5.5G, Fashion Forward και μηδενική κατανάλωση στο MWC 2024

Το Mobile World Congress πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή πέραν των 100.000 επισκεπτών και 2.500 εκθετών. Για τέσσερις ημέρες οι κολοσσοί της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, ειδικότερα, παρουσίασαν χιλιάδες καινοτομίες και νέες τεχνολογίες οι οποίες θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια. Αισθητή ήταν η παρουσία της Huawei η οποία πέραν των πρωτοποριακών καταναλωτικών προϊόντων, προκάλεσε αίσθηση με τις τεχνολογίες αιχμής ως προς τη συνδεσιμότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις υποδομές ICT γενικότερα.

Το βλέμμα στραμμένο στο 5.5G

Σημείο αναφοράς της γενικότερης παρουσίας της Huawei στο MWC ήταν η επόμενη γενιά του 5G, το 5.5G ή 5G Advanced. Το 5.5G είναι αναπόσπαστο μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας και η αναβάθμιση σε 5.5G αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες του δικτύου κατά δέκα φορές. Σύμφωνα με τη Huawei το 5.5G θα υποστηρίζει ταχύτητες 10Gbps download/1 Gbps upload, εξαιρετικά χαμηλό latency και απεριόριστές εφαρμογές σε τεχνητή νοημοσύνη και IoT.

Ενδεικτικά αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στους παρόχους να παρέχουν στους επιχειρηματίες καλύτερες υπηρεσίες σύνδεσης και μια ευρύτερη γκάμα ενοποιημένων υπηρεσιών ICT. Τέτοιες υπηρεσίες θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις κύριες διαδικασίες παραγωγής και δραστηριότητες όπως μεταφορές, κατασκευές, logistics, εξόρυξη, υγεία, εκπαίδευση κ.ά.

port

Ανάμεσα στα όσα εντυπωσιακά παρουσιάστηκαν στο MWC από την Huawei ήταν η προσομοίωση ενός τερματικού λιμανιού όπου αυτόνομα φορτηγά παραλαμβάνουν φορτία και τα μεταφέρουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Παρουσιάστηκε επίσης το router iFTTR F50 που φέρνει ταχύτητες έως 10 Gbps σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μέσω fiber που παρέχεται με τη συσκευή για πραγματική εφαρμογή του IoT σε όλες του τις εκφάνσεις. Επίσης παρουσιάστηκαν τα 5.5G παθητικά IoT tags που επιταχύνουν και αυτοματοποιούν τις εργασίες σε αποθήκες όπου με την είσοδο ενός φορτίου και τη χρήση των συγκεκριμένων tags γίνεται αυτόματη καταγραφή του stock και τι περιλαμβάνει η κάθε παραλαβή. Πολλά βλέμματα συγκέντρωσε το αυτόνομο βαν για μεταφορά φορτίων το οποίο στην παρούσα φάση μπορεί να μετακινηθεί μόνο σε ιδιωτικούς χώρους αλλά στο μέλλον θα αξιοποιηθεί για παράδοση παραγγελιών και το εντελώς φουτουριστικό αυτοκίνητο της Huawei με ανεμοθώρακα που προβάλει πληθώρα πληροφοριών και σύστημα ψυχαγωγίας βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Άξια αναφοράς είναι και η υπηρεσία slicing που προσφέρεται στους παρόχους τηλεπικοινωνίων ώστε αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν στους συνδρομητές τους εξατομικευμένα πακέτα διαδικτυακής σύνδεσης. Μία τεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στο live streaming υψηλής ευκρίνειας εικόνα.

tags

«0 Bit 0 Watt»

Ένας ακόμη από τους λόγους για τους οποίους ξεχώρισε η Huawei στο MWC 2024 ήταν η βράβευση της στο πλαίσιο του Congress με το βραβείο GSMA GLOMO 'Best Mobile Technology Breakthrough' για την καινοτομία της "0 Bit 0 Watt".

award

Η λύση "0 Bit 0 Watt" έχει να κάνει με την ενεργειακή απόδοση του δικτύου και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης της ενέργειας που καταναλώνουν τα δίκτυα 5G και 5.5G. Αξιοποιεί τη διασύνδεση του hardware και του λογισμικού για να επιτύχει μηδενική κατανάλωση ενέργειας στις ώρες που το δίκτυο δεν είναι επιβαρυμένο και αυτόματα επανεκκινεί μέσα σε δευτερόλεπτα όταν απαιτείται για να χειριστεί αιτήματα χρήστη για υπηρεσία. Ταυτόχρονα με τη χρήση AI αξιοποιούνται οι πόροι του δικτύου εκεί και όπου χρειάζεται πραγματικά εξασφαλίζοντας ότι η ενέργεια κατανέμεται κατάλληλα για να εξασφαλιστεί η μέγιστη χρήση και απόδοση ενέργειας.

Fashion Forward και Ultimate Design

Πέραν τον επιχειρηματικών λύσεων που προσφέρει η Huawei σημαντική έμφαση δόθηκε και στα καταναλωτικά προϊόντα, εκεί όπου η εταιρία συνεχίζει να αυξάνει διαρκώς το μερίδιο αγοράς τόσο στην Ασία όσο και ανά το παγκόσμιο. Στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων η Huawei παρουσίασε μία μεγάλη γκάμα από συσκευές οι οποίες χαρακτηρίζονταν από υψηλή τεχνολογία και εξίσου υψηλή αισθητική.

consumer

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το εντυπωσιακό Huawei Mate 50 RS Ultimate Design η σειρά ρολογιών GT4 με τη «Fashion Forward» αισθητική και τα ακουστικά FreeClip που «αγκαλιάζουν» το αυτί και είναι ιδανικά για άθληση αλλά και καθημερινή χρήση. Πολλά βλέμματα συγκέντρωσε η σειρά Fitness & Health με προσομοίωση γκολφ και την εφαρμογή Stay Fit να αποτυπώνει τα στατιστικά όσων θαρραλέων δοκίμασαν να ασκηθούν σε δημόσια θέα.

Δειτε Επισης

Γιατί έρχονται στην Κύπρο οι Google, Amazon, SalesForce & Binance;
NEDECO: Σχεδιάστε σήμερα τη μελλοντική σας ανάπτυξη και βιωσιμότητα
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Η AWS ανακοινώνει νέες καινοτόμες λειτουργίες για το Amazon Bedrock
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Είκοσι νέες ψηφιακές υπηρεσίες εντός του 2024-Τα πλάνα του Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
Η Quadcode ενώνει δυνάμεις με την Capacitor Partners για το μεγαλύτερο Hackathon στην Κύπρο
Η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιεί κανείς τις επιχειρήσεις του
Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας