Κ. Λετυμπιώτης: Οι επισημάνσεις ΔΝΤ, απάντηση σε όσους επενδύουν σε ανέξοδα συνθήματα και αλόγιστες παροχολογίες

Με τις επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική παραμένει βασική για τη μακροοικονομική σταθερότητα, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε όσους «επενδύουν σε ανέξοδα συνθήματα και αλόγιστες παροχολογίες».

«Η σταθερή πορεία της οικονομίας της χώρας μας δεν μπορεί ούτε πρέπει να τεθεί υπό κίνδυνο στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων όσων επενδύουν σε ανέξοδα συνθήματα και αλόγιστες παροχολογίες», ανέφερε ο Εκπρόσωπος σε γραπτή του δήλωση.

Υπενθυμίζοντας ότι «η χώρα μας είχε κινδυνεύσει στο πρόσφατο παρελθόν από την άγνοια και περιφρόνηση κινδύνου επειδή κάποιοι επένδυσαν στο εφήμερο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, επειδή εθελοτυφλούσαν αντί να οραματίζονται μια χώρα ανεπτυγμένη και ευημερούσα», ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες οριζόντιων μέτρων, κάποιοι -δυστυχώς- στην Κύπρο συνειδητά αγνοούν και αδιαφορούν».

«Ευτυχώς όμως αυτή τη φορά δεν είναι η Κυβέρνηση που λέει ότι θα μας προσπεράσει η κρίση. Έχοντας πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των αποφάσεων που πρέπει να λαμβάνονται θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε υπεύθυνα, νηφάλια και με συγκεκριμένο πλάνο», πρόσθεσε.  

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε τις αναφορές του ΔΝΤ ότι η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική παραμένει βασική για τη μακροοικονομική σταθερότητα και ότι με βάση τις ισχυρές επιδόσεις εσόδων, το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε το 2023 στο 4,4% ΑΕΠ. Αυτό, μαζί με την ισχυρή ανάπτυξη, μείωσε το δημόσιο χρέος στο 77% του ΑΕΠ.

«Αυτή είναι η Κύπρος που θέλουμε, μια χώρα πρότυπο με υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυρή πραγματική οικονομία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Οραματιζόμαστε την Κύπρο της ανάπτυξης και της ευημερίας, μια σύγχρονη χώρα που η καθημερινότητα των πολιτών μας θα βελτιώνεται διαρκώς και που θα θέτει στέρεα θεμέλια για το μέλλον.

Όπως ανέφερε, θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, να παρουσιάζουμε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας παρέχοντας κίνητρα και εργαλεία για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, συγκράτηση των πληθωριστικών τάσεων, αντιμετώπιση του στεγαστικού αλλά και πολιτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και ανυψώνουν το όνομα της χώρας μας διεθνώς.

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση πολιτικές δυνάμεις να αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό ή να επιβεβαιώνουν σε άλλες περιπτώσεις τον κακό τους εαυτό προτάσσοντας τον λαϊκισμό και την παροχολογία.  Η κοινωνία έχει κρίση.  Η σημαντικότερη υπηρεσία προς τον τόπο είναι η υπεύθυνη, συνετή πολιτική και η ειλικρίνεια».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις του ΔΝΤ.

Εξέφρασε δε τη συμφωνία του με την άποψη ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανθεκτική παρά τις αντιξοότητες και ότι τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται σε σωστή πορεία.

Σε σχέση με τις συστάσεις, το ΥΠΟΙΚ επικρότησε τις αναφορές ότι μισθοί γενικά θα πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα, η διακυβέρνηση των ημικρατικών οργανισμών χρήζει βελτίωσης, η οικονομική αυτονομία των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι σημαντική και τέλος ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί η εποπτεία των επαγγελματικών κλάδων, όπως του δικηγορικού και του λογιστικού επαγγέλματος.

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας