά η μελέτη συμφωνεί με τις απόψεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη.

Ερωτηθείς πού θα μπορούσαν να γίνονται επενδύσεις, ο κ. Περσιάνης... έδειξε τις ΑΠΕ, την ενέργεια, επενδύσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του, καθώς και άλλα παραδείγματα επενδύσεων στο εξωτερικό, που θα μπορούσαν επίσης να διορθώσουν μέρος του προβλήματος του ισοζυγίου πληρωμών.

«Πρέπει να αναπτυχθεί μια γραπτή επενδυτική πολιτική. Παρά να γίνονται τρέχουσες δαπάνες, θα μπορούσαν να γίνονται δαπάνες σε έργα υποδομής και σε επενδύσεις, κάτι που εν τέλει θα επιφέρει πολλαπλάσιο όφελος στην κοινωνία. Δηλαδή, να μετατραπούν οι δαπάνες από τρέχουσες σε κεφαλαιακές, ώστε σε βάθος χρόνου να επωφεληθούμε», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, οι υποθέσεις της μελέτης είναι ρεαλιστικές, καθώς όπως είπε, λαμβάνονται υπόψη σημαντικές μεταβλητές, όπως η μετανάστευση, η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση της γεννητικότητας κτλ.

Στα 10,7 δισ. το χρέος του ΤΚΑ

Σήμερα το χρέος της κυβέρνησης προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ακουμπά τα 10,7 δισ, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 30% του ΑΕΠ, ενώ μήνα με τον μήνα μεγαλώνει.

Ουσιαστικά, αυτό προκύπτει καθώς το κράτος δανείζεται χρήματα από το ταμείο των εργαζομένων, κάτι που αποτελεί μια πάγια πρακτική των κυβερνήσεων για χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, με την Κύπρο ωστόσο να ξεχωρίζει για το γεγονός ότι αυτό αποτελεί μια «εδραιωμένη» και μόνιμη πρακτική.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο είναι βιώσιμο.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΣΚ, Μιχάλης Περσιάνης, υπογράμμισε στο InBusinessNews ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο δημοσιονομικό και καθησύχασε ότι το ΤΚΑ δεν κινδυνεύει άμεσα.

«Έχουμε όμως μια σοβαρή ανισορροπία, μια πρακτική η οποία δημιουργεί δημοσιονομικές στρεβλώσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν είναι αδόκιμο να δανείζεται το κράτος από το ΤΚΑ, ωστόσο είναι προτιμότερο να μην γίνεται, καθώς δημιουργείται ηθικός κίνδυνος στη διαχείριση του δημόσιου χρέους και γι΄ αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό να αποφεύγεται.

Δειτε Επισης

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ
Μ. Παναγιώτου: Παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου
Α. Χατζηχαραλάμπους: Κινητήριος δύναμη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας η στήριξη της Ε.Ε.
Οι προοπτικές της οικονομίας το 2025 και πώς θα παραμείνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις η Κύπρος
Ο Ν. Χριστοδουλίδης για FIBA EuroBasket 2025-«Θα ήθελα να δω ένα παιχνίδι ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα»
Τμήμα Περιβάλλοντος: Σε εξέλιξη διαβούλευση για Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων
Ύποπτα και παραπλανητικά μηνύματα στα social media από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις-Εφιστά την προσοχή το ΥπΟικ
Κατώτατος μισθός: Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Ο δρόμος του ΧΑΚ προς την αποκρατικοποίηση...Η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο-Μικρή επιβράδυνση σε σχέση με Δεκέμβριο