Το Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ έρχεται στον Κόρνο-Περιβαλλοντική έγκριση για τη μεγάλη ανάπτυξη

Τρέχουν οι διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου με κεντρικά γραφεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), στον Κόρνο.

Το προτεινόμενο έργο, το οποίο αφορά την ανέγερση Αθλητικού Κέντρου και βιολογική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ιδιοκτησίας της ΚΟΠ, εγκρίθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή.

Η όλη ανάπτυξη χωροθετείται σε τεμάχιο, στην τοποθεσία Κάννες της κοινότητας Κόρνου της επαρχίας Λάρνακας. Πρόκειται για κρατικό τεμάχιο για το οποίο έχει συναφθεί συμφωνία για εκμίσθωση της κρατικής γης με συνολική έκταση 143.827 τ.μ.

kopathlitiko2

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε τεμάχιο, το οποίο εκμισθώθηκε από την κυβέρνηση στον ΚΟΑ. Ο ΚΟΑ έχει προβεί σε σύναψη σύμβασης υπομίσθωσης του τεμαχίου 143.827 τ.μ. στην ΚΟΠ που θα ισχύει έως τις 25/07/2052.

Οι εργασίες κατασκευής θα έχουν διάρκεια 24-36 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, η οποία είχε υποβληθεί το καλοκαίρι του 2023, το κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε περίπου €16 εκατ., μέρος των οποίων θα καλυφθεί από χορηγία της UEFA.

kopathlitiko3

Γήπεδο ποδοσφαίρου και τρία βοηθητικά-Τι θα περιλαμβάνει η ανάπτυξη
Η ανάπτυξη θα αποτελείται από γήπεδα ποδοσφαίρου, ανάμεσά τους ένα κύριο γήπεδο αγώνων και τρία βοηθητικά γήπεδα, έκτασης 38.400 τ.μ., με όλες τις σχετικές υποδομές και συναφείς υπηρεσίες, όπως ιατρεία, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτήριο, πισίνα, αποδυτήρια, το κτήριο των γραφείων της ΚΟΠ, ξενώνα αθλητών, καφεστιατόριο, θέσεις στάθμευσης έκτασης 2.626 τ.μ., δημόσιους χώρους πρασίνου, έκτασης 29.492 τ.μ., ιδιωτικούς χώρους πρασίνου έκτασης 9.446 τ.μ., καθώς και βιολογική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των γηπέδων, θα καθοριστούν έπειτα από εκπόνηση ειδικής μελέτης, βάσει των απαιτήσεων και προδιαγραφών της UEFA.

kopathlitiko4

Το συγκρότημα θα απαρτίζεται από τέσσερα βασικά κτήρια, τον ξενώνα, τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ, το κτήριο του αγωνιστικού χώρου και το προπονητικό κέντρο, ενώ θα αποτελείται από ισόγειο χώρο-πλατεία που θα αποτελεί την είσοδο στον χώρο, και δύο κατώτερα επίπεδα, στα οποία θα χωροθετούνται οι υπόλοιπες χρήσεις.

kopathlitiko5

Όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντική γνωμάτευση, η άμεση περιοχή μελέτης εμπίπτει σε ζώνες προστασίας Ζ1 (63%) και Ζ3 (20%) και σε ζώνες κατοικίας Η3 (16%), και Η6 (1%).

Βάσει των συντελεστών κάλυψης των συγκεκριμένων πολεοδομικών ζωνών, επιτρέπεται κάλυψη 20.291 τ.μ. εκ των οποίων μόνο τα 6956 τ.μ. θα καλυφθούν από τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του έργου. Το ποσοστό κάλυψης της εκμισθωμένης έκτασης ανέρχεται στο 4,83% της συνολικής έκτασης του τεμαχίου υπό εκμίσθωση, καθώς και στο 34,28% της επιτρεπόμενης μέγιστης έκτασης, σύμφωνα με τις πολεοδομικές ζώνες που ισχύουν.

Πρόσβαση στο τεμάχιο επιτυγχάνεται μέσω εγγεγραμμένου δρόμου. Τα τέσσερα γήπεδα θα κατασκευαστούν εντός της Ζ1, ενώ οι χώροι στάθμευσης και το μεγαλύτερο μέρος των λοιπών υποδομών του ΠΕ θα κατασκευαστούν εντός των Η3 και Η6. Στη Ζ3 δεν θα υπάρξει καμία επέμβαση.

Δειτε Επισης

Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»