Τα τέσσερα μέτρα ενθάρρυνσης γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα

Τέσσερα μέτρα για ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 και τις παρεμβάσεις του, εξήγγειλε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Σε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει τη δέσμευσή του για ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής σε κάθε πτυχή των τομέων αρμοδιότητάς του, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι «η ισότητα των φύλων δεν είναι γυναικείο ζήτημα αλλά ανθρώπινο ζήτημα και θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, στο πλαίσιο της κοινής, ανεξαρτήτως φύλου, πορείας μας προς ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας».

Αναφορικά με τα τέσσερα μέτρα, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο του μέτρου LEADER, ακολουθώντας την πρακτική της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, μοριοδοτείται με επιπλέον μονάδες η γυναικεία συμμετοχή σε δράσεις όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία και οι υπηρεσίες, και γενικότερα οι επενδυτικές δράσεις εξωγεωργικής απασχόλησης.

Το ΥΓΑΑΠ αναφέρει επίσης ότι εντατικοποιεί τις συνεργασίες του για πραγματοποίηση εντός του 2024 εξειδικευμένων εργαστηρίων με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, μέσω εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί με συνεργασίες από όλη την Ευρώπη.

Αναφέρει επίσης ότι στο μέτρο της μεταποίησης περιλαμβάνονται, ως επιλέξιμες δράσεις, επενδύσεις στην οικοτεχνία, ενώ στο μέτρο της κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών εντός του 2024 δρομολογείται ειδική θεματική για την ανάπτυξη γυναικείων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, με επισκέψεις σε φορείς που αναγνωρίζονται ως καλά παραδείγματα που εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι «διασφαλίζει τη χωρίς διακρίσεις στη βάση του φύλου παροχή ευκαιριών χρηματοδότησης σε όλες τις αιτούσες και όλους τους αιτούντες, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στην εφαρμογή και προώθηση της ισότητας των φύλων και στην πρόληψη οποιασδήποτε μορφής διάκρισης».

«Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δραστηριότητές του και η διασφάλιση ισότιμων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά του, σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης», προσθέτει.

Δειτε Επισης

Ανέπτυξε την πρότασή του για τους κουρεμένους καταθέτες ο Αβέρωφ-«Θα παίρνουν 3%-4% επιστροφή»
Να δοθεί προκαταβολή στους καλλιεργητές Φαρμακά ζητούν από Υπ. Γεωργίας οι αγρότες
Ε. Πική: Ανακοινώσεις ενδεχομένως σύντομα για το visa waiver των ΗΠΑ-Η σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων
Ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων
Ανησυχεί για την εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες η ΠΑΣΥΔΥ-«Μείζον και υψίστης σημασίας ζήτημα»
Πού βρίσκεται και ποιους επηρεάζει περισσότερο ο κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο (πίνακες)
Ετήσια αύξηση 4,9% στο ωριαίο εργατικό κόστος το πρώτο τρίμηνο
Κρατικές ενισχύσεις €82.524 σε αιγοπροβατοτρόφους κατέβαλε ο ΚΟΑΠ
Στο Λουξεμβούργο ο Μάκης Κεραυνός-Θα συμμετάσχει στις συνεδρίες του Eurogroup και του Ecofin
Επί τάπητος η πριμοδότηση Ταμείου Αλληλεγγύης για κουρεμένους με έσοδα από τον φόρο επί των καταθέσεων