Αυτά είναι τα νέα πιο αυστηρά κριτήρια για βίζα σε επενδυτές από τρίτες χώρες

Από σαφώς αυστηρότερο πλαίσιο θα διέπεται από τις 2 Μαΐου, οπόταν και τίθενται σε ισχύ τα αναθεωρημένα κριτήρια που ενέκρινε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση σχετικής πρότασης του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου που αφορά στην παραχώρηση άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι επενδύουν στην χώρα μας.

Η αναθεώρηση των κριτηρίων κρίθηκε απαραίτητη υπό το πρίσμα της διαπίστωσης πως ορισμένες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες πρόνοιες έχρηζαν επαναξιολόγησης και με στόχο την θωράκιση της διαδικασίας και την απάλειψη αδυναμιών που παρατηρήθηκαν.

Βασική στόχευση της αναθεώρησης των κριτηρίων αποτελεί η ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχων για τις επενδύσεις των ατόμων στα οποία παραχωρείται άδεια μετανάστευσης, μέσα από εισαγωγή αυστηρότερων παραμέτρων σε ό,τι αφορά ακριβώς στους απαιτούμενους ελέγχους για χορήγηση άδειας, αλλά και μέσα από τον καθορισμό μηχανισμών ελέγχου και επαληθεύσεων.

Διαβάστε εδώ: Σφίγγει τον κλοιό για τις βίζες σε επενδυτές ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Όπως ήδη έγραψε το InBusinessNews, με την αναθεώρηση των κριτηρίων:

Πρώτο: Καθορίζονται αυστηρότερα κριτήρια αναφορικά με τους απαιτούμενους ελέγχους για χορήγηση άδειας μετανάστευσης.

Δεύτερο: Διορθώνονται στρεβλώσεις αναφορικά με τους δικαιούχους.

Τρίτο: Καθορίζεται μηχανισμός ελέγχου τήρησης των κριτηρίων και διατήρησης της επένδυσης.

Εξέχουσας σημασίας είναι ακριβώς η θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου τήρησης των κριτηρίων και διατήρησης της επένδυσης, κάτι που απουσίαζε από την έως τώρα πολιτική, μέσα από την εισαγωγή στα νέα κριτήρια της πιο κάτω πρόνοιας:

«Ο αιτητής πλέον θα υποχρεούται να προσκομίζει σε ετήσια βάση στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διατηρεί την επένδυση, ότι διατηρεί το απαιτούμενο εισόδημα που έχει καθοριστεί για τον ίδιο και την οικογένειά του και ότι αυτός και τα μέλη της οικογένειας του είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ασφάλισης υγείας σε περίπτωση που δεν συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ.

Νοείται ότι, σε περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας μετανάστευσης αποτύχει να αποδείξει τα πιο πάνω, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της άδειας του ιδίου και των μελών της οικογένειας του».

Ο τρόπος πληρωμής και μεταφοράς των χρημάτων στην Κύπρο

Βασική διαφοροποίηση που επέρχεται επίσης αφορά στην εισαγωγή νέας πρόνοιας σε σχέση με την πολυπλοκότητα της επένδυσης και του τρόπου πληρωμής και μεταφοράς των χρημάτων στην Κύπρο. Με βάση τη νέα πρόνοια πολιτικής «τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την επένδυση θα πρέπει αποδεδειγμένα να προέρχονται από το εξωτερικό από λογαριασμό του ίδιου του αιτητή ή/και της συζύγου του, νοουμένου ότι συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο πρόσωπο στην αίτησή του. Το ποσό της αξίας της επένδυσης θα πρέπει να καταβάλλεται σε λογαριασμό του πωλητή σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου».

Η πιο πάνω πρόνοια έρχεται να αντικαταστήσει την μέχρι σήμερα ισχύουσα, βάσει της οποίας προβλέπεται απλώς πως «τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την επένδυση θα πρέπει αποδεδειγμένα να προέρχονται από το εξωτερικό».

Χρόνος εγκατάστασης και ελάχιστος χρόνος διαμονής

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της αναθεώρησης των κριτηρίων, θα προωθηθεί τροποποίηση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον χρόνο εγκατάστασης και ελάχιστο χρόνο διαμονής. Συναφής διαπίστωση που προκύπτει είναι πως η ασάφεια της σχετικής νομοθεσίας αναφορικά με το πότε παύει να ισχύει μια άδεια μετανάστευσης, οδήγησε στην καταστρατήγηση του πνεύματος του νόμου και της έννοιας της μόνιμης διαμονής και το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας θα αφορά την περίοδο εντός της οποίας ο αιτητής οφείλει να εγκατασταθεί μόνιμα στη Δημοκρατία. Περαιτέρω, θα προστεθεί απαίτηση στη νομοθεσία για ελάχιστο χρόνο παραμονής στη Δημοκρατία, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να διατηρεί το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου.

Τα επενδυτικά κριτήρια

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά κριτήρια, θα ισχύουν τα εξής:

Ο αιτητής θα πρέπει να προβεί σε επένδυση ύψους τουλάχιστον €300 000 σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες επενδύσεων:

(Α) Επένδυση σε οικία/διαμέρισμα

Αγορά οικίας ή διαμερίσματος από εταιρεία ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να αφορά πρώτη πώληση ύψους τουλάχιστον €300 000 (πλέον ΦΠΑ).

(Β) Επένδυση σε ακίνητα(εξαιρουμένων οικιών διαμερισμάτων):

Αγορά άλλης μορφής ακινήτων όπως γραφείων, καταστημάτων, ξενοδοχείων ή παρόμοιας φύσης αναπτύξεις ή συνδυασμός αυτών συνολικής αξίας €300 000. Τα εν λόγω ακίνητα μπορούν να αφορούν και μεταπωλήσεις.

(Γ) Επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο κυπριακής εταιρείας με δραστηριότητες και προσωπικό στην Κύπρο:

Αρχική επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο νέας εταιρείας €300 000 ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αξίας €300 000 σε υφιστάμενη εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Κυπριακή Δημοκρατία και έχει αποδεδειγμένα φυσικά παρουσία στην Κύπρο και απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα

(Δ) Επένδυση σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων(τύπου AIF, AIFLNP, RAIF):

Επένδυση αξίας €300 000 σε μερίδια Κυπριακού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων των οποίων οι επενδύσεις θα πρέπει να διενεργούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νοείται ότι η οποιαδήποτε αποξένωση του κατόχου της άδειας μετανάστευσης από την επένδυση στην οποία έχει προβεί χωρίς την άμεση αντικατάσταση της με άλλη της ίδιας ή μεγαλύτερης αξίας, η οποία θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται στην παρούσα διαδικασία, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της άδειας με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού 6 των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κανονισμών.

Δικλείδες ασφαλείας...

Περαιτέρω, και υπό τη διαπίστωση ότι το καθορισμένο ετήσιο εισόδημα δεν είναι ικανοποιητικό και δεν υπάρχει καθορισμός των εγγράφων μέσω των οποίων μπορεί να αποδειχθεί το εισόδημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται το πρόγραμμα υψηλού ρίσκου στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η υφιστάμενη πρόνοια αντικαθίσταται με την εξής:

«Ο αιτητής θα πρέπει επιπρόσθετα της επένδυσης να είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει στη διάθεσή του ασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα ύψους τουλάχιστον €50 000(σ.σ. αντί €30 000 βάσει της υφιστάμενης πρόνοιας). Το ετήσιο εισόδημα αυξάνεται κατά €15 000 για την/τον σύζυγο και €10 000 για κάθε ανήλικο τέκνο. (σ.σ. «αντί αυξάνεται κατά €5 000 για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και €8 000 για κάθε εξαρτώμενο γονέα-του ίδιου ή/και της συζύγου του-» βάσει της υφιστάμενης πρόνοιας).

Το εισόδημα αυτό μπορεί να προέρχεται από μισθούς για εργασία, συντάξεις, μερίσματα μετόχων, μόνιμες καταθέσεις, ενοίκια κοκ, που προέρχονται από το εξωτερικό, το οποίο θα αποδεικνύεται μόνο μέσω της φορολογικής του δήλωσης από τη χώρα στην οποία δηλώνει φορολογικός κάτοικος, για τις περιπτώσεις που ο αιτητής επιλέξει να επενδύσει σε οικία/διαμέρισμα. Στον υπολογισμό του συνόλου του εισοδήματος μπορεί να λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα της συζύγου του αιτούντος.

Στις περιπτώσεις όπου ο αιτητής επιλέξει να επενδύσει σε ακίνητα(εξαιρουμένων οικιών διαμερισμάτων), σε μετοχικό κεφάλαιο κυπριακής εταιρείας με δραστηριότητες και προσωπικό στην Κύπρο ή σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων(τύπου AIF, AIFLNP, RAIF), το συνολικό εισόδημά του ή μέρος του μπορεί να προκύπτει και από πηγές που προέρχονται από δραστηριότητες εντός της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι φορολογείται στη Δημοκρατία.

Ποιοτικά κριτήρια

Ο αιτητής και η σύζυγός του πρέπει να υποβάλλουν βεβαίωση λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής τους, καθώς και από τη χώρα παραμονής τους σε περίπτωση που διαφέρει, και γενικότερα να μην αποτελούν με οποιοδήποτε τρόπο απειλή κατά της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας.

Η πιο πάνω πρόνοια έρχεται να αντικαταστήσει την μέχρι σήμερα ισχύουσα, βάσει της οποίας δεν παρείχετο σφαιρική συλλογική πληροφοριών σχετικά με τον αιτητή και τα ενήλικα μέλη της οικογένειας του.

Περαιτέρω τα υπόλοιπα ποιοτικά κριτήρια στην αναθεωρημένη πολιτική είναι τα εξής:

  • Ο αιτητής και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας του πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό ασφάλισης υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που να καλύπτει ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Ο αιτητής και η σύζυγός του θα βεβαιώνουν ότι δεν προτίθενται να απασχοληθούν στην Δημοκρατία με εξαίρεση την απασχόλησή τους ως διευθυντές στην εταιρεία στην οποία έχουν επιλέξει να επενδύσουν στα πλαίσια της παρούσας πολιτικής.
  • Στις περιπτώσεις που η επένδυση δεν αφορά μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας, ο αιτητής ή/και η συζύγός του μπορούν να είναι μέτοχοι σε εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο και τα εισοδήματα από τα μερίσματα σε τέτοιες εταιρείες να μην θεωρούνται ως κώλυμα για σκοπούς απόκτησης της άδειας μετανάστευσης. Επίσης, μπορεί να κατέχουν αμισθί τη θέση του διευθυντή σε τέτοιες εταιρείες.
  • Στις περιπτώσεις που όπου ο αιτητής επιλέξει να επενδύσει σε ακίνητα(εξαιρουμένων οικιών διαμερισμάτων), σε μετοχικό κεφάλαιο κυπριακής εταιρείας με δραστηριότητες και προσωπικό στην Κύπρο ή σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων(τύπου AIF, AIFLNP, RAIF), θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με το χώρο διαμονής του ιδίου και των μελών της οικογένειας του στη Δημοκρατία(π.χ. τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου, αγοραπωλητήριο έγγραφο, ενοικιαστήριο έγγραφο).
  • Στις περιπτώσεις όπου ο αιτητής επιλέξει να επενδύσει σε οικία/διαμέρισμα, αλλά ο αριθμός των υπνοδωματίων του ακινήτου της επένδυσης δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς του, θα πρέπει να υποδείξει άλλο ή άλλα ακίνητα τα οποία θα αποτελούν των χώρο διαμονής των ατόμων αυτών (π.χ. τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου, αγοραπωλητήριο έγγραφο, ενοικιαστήριο έγγραφο).

Νομιμοποιητικά στοιχεία

Σε ό,τι αφορά τα νομιμοποιητικά στοιχεία σε οικία/διαμέρισμα ή άλλα ακίνητα, και υπό τη διαπίστωση ότι βάσει της ισχύουσας σχετικής πρόνοιας δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των επενδυτών, αφού μόνο για το συγκεκριμένο επενδυτικό κριτήριο απαιτείται ως αρχική πληρωμή μόνο το ποσό των €200.000, ενώ για τα άλλα τρία επενδυτικά κριτήρια θα πρέπει να επενδυθεί από την αρχή το ποσό των €300.000, η σχετική πρόνοια της υφιστάμενης πολιτικής αντικαθίσταται από την ακόλουθη:

«Ο αιτητής υποβάλλει με αίτησή του τίτλο ιδιοκτησίας ή αγοραπωλητήριο έγγραφο στο όνομά του ή/και της συζύγου του που κατατέθηκε στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για κατοικία ή άλλη οικοδομή αγοραίας αξίας €300.000 τουλάχιστον(πλέον ΦΠΑ αν εφαρμόζεται) και επίσημες αποδείξεις για την εξόφληση του ποσού των €300.000 τουλάχιστον(χωρίς τον ΦΠΑ), ανεξάρτητα από την ημερομηνία παράδοσης του ακινήτου».

Εξαρτώμενα πρόσωπα αιτητή

Με τα νέα κριτήρια, η νέα πρόνοια σε ό,τι αφορά τα εξαρτώμενα πρόσωπα αιτητή διαμορφώνεται ως εξής:

«Η άδεια μετανάστευσης εκδίδεται στον αιτήτη. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα εξαρτώμενα πρόσωπα του αιτητή που είναι η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά τους κάτω των 18 ετών.

Σε περίπτωση που το επιθυμούν είναι δυνατό να εκδοθούν δύο ξεχωριστές άδειες μετανάστευσης σε κάθε ένα από τα μέρη του ζευγαριού χωρίς την υποχρέωση και ο δεύτερος να πληροί τα πιο πάνω κριτήρια, με την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση και θα καταβληθεί το αντίστοιχο τέλος.

Νοείται ότι σε περίπτωση που άδεια μετανάστευσης που έχει παραχωρηθεί στον επενδυτή ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, θα συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης της άδειας για το άλλο μέρος του ζευγαριού, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού 6, των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κανονισμών».

Στο πιο πάνω πλαίσιο, βασική διαφοροποίηση που επέρχεται είναι η κατάργηση πρόνοιας που προέβλεπε παραχώρηση άδειας μόνιμης διαμονής σε ενήλικα άτομα που δεν έχουν επενδύσει τα ίδια στην Κύπρο μόνο με την προσκόμιση επιπλέον εισοδήματος από τον επενδυτή, χωρίς να έχουν δικό τους χώρο διαμονής.

Διαδικασία υποβολής και εξέτασης αίτησης

Αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης αίτησης, η σχετική πρόνοια στα αναθεωρημένα κριτήρια είναι η ακόλουθη:

«Οι αιτήσεις μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα θα υποβάλλονται στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης(ΤΑΠΜ) προσωπικά ή μέσω αντιπροσώπου κατόπιν διευθέτησης ραντεβού ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αποφασιστεί. Με την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται τέλος €500, καθώς και τέλος €70 για κάθε άτομο που συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση για έκδοση Δελτίου Εγγραφής Αλλοδαπού(ΔΕΑ) για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

Στην περίπτωση υποβολής αίτησης μέσω αντιπροσώπου, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από γραπτή πιστοποιημένη εξουσιοδότηση του αιτητή στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του αντιπροσώπου, καθώς και η διεύθυνση και τα τηλέφωνα επικοινωνίας του.

Η αίτηση θα τυγχάνει ταχείας επεξεργασίας από το ΤΑΠΜ και θα υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών μέσω του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ».

Χρονοδιαγράμματα

Εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια της παρούσας πολιτικής και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι που αφορούν, είτε στο ποινικό μητρώο του αιτητή είτε σε λόγους δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας, η αίτηση θα προωθείται για εξέταση και λήψη απόφασης από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Εκτιμάται ότι η περίοδος εξέτασης της αίτησης από την ημερομηνία υποβολής της συμπληρωμένης αίτησης, θα κυμαίνεται περίπου στους δύο μήνες.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας