Τονωτική ένεση στην Αίγυπτο από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με άμεση εκταμίευση $820 εκατ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την άμεση εκταμίευση $820 εκ. για την αιγυπτιακή Κυβέρνηση, μέρος ενός ενισχυμένου σχεδίου για να βοηθήσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. 

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την επέκταση $5 δισ. που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ στην Αίγυπτο να φτάνει τα $8 δισ. 

Η εκταμίευση, η οποία είχε αναβληθεί επανειλημμένως και την οποία ανέμενε ανυπόμονα η αιγυπτιακή κυβέρνηση, έρχεται σε μία στιγμή με συσσωρευμένες δυσκολίες για την οικονομία της.

Σε ανακοίνωση, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αιγυπτιακή Κυβέρνηση έχει επιτύχει όλους τους στόχους που τέθηκαν κατά τα πρώτα δύο στάδια του προγράμματος βοήθειας, με εξαίρεση το επίπεδο των αποθεματικών της σε ξένο νόμισμα.

"Οι αρχές έχουν ενισχύσει σημαντικά το πακέτο μεταρρυθμίσεων", είπε η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

"Τα πρόσφατα μέτρα προς διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, περιλαμβανομένης της ενοποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας... και της σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ήταν δύσκολα, αλλά κρίσιμα βήματα προς τα εμπρός", πρόσθεσε.   

Νωρίτερα αυτό τον Μάρτιο, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου ανέβασε τα επιτόκια κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 27,75% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να φέρει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία πιο κοντά στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς, με αποτέλεσμα η αιγυπτιακή λίρα να πέσει 40% σε μια μέρα, μετά την προηγούμενη πτώση 50% τους τελευταίους μήνες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των 106 εκ. κατοίκων της Αιγύπτου ζουν κάτω ή μόλις λίγο πάνω από το όριο φτώχειας και η χώρα αντιμετωπίζει μία πτώση στα έσοδα σε συνάλλαγμα, είτε από τον τουρισμό - που επλήγη από την πανδημία, στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας - είτε από τα προβλήματα κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ.

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν έχουν μειώσει τα έσοδα σε δολάρια από τη διώρυγα, που αποτελεί ένα κρίσιμο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο, κατά 40-50% από την αρχή του χρόνου, είπε το ΔΝΤ.

Από τότε που πήρε την εξουσία το 2013, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει ξεκινήσει μία σειρά μεγαλεπήβολων έργων, τα οποία, όπως πιστεύουν οι οικονομολόγοι, δεν δημιούργησαν νέα έσοδα αλλά περιόρισαν σημαντικά τη χρηματοδοτική ικανότητα του κράτους.

Μεταξύ 2013 και 2022, το εξωτερικό χρέος της Αιγύπτου αυξήθηκε από 46 δισ. δολάρια σε περισσότερα από 165 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθιστώντας την τη δεύτερη χώρα που κινδυνεύει περισσότερο με χρεοκοπία μετά την εμπόλεμη Ουκρανία.

Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι αρκετά αισιόδοξο για το επόμενο οικονομικό έτος, προβλέποντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αυξηθεί κατά 4,4%, έναντι 3% για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street