Το mismatch στην αγορά εργασίας...Οι ανάγκες των επιχειρήσεων και οι δεξιότητες που δεν υπάρχουν

Προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους ξένους επενδυτές και τις τοπικές επιχειρήσεις εξαιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με κατάλληλες δεξιότητες. Γεγονός που ωθεί την κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μιας μεταρρύθμισης που θα παρέχει τεχνολογικές, ψηφιακές και επαγγελματικές δεξιότητες και που με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία, αμβλύνοντας έτσι τα μεγάλα προβλήματα.

H Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου σε ομιλία της στο 14ο Nicosia Economic Congress, παρουσίασε τις πολιτικές της κυβέρνησης που στοχεύουν στην κάλυψη του σοβαρού κενού που καταγράφεται.

Σύμφωνα με την Υπουργό προωθείται η αναβάθμιση της ψηφιακής εκπαίδευσης και η παροχή πιστοποιημένων ψηφιακών δεξιοτήτων, η διασύνδεση των προγραμμάτων εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και για το μέλλον περαιτέρω αύξηση των προγραμμάτων τεχνικών σχολών, όπως και επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις σχολικές μονάδες.

Της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση-πάνελ, όπου επικεφαλής θεσμών από όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας σχολίασαν τις πολιτικές του κράτους και παρέθεσαν απόψεις.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Αντωνίου, πρόεδρος της ΟΕΒ, είπε πως η έλλειψη προσωπικού είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή και ότι οι ανθρώπινοι πόροι θα μειωθούν κατά 50 εκατ. σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με έρευνες.

Στην Κύπρο υπάρχει υψηλή ενσωμάτωση με τις οικονομίες της Ευρώπης και επομένως, αναπόφευκτα, εξήγησε, θα υπάρξουν και στο νησί επιδράσεις από τις εξελίξεις. Κάλεσε σε διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης του σοβαρού ζητήματος.

Εκ μέρους του προέδρου του ΚΕΒΕ, Σταύρου Σταύρου, ο τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, σχολίασε ότι οι αλλαγές στον χώρο εργασίας θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες υφιστάμενων θέσεων εργασίας και μετατροπής άλλων.

Την ίδια ώρα δημιουργούν νέες θέσεις που θα απαιτούν αναβάθμιση των υφισταμένων δεξιοτήτων, και θα πρέπει να είναι συνεχείς. Το στοίχημα είναι, κατά το ΚΕΒΕ, να σχεδιαστούν έγκαιρα πολιτικές έναντι των αλλαγών που φέρνει η τέταρτη και πέμπτη βιομηχανική επανάσταση.

Στόχος θα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή συμμετοχή και ίση συμμετοχή για όλους, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης και πως, κατά το ΚΕΒΕ, πρέπει να υπάρξει μια συμφωνημένη εθνική στρατηγική για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, γενικός διευθυντής της Wargaming και πρόεδρος του Techisland εξήγησε ότι με την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυξάνεται η παραγωγικότητα. Συνεπώς, όπως είπε, η έννοια της τεχνολογίας και της οικονομίας συμβαδίζουν με απόλυτο τρόπο.

Τρανταχτό παράδειγμα κατά τον κ. Πολυκάρπου, το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι οι εταιρείες τεχνολογίας. Ερχόμενος στην Κύπρο, είπε πως το 2022 δόθηκε η ιστορική ευκαιρία να εισαγάγει 20 000 εκπαιδευμένους ΙΤ σε μια προσπάθειά τους να φύγουν από τον πόλεμο και να έρθουν στο νησί.

«Αυτό το προσωπικό οφείλουμε ως κράτος να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα το κρατήσει». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη παροχής βοήθειας στο εγχώριο προσωπικό, ώστε να αναπτυχθεί και να καλυφθούν, έτσι, τα κενά.

Ο Θάνος Μιχαηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Thanos Hotels and Resorts και πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, αφού υπενθύμισε ότι στην Κύπρο η συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας είναι στο 23% του ΑΕΠ, πως εργοδοτεί 50,000 κόσμο και ότι είναι το 12% του εργατικού δυναμικού της χώρας, δήλωσε ότι η έλλειψη ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 5000 άτομα.

Στις προκλήσεις και η αύξηση του κόστους εργατικού δυναμικού, τόνισε. Η βιομηχανία στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στο εργατικό δυναμικό και με μικρό περιθώριο αυτοματοποίησης σχολίασε εξάλλου, συστήνοντας ως βραχυπρόθεσμη λύση το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες και ακολούθως την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση στα σχολεία.

Ο Στέλιος Γαβριήλ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, είπε πως ο κλάδος έχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό εξαιτιας και της μεγάλη ανάκαμψης του, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις ανάγκες. Ανάγκες, που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Σχολίασε ότι ο κλάδος συνεισφέρει στο 6,5% του ΑΕΠ της χώρας και πως αν ληφθούν υπόψη οι άμεσες και έμμεσες επενδύσεις, αγγίζει το 15%. Έθιξε ακόμη το ζήτημα συρρίκνωσης και του τεχνικού προσωπικού.

Προειδοποίησε ακόμη ότι η πράσινη μετάβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ως το 2030-2035 σε 1-2 εκατ. επιπρόσθετες θέσεις στην Ευρώπη και θα επιδεινωθεί το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Κυριάκος Ιορδάνου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Παρουσιάζουν: ECOMMBX, Hellenic Life, Παγκυπριακή Ασφαλιστική

Χορηγοί: Cyfield, Harris Kyriakides, KPMG, Philip Morris Cyprus, UW Group

Οργανωτές: Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, περιοδικό GOLD

Συντονιστής: IMH

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA Κύπρου, CBN, περιοδικό IN Business, Reporter, Super FM

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο