Ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών που αποκτούν άδεια διαμονής η Κύπρος-Οι παράγοντες επιλογής
InBusinessNews 06:35 - 08 Μαρτίου 2024
Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για όσους θέλουν να αποκτήσουν άδεια μόνιμης διαμονής μέσω επένδυσης παραμένει η Κύπρος.
Παρά τα αναθεωρημένα πιο αυστηρά κριτήρια για παραχώρηση άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι επενδύουν στην Κύπρο, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη βάση σχετικής πρότασης του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, εντούτοις το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα πιο σημαντικά προγράμματα διαμονής στον κόσμο.
Στην 12η θέση, κοντά σε ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ
Ο Δείκτης Henley Residence Program για το 2024, ο οποίος συγκρίνει και αξιολογεί τα πιο σημαντικά προγράμματα απόκτησης άδειας μόνιμης διαμονής ανά τον κόσμο, αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές που προτίθενται να επενδύσουν σε έναν προορισμό προκειμένου να αποκτήσουν βίζα, να επιλέξουν τους παράγοντες που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Στην σχετική λίστα, η Κύπρος συγκαταλέγεται στην 12η θέση με συνολική βαθμολογία 59, οριακά πιο κάτω από χώρες όπως οι ΗΠΑ (61), το Χονγκ Κονγκ (60), το Μονακό (60) και η Νότιος Κορέα (60).
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική βαθμολογία της Πορτογαλίας, η οποία φιγουράρει στην πρώτη θέση είναι 75, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση (73).
Σημειώνεται ακόμα ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 15 πιο δημοφιλείς χώρες/προορισμούς όσον αφορά τα επενδυτικά προγράμματα που προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης μόνιμης διαμονής.
Οι παράγοντες που βλέπουν οι επενδυτές
Ο Δείκτης Henley Residence Program αντικατοπτρίζει τη σχετική αξία των πιο αξιόπιστων προγραμμάτων απόκτησης άδειας μόνιμης διαμονής μέσω επένδυσης σε όλο τον κόσμο.
Οι παράγοντες, στους οποίους εστιάζει ο εν λόγω δείκτης και στους οποίους δίνουν έμφαση οι επενδυτές προκειμένου να επιλέξουν έναν προορισμό, είναι, μεταξύ άλλων, η φήμη, η ποιότητα ζωής, το φορολογικό καθεστώς, η πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη, ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία των αιτήσεων, τα επενδυτικά κριτήρια, τα κριτήρια για την απόκτηση υπηκοότητας, τα θέματα συμμόρφωσης, το συνολικό απαιτούμενο κόστος, καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι την εξασφάλιση της υπηκοότητας.
Οι πιο υψηλές επιδόσεις της Κύπρου αφορούν το φορολογικό σύστημα (8) και τον χρόνο επεξεργασίας των αιτήσεων (8).
Ακολουθούν η ποιότητα ζωής (7) και τα συνολικά έξοδα (7), καθώς επίσης τα επενδυτικά κριτήρια (6) και ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την απόκτηση της υπηκοότητας (6).
Η χαμηλότερη βαθμολογία για την Κύπρο (μόλις 3) σχετίζεται με την πρόσβαση σε χώρες χωρίς βίζα ή πρόσβαση με βίζα κατά την άφιξη στη χώρα, ενώ μέτρια είναι η αξιολόγηση όσον αφορά τη φήμη της χώρας (5) και τα ζητήματα συμμόρφωσης (5).