Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τον ανταγωνισμό και αλλάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα-Οι εκτιμήσεις των CEOs

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών δύναται να επιφέρει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, μεταμορφώνοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, επαναπροσδιορίζοντας την εργασία και αναθεωρώντας ολόκληρες βιομηχανίες.

Οι CEOs τόσο ανά το παγκόσμιο όσο και στην Κύπρο, οι οποίοι συμμετείχαν από κοινού στην Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC, φαίνεται να πιστεύουν τόσο στον γρήγορο ρυθμό της υιοθέτησης της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, όσο και στις απεριόριστες δυνατότητές της για μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή.

Οι αλλαγές που αναμένουν οι CEOs

Αξίζει να αναφερθεί ότι τέσσερις στους δέκα CEOs στην Κύπρο, οι οποίοι συμμετείχαν στην 13η έρευνα της PwC Κύπρου, συμφωνούν, λιγότερο ή περισσότερο, ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τον επόμενο χρόνο την ικανότητα της εταιρείας τους να οικοδομεί εμπιστοσύνη με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ το 57% αναμένουν ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρει.

Εντός της επόμενης τριετίας, σχεδόν 7 στους 10 συμμετέχοντες στην Κύπρο, αναμένουν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τον ανταγωνισμό (69%) στον κλάδο που δραστηριοποιούνται, θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία τους δημιουργεί, προσφέρει και λαμβάνει αξία (66%) και θα απαιτήσει νέες δεξιότητες από το ανθρώπινο δυναμικό (67%).

pwcAI1

Όσον αφορά τους τελευταίους 12 μήνες, το 31% των CEOs στην Κύπρο θεωρούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει υιοθετηθεί σε όλο το φάσμα της εταιρείας τους, ενώ περίπου ένας στους τέσσερις τονίζουν ότι η εταιρεία τους άλλαξε την τεχνολογική της στρατηγική λόγω της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Οι CEOs στην Κύπρο που ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη υιοθετήσει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και την έχουν εφαρμόσει σε όλη την εταιρεία τους (19%), είναι πολύ πιο πιθανό να προβλέψουν τις μετασχηματιστικές της δυνατότητες για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αύξηση παραγωγικότητας, κερδοφορίας και εσόδων

Πολλές θετικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις αναμένεται να επιφέρει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τους CEOs στην Κύπρο, οι οποίοι συμμετείχαν στη φετινή έρευνα της PwC Κύπρου γα τους CEOs.

Μεταξύ άλλων, οι CEOs αναμένουν αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας στην εργασία (63%) και στην προσωπική ζωή (60%), ενώ το 45% εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η κερδοφορία των εταιρειών τους.

pwcAI2paragogikotita

Σημειώνεται ότι αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και από την Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνων 2023 της PwC, η οποία διαπίστωσε ότι το 60% των οργανισμών βλέπει το GenAI, ως επί το πλείστον, σαν μια ευκαιρία και όχι σαν απειλή.

Αντιστάθμιση των μειώσεων προσωπικού με νέες προσλήψεις

Την ώρα που το 42% των CEOs στην Κύπρο αναμένουν αύξηση των εσόδων τους, αβέβαιες φαίνεται να είναι ακόμα οι κοινωνικές επιπτώσεις της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο το 16% των CEOs στην Κύπρο εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών τους εντός των επόμενων 12 μηνών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες που κάνουν πρώιμες μειώσεις σε μια προσπάθεια να είναι πιο αποτελεσματικές σε ορισμένους τομείς, μπορεί ήδη να τις αντισταθμίζουν με προσλήψεις σε άλλες θέσεις, καθώς οι νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και εσόδων γίνονται σαφέστερες.

Αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη των CEOs να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των ανθρώπων τους όταν πρόκειται για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης μέσα στις επιχειρήσεις.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι CEOs να βοηθήσουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους που είναι επιφυλακτικοί με την τεχνολογία και φοβούνται ότι μπορεί να απειλείται η εργασία τους. Επίσης, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αισθανθούν πιο άνετα, να πειραματιστούν χωρίς φόβο και τελικά να καινοτομήσουν.

aibusiness2

Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, οι CEOs καλούνται να ενστερνιστούν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, να την κατανοήσουν, να την επεξηγήσoυν και να την διαχειριστούν σωστά.

Στόχος είναι να αποφευχθούν οι όποιες εντάσεις από τις ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες απώλειες θέσεων εργασίας και από τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που θα προκύψουν λόγω της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες
Με τη δυναμική της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης να αυξάνεται, πολλοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν ανησυχίες για τις δυνητικά σημαντικές, ακούσιες συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Μεταξύ άλλων οι CEOs στην Κύπρο ανησυχούν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, θα αυξηθεί ο κίνδυνος της κυβερνοασφάλειας (55%) και η διάδοση της παραπληροφόρησης στην εταιρεία τους (41%).

Επιπρόσθετα, ανησυχούν για τις νομικές ευθύνες και για τους κινδύνους φήμης (37%), καθώς και για την προκατάληψη προς συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων ή πελατών τους (31%).

pwcAI3jkindynoi

Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι παρά την εξοικείωση με την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, εντούτοις δεν μετριάζονται οι ανησυχίες των CEOs των οποίων οι εταιρείες την έχουν ήδη υιοθετήσει ευρέως.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κοινωνική ευθύνη που έχουν οι CEOs για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τους χρησιμοποιούν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνα.

Πράγματι, επισημαίνεται στην έρευνα, δεδομένου του υψηλού ρυθμού της καινοτομίας και της αναπόφευκτης καθυστέρησης στη θέσπιση νέων νομοθεσιών και κανονιστικών ρυθμίσεων, μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση αυτής της εξελιγμένης τεχνολογίας πέφτει, προς το παρόν, στις επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών