Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ

Πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, υπό την πίεση των ασθενέστερων στοιχείων για τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ και των ρεπορτάζ για προσχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, υποχώρησαν κατά 17 σεντς ή 0,2%, στα 85,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 20 σεντς ή 0,3%, στα 81,07 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση περίπου 1,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Αν και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν για έβδομη εβδομάδα, μειωμένα κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 230,8 εκατομμύρια βαρέλια, το προσφερόμενο προϊόν βενζίνης, που αντιστοιχεί στη ζήτηση προϊόντων, υποχώρησε κάτω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι τιμές του πετρελαίου πιέστηκαν επίσης από την επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ συνέταξαν ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι επενδυτές έλαβαν μια κάποια ώθηση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε τα επιτόκια από 5,25% έως 5,50% την Τετάρτη, αλλά διατήρησε την προοπτική για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, σε καλά νέα για τις πωλήσεις πετρελαίου.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή τον Μάρτιο, ωστόσο οι τιμές αυξήθηκαν σε γενικές γραμμές, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός μετά την ανάκαμψη στην αρχή του έτους.

Στηρίζοντας τις τιμές, τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε ισχυρή τον Μάρτιο.

Οι ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια ώθησαν επίσης τους επενδυτές να εμπορεύονται αργό σε υψηλότερες τιμές, συνυπολογίζοντας ότι η διαταραχή θα μπορούσε να πλήξει τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν βάλει στόχο τουλάχιστον επτά ρωσικά διυλιστήρια αυτόν τον μήνα. Οι επιθέσεις επηρέασαν το 7%, ή περίπου 370.500 βαρέλια την ημέρα, της ρωσικής ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι παρατεταμένες διακοπές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ρώσους παραγωγούς να μειώσουν την προσφορά εάν δεν είναι σε θέση να εξάγουν αργό πετρέλαιο και αντιμετωπίζουν περιορισμούς αποθήκευσης.

Κατά τα άλλα, η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται πιθανόν σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς η ασθενής κατανάλωση και η αναιμική βιομηχανική ζήτηση συνεχίζουν να ωθούν την ανάκαμψη περαιτέρω στο μέλλον, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε τακτική οικονομική έκθεσή της την Πέμπτη.

Επίσης την Πέμπτη, ο διοικητής της Bank of England δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία "κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση" ώστε η κεντρική τράπεζα να μπορέσει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών