Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για το 2024 συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Τετάρτη και θα προχωρήσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες ύψους €14.189.376 και είναι μειωμένος κατά €41.381 σε σχέση με τον προϋπολογισμό 2023. Επιπλέον, περιλαμβάνει έσοδα ύψους €12.554.396, κατά €754.566 μειωμένα σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του 2023.

Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά €1.634.980, και το έλλειμμα θα καλυφθεί από το αποθεματικό της Αρχής. Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, το έλλειμμα δικαιολογείται, καθώς υπάρχουν προπληρωμένα έργα για το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα έτη και εκτείνονται στο 2024, ενώ έχουν γίνει και προεισπράξεις τελών, έσοδα που αφορούν ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα που εισπράχθηκαν το 2023 και θα εκτελεστούν το 2024.

Στελέχωση ΑΨΑ
Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη και ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη αναφορικά με τη στελέχωση της Αρχής, ο Επίτροπος είπε ότι το γραφείο ξεκίνησε το 2018 με 12 άτομα και τώρα είμαστε 75.

«Χτίζουμε συνέχεια δομές και υποδομές για να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρχει μόνιμη στελέχωση, καθώς, από την αγορά υπηρεσιών φεύγουν συνεχώς άτομα, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα και γνώση. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από το 2018, από τα 45 τεχνικά άτομα, έχουν φύγει 42.

Ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ιουνίου θα περιληφθούν 24 θέσεις, με τις οποίες θα καλυφθούν άμεσες ανάγκες για αντιμετώπιση περιστατικών. Στόχος, είπε, είναι τα νέα άτομα να είναι εκπαιδευμένα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Περιφερειακό κέντρο πιστοποίησης
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στην υπουργική απόφαση Νοεμβρίου για να χτιστεί στην Κύπρο περιφερειακό κέντρο πιστοποίησης, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.

Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να παίρνει πιστοποίηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά λήφθηκε η απόφαση να γίνει περιφερειακό κέντρο στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή αντίστοιχο κέντρα διαθέτουν η Γερμανία και η Γαλλία, τα οποία όμως δεν δρουν ακόμη με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής οδηγίας, ενώ είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο, η Κύπρος φαίνεται ότι είναι πιο μπροστά.

Καθυστερήσεις στην καταβολή τελών
Σημειώνεται ότι η ΑΨΑ οφείλει να εισπράττει διοικητικά τέλη για την κάλυψη των δαπανών της, από τους φορείς διαχείρισης κρίσιμων υποδομών πληροφοριών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη και Ανδρέα Καυκαλιά, αναφορικά με αμφισβήτηση των τελών της Αρχής, είπε ότι «κυβερνητικοί οργανισμοί δεν μας πληρώνουν». Σημείωσε ότι από το 2023 εκκρεμούν €4 εκ., από τα οποία τα €3,1 εκ. προέρχονται από τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ. Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι σε διαδικασία αναθεώρησης της διαδικασίας επιβολής τελών, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκειμένου να είναι πιο αντιπροσωπευτικά τα τέλη για κάθε οργανισμό.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι η ΑΨΑ εξελίσσεται στην πιο δημοφιλή γραμμή άμυνας, καθώς ο κίνδυνος του μέλλοντος είναι οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι συμφωνεί για τη νευραλγικότητα της ψηφιακής ασφάλειας και επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να εμπιστεύονται αυτούς που έχουν την τεχνογνωσία, και να έχουν τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου ρώτησε αν υπήρξαν σοβαρές περιπτώσεις απειλών που αποτράπηκαν που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, με τον Επίτροπο να σημειώνει ότι υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που δουλεύει 24/7 και ακολούθως ξεκινά διαδικασία για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ζήτησε ενημέρωση για τη δυσκολία για τον προγραμματισμό για αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και ρώτησε κατά πόσο τα κονδύλια που αφορούν αγορά υπηρεσιών καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Ο Επίτροπος κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να δουν τις υποδομές της ΑΨΑ και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων και την Ακαδημία.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας