Σε εξέλιξη διήμερη συνεδρία της Fed για τα επιτόκια

Άρχισε την Τρίτη η διήμερη συνεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια και να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με το πότε θα αρχίσουν να τα μειώνουν.

Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης με τη δημοσίευση της απόφασης για τα επιτόκια, μαζί με μια επικαιροποιημένη περίληψη των οικονομικών προβλέψεων (SEP), η οποία θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη σε σχέση με το πόσες μειώσεις επιτοκίων αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να προβούν εντός του 2024.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, μεταξύ 5,25% και 5,50%, καθώς επιδιώκει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

Αφού σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών πέρσι, το 2024 φαίνεται πιο δύσκολο, με τις ΗΠΑ να βλέπουν μια μικρή άνοδο του μηνιαίου πληθωρισμού - ανανεώνοντας τους φόβους ότι η Fed θα πρέπει να μην προβεί σε κίνηση σε σχέση με τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αναλυτές, χρηματιστές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι της γνώμης ότι η Fed είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει το επιτόκιό της αυτή την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην SEP για τυχόν αλλαγές της Fed σχετικά με την πορεία μείωσης των επιτοκίων για φέτος.

«Αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να προβλέπει τρεις μειώσεις το 2024», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Bank of America σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες τους.

«Ο σαφής κίνδυνος είναι να υπάρξει μικρότερη εμπιστοσύνη» σε σχέση με τη μείωση του πληθωρισμού και «να μειώσει τον αριθμό μείωσης των επιτοκίων το 2024, αν όχι το 2025», πρόσθεσαν.

Μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, η οποία θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών