Έρευνα PwC: Αλλάζει το κλίμα ανάμεσα στους CEOs-Πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο

Η PwC παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της 13ης έρευνάς της για τους CEOs στην Κύπρο, σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Η επιτυχία στην εποχή των αέναων αλλαγών. Eπιταχύνουμε την επανεφεύρεση των επιχειρήσεων μας».

Κύριο συμπέρασμα της έρευνας, είναι πως συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο, οι CEOs στην Κύπρο (μαζί με τους 4.702 CEOs από 105 χώρες που συμμετείχαν συνολικά στην Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC), εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη παρά τις σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Όπως φαίνεται, οι CEOs εφαρμόζουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση μια νοοτροπία προσαρμοστικότητας και ευελιξίας, εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στο πως να επανεφεύρουν τις επιχειρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, το 40% των Κυπρίων CEOs θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες και το 43% ότι θα βελτιωθεί και η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, ενώ το 45% δήλωσε ότι θα αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού του.

Πρόκειται για μία σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα ευρήματα της περσινής έκθεσης, κατά την οποία οι CEOs (Παγκόσμια και στην Κύπρο) είχαν εμφανιστεί πιο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 43% των CEOs πιστεύει ότι οι εταιρείες τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες για περισσότερα από δέκα χρόνια, εάν διατηρηθεί το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας τους.

Η πεποίθησή τους αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με την άποψή τους ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις (66%), οι αλλαγές στις προτιμήσεις των πελατών (53%) και οι κυβερνητικές ρυθμίσεις (43%) έχουν επηρεάσει σημαντικά τις εταιρείες τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες τάσεις θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την επανεφεύρεση των εταιρειών τους και τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αναγνωρίζονται ως η κινητήριος δύναμη για επανεφεύρεση από όλους τους CEOs (Παγκόσμια, στην Ευρωζώνη και στην Κύπρο). Είναι ενδιαφέρον ότι οι CEOs στην Ευρωζώνη υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία των κυβερνητικών ρυθμίσεων σε αυτόν τον τομέα.

Μέσα από τα ευρήματα της φετινής έρευνας διαφαίνεται το περίπλοκο περιβάλλον μέσα στο οποίο οι CEOs καλούνται να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους με ασφάλεια στη νέα εποχή της συνεχούς επανεφεύρεσης. Οι ανησυχίες για τις μεγάλες προκλήσεις παραμένουν έντονες.

Ο πληθωρισμός κυριαρχεί ως κύρια ανησυχία με 23%. Ακολουθούν γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι απειλές στον κυβερνοχώρο με 21% και στη συνέχεια η μακροοικονομική αστάθεια στο 18%.

Αύξηση εσόδων και προσωπικού

Πάντως, παρά την ανησυχία τους για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των εταιρειών τους, οι επιχειρηματικοί ηγέτες στην Κύπρο εμφανίζονται αισιόδοξοι αναφορικά με την αύξηση των εσόδων της δικής τους εταιρείας για τους επόμενους 12 μήνες.

Το 41% αυτών είναι πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων, σημειώνοντας μια μικρή άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 38%. Αντίστοιχα, το 35% των CEOs στην Ευρωζώνη και το 38% των CEOs Παγκόσμια είναι πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της δικής τους εταιρείας την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, το 45% των συμμετεχόντων στην Κύπρο απάντησε ότι θα το αυξήσει και το 49% ότι δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή κατά τους επόμενους 12 μήνες. Οι CEOs στην Ευρωζώνη δίνουν 19% πιθανότητα να μειώσουν τους ανθρώπους τους και οι CEOs Παγκόσμια 22%.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η επιρροή της στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, εντάσσονται στις ανησυχίες των CEOs.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της καλπάζουσας Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) η οποία δημιουργεί προσδοκίες στην πλειοψηφία των CEOs ότι θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν σημαντικά διοικητικά κενά που υπάρχουν σήμερα στους οργανισμούς τους και παράλληλα θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τη σημαντική ανάγκη για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο CEO της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος δήλωσε:

«Η έρευνα της PwC για τους CEOs αποκαλύπτει ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες στην Κύπρο επιδεικνύουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς αισθάνονται ολοένα και πιο σίγουροι για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ειδικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, ευθυγραμμίζονται με τους CEOs Παγκόσμια, αναγνωρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα είναι βιώσιμες μεσοπρόθεσμα, εκτός και αν επανεφεύρουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, αξιοποιώντας την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) μεταξύ άλλων καθοριστικών παραγόντων.

Το μήνυμα είναι σαφές: Δεν θα πρέπει πλέον να μιλάμε για την ανάγκη ταχύτητας στην ανάληψη δράσης. Θα πρέπει να μιλάμε για την ανάγκη να επιταχύνουμε την επανεφεύρεση των οργανισμών μας».

Για να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας πατήστε εδώ

Δειτε Επισης

Αποθεώθηκαν ο Αντώνης Ρέμος και η Ελένη Φουρέιρα στο Nammos Limassol
Η Freedom Holding Corp. ανακοίνωσε ρεκόρ αποτελεσμάτων για το οικονομικό έτος 2024
Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Υποτροφίες σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Ίδρυμα PwC Foundation
Χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από το Enavsma Foundation
ΚΟΕ και ΟΠΑΠ Κύπρου στο δρόμο για το Παρίσι-«Είμαστε όλοι η ομάδα της Κύπρου»
Το νέο Δ.Σ του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου
«Parking Appλά»... Με έμπνευση και χρώματα από τα παιδιά γέμισε η οδός Κρήτης
Οκτώ νεαροί επιχειρηματικοί ηγέτες συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (pics)
«Elephant in the room» Art project από το «Σοφία για τα Παιδιά» και την Partners Connected Communications