Ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το τερματικό-«Προτεραιότητα να λειτουργήσει το συντομότερο»

Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς πιθανώς θα παραπέμψει το ζήτημα του τερματικού στο Βασιλικό η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με αίτημα να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για διερεύνηση όσων αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής και ακούστηκαν εντός της Επιτροπής.

Στη δεύτερη για το θέμα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της, καθώς εκκρεμεί διαδικασία διαιτησίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινοπραξία, απουσίαζαν εκ νέου ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Συμεών Κασσιανίδης, με τους Βουλευτές να αναφέρουν ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, απαιτώντας την παρουσία τους.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι το μέλλον του τερματικού, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει το συντομότερο.

Επανέλαβε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι ο εργολάβος «δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ όσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επιπλέον, είπε ότι η ΚΔ απαιτεί ο εργολάβος να επανέλθει στις εργασίες κατασκευής του χερσαίου τερματικού. Ακόμα, είπε ότι το Υπουργείο απαιτεί το έργο να παραδοθεί τον Ιούλιο 2024, όπως υποσχέθηκε ο εργολάβος, μετά από τρίτη παράταση.

Το έργο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβριο 2022, μετατέθηκε για Ιούλιο 2023, μετά για Οκτώβριο 2023 και τώρα πρέπει να παραδοθεί Ιούλιο 2024.

«Συγκεντρωνόμαστε να λειτουργήσει το συγκεκριμένο τερματικό», καθώς, όπως είπε, είναι άμεση η ανάγκη για εισαγωγή ΦΑ για χρήση από συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, σημειώνοντας ότι αν υπήρχε το τερματικό σήμερα, θα μειωνόταν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στα 20 σεντ την κιλοβατώρα.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο ίδιος συζητά με τον Πρέσβη της Κίνας, σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η κινεζική εταιρεία είναι κρατική. Σημείωσε ότι η συζήτηση είναι «πολύ εποικοδομητική».

Την Παρασκευή, είπε, θα συναντήσει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που επισκέπτεται την Κύπρο για διαβούλευση, στον οποίο θα επαναλάβει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούλιο 2024, είπε ότι ο ίδιος εκτιμά ότι είναι ανέφικτο.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία ολοκλήρωση, φτάνει να το θέλει ο εργολάβος. Αν ο εργολάβος για οποιουσδήποτε λόγους δεν θέλει ή δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο, θα πρέπει να το πει, ώστε να μπορέσει η ΚΔ να μην είναι δέσμια των οποιωνδήποτε αδυναμιών του εργολάβου», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι με την ιστορική γνώση που έχει σήμερα «δεν θα έδινα το ίδιο έργο σήμερα ως Κυπριακή Δημοκρατία στη συγκεκριμένη κοινοπραξία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι είναι η πιο γρήγορη λύση να συνεχίσει το έργο με τον ίδιο εργολάβο, διότι βρίσκεται επί του πεδίου, γι΄ αυτό «η πρώτη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να ολοκληρώσει το έργο με τον συγκεκριμένο εργολάβο, εκτός αν δείξει σοβαρές αδυναμίες ή αν οι απαιτήσεις του είναι τρομερά υπερβολικές».

Σημείωσε ότι η υπάρχει σχέδιο β’, ωστόσο, είπε, τυχόν χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό το ενδεχόμενο, θα μπορεί να δοθεί αφού γίνουν διαβουλεύσεις  με τα μέρη τα οποία θα εμπλακούν.

Δειτε Επισης

Βολές CMC κατά ΕΤΥΦΑ για το «Προμηθέας»-Έτοιμο και αξιόπλοο από τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά...
Πράσινο στον νόμο που επιτρέπει στη Cyta να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές-Διασφαλίζονται τα €35 εκατ.
ΔΟΕ: Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2024-Σχετικά αμετάβλητες οι προοπτικές για το 2025
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
ΣΕΑΠΕΚ: Κορεσμένο το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου-Ανέφικτη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με εικονικό συμψηφισμό
ΙΕΑ: Μειωμένα τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο-Σε χαμηλό πέντε μηνών οι εξαγωγές
Huawei: Παρουσίασε την καινοτόμα ευφυή λύση διανομής (IDS) ηλεκτρικής ενέργειας
Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο
Great Sea Interconnector: Τρέχει η μελέτη κόστους-οφέλους, προειδοποιεί για τις εκκρεμότητες ο ΑΔΜΗΕ
OPEC+: Τι θα κάνει με τις περικοπές στην παραγωγή βλέποντας το πετρέλαιο στα $85 το βαρέλι