Μη αναμενόμενη αύξηση στις γερμανικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Μεγαλύτερη αύξηση, από την αναμενόμενη, κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι γερμανικές εξαγωγές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης από τις χώρες της Ε.Ε. και τη βασική αγορά της Κίνας.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 135,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι αποστολές μειώθηκαν σημαντικά, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Factset ανέμεναν μικρότερη αύξηση, της τάξης του 1,5%.

Η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί μια σπάνια καλή είδηση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία συρρικνώθηκε το 2023, καθώς κτυπήθηκε από τα υψηλά επιτόκια, το εύθραυστο παγκόσμιο εμπόριο και την ύφεση στην μεταποίηση.

Εξάλλου, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6%, στα 108 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 27,5 δισ. ευρώ.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών οφείλεται στην αύξηση των αποστολών προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά 8,9%, σύμφωνα με την Destatis, ενώ εκείνες προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 7,8%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τα προϊόντα "made in Germany", αλλά η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

"Παρά το κύκνειο άσμα, το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας ξεκινά δυναμικά το 2024", δήλωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Robin Winkler.

Η ισχυρότερη του αναμενόμενου αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα έφερε "μια αχτίδα ελπίδας" στην ταλαιπωρημένη γερμανική οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Winkler.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% πέρσι, αλλά αναμένεται να σημειώσει μια μέτρια ανάκαμψη το 2024, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ζήτηση ανακάμπτει.

Το οικονομικό ινστιτούτο IfW Kiel της Γερμανίας ανέφερε σε επικαιροποιημένες προβλέψεις την Τετάρτη ότι βλέπει πλέον την παραγωγή να αυξάνεται μόλις κατά 0,1% φέτος, από προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,9%.

Δειτε Επισης

«Βροχή» καταγγελιών κατά του κολοσσού fast fashion Temu
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί αλλά και η ανεργία το α’ τρίμηνο του 2024
Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα για κεφάλαια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού
Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη
PBOC: Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 δις γουάν για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων
«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη