Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο ΤΚΑ έφθασε πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα

To Δημοσιονομικό Συμβούλιο καλεί την εκτελεστική εξουσία όπως υιοθετήσει τις εισηγήσεις της αναλογιστικής μελέτης για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μεταξύ άλλων, καλεί για εξέταση της αύξησης των επενδύσεων σε μη κυβερνητικούς τίτλους ώστε να ενισχύσει τη διαφοροποίηση και τις αποδόσεις του, καθώς και στη διαμόρφωση γραπτής πολιτικής χρηματοδότησης.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την ολοκλήρωση της μελέτης και επισημαίνει ότι η μελέτη υιοθετεί τις εισηγήσεις του ΔΣΚ για το ΤΚΑ και επισημαίνει ότι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στο ΤΚΑ «έφτασε πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΚ, η μελέτη συστήνει τη «διαμόρφωση στρατηγικού πλάνου για την αναθεώρηση της υφιστάμενης επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ», αφού σήμερα τα ενεργητικά του ΤΚΑ σε ποσοστό 98,6% επενδύονται κυρίως σε μη εμπορεύσιμες κυβερνητικές καταθέσεις, ενώ τα υπόλοιπα ενεργητικά επενδύονται σε μεσοπρόθεσμο κυβερνητικό χρέος (bonds) και καταθέσεις ρευστού σε κυπριακές εμπορικές τράπεζες.

«Το ΤΚΑ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού των ενεργητικών του που επενδύονται σε μη κυβερνητικούς τίτλους, με σκοπό να ενισχύσει τη διαφοροποίηση (diversification) του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου και να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις…», αναφέρει η μελέτη.

Το ΔΣΚ αναφέρεται ακόμη στις επισημάνσεις της μελέτης ότι πέραν από την ανάπτυξη επενδυτικής πολιτικής, για τους σκοπούς ενίσχυσης της οικονομικής διαχείρισης του ΤΚΑ, την ασφάλεια των δικαιωμάτων και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών (intergenerational equity), συστήνεται επίσης προς την Κυβέρνηση η διαμόρφωση γραπτής πολιτικής χρηματοδότησης.

Η Πολιτική Χρηματοδότησης εδραιώνει μια σειρά από κανόνες για τις εισφορές και/ή τα δικαιώματα, για να διασφαλίσει (to ensure) πως τα δικαιώματα κοινωνικών ασφαλίσεων θα χρηματοδοτούνται με ένα δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, αναφέρεται στη μελέτη.

Παράλληλα το ΔΣΚ χαιρετίζει την αναθεώρηση των παραδοχών σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη (στοιχεία 2017), σημειώνοντας πως οι παραδοχές κρίνονται ως πιο ρεαλιστικές στη πλειοψηφία τους.

Σημειώνει επίσης τη διατήρηση της υπόθεσης εργασίας για σταδιακή μείωση του λεγόμενου «αποθεματικού», (δηλαδή το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης προς το Ταμείο) και χαιρετίζουμε την εισήγηση για σταδιακή αντιστροφή της δυστυχώς εδραιωμένης πρακτικής.

Επισημαίνεται ακόμη πως στη μελέτη διατηρούνται οι ρυθμοί αύξησης των εισφορών, καθώς και η διασύνδεση της ηλικίας αφυπηρέτησης με την αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Σημειώνουμε επίσης τον σημαντικό ρόλο της καθαρής μετανάστευσης τα επόμενα χρόνια (μ.ο περίπου 8,000 άτομα τον χρόνο) ως κεντρική παραδοχή της μελέτης. 

«Εκφράζουμε τη στήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τη διατήρηση, όχι μόνο της βιωσιμότητας του ΤΚΑ, αλλά και τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης που αυτή συνεπάγεται για τις επόμενες γενιές», αναφέρει το ΔΣΚ.

Καλεί επίσης την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να υιοθετήσουν τις εισηγήσεις της Αναλογιστικής Μελέτης προς τη διαμόρφωση απτής, αλλά σταδιακής αντιστροφής της σημερινής πρακτικής με την οποία το «αποθεματικό» του ΤΚΑ αξιοποιείται για τρέχουσες δαπάνες.

«Σημειώνουμε επιπλέον πως το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης προς το Ταμείο έφτασε πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα. Συμφωνούμε με τη Μελέτη πως κάτω από τα σενάρια δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, η Κυβέρνηση και το Ταμείο πολύ πιθανόν να δεχτούν πιέσεις ταυτόχρονα. Αυτή η υψηλή πιθανότητα μπορεί να ανατρέψει τις εκτιμήσεις ριζικά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», καταλήγει το ΔΣΚ.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Εκδήλωση στη Γαλλία για την κουμανδαρία τον Οκτώβριο
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το έργο για χάριν του έργου
Στο «ΚΟΙΟΣ» η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για προώθηση της ηλεκτροκίνησης
Μέχρι 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για ευρωπαϊκά βραβεία προώθησης επιχειρηματικότητας
Γ. Παναγιώτου: Η ετοιμότητα του υπ. Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις και το πολιτικό μήνυμα της Κυβέρνησης
City Med: Νέα ανάπτυξη στον τομέα της υγείας στον Άγιο Ιωάννη Λεμεσού
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Δημήτρης Σπαρσής: Ανακτά το καλό όνομα και εμπιστεύονται ξανά την Κύπρο οι ξένοι επενδυτές