ΗΠΑ: Επιμένει ο πληθωρισμός - "Τσίμπησε" στο 3,2%

Οριακή επιτάχυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με τις υποκείμενες πιέσεις να υποχωρούν αλλά επίσης οριακά.

Ειδικότερα, όπως έδειξε η μέτρηση για τον περασμένο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με 3,2% ετησίως ελαφρώς υψηλότερα από το 3,1% του Ιανουαρίου, ένα επίπεδο που οι αναλυτές περίμεναν ότι θα διατηρούταν.

Στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού μέρους του δείκτη, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η Fed, οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 3,8% ετησίως τον Φεβρουάριο, επιβραδύνοντας μεν από το 3,9% αλλά όχι όσο περίμενε η αγορά στο 3,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση κατά 0,4% στη σύγκριση Φεβρουαρίου - Ιανουαρίου όσο και στη σύγκριση του προηγούμενου διμήνου, όπως και ο δομικός (0,4%) που επιτάχυνε όμως ελαφρώς από το +0,3% του προηγούμενου μήνα.

Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, η αύξηση 2,3% των τιμών της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη συνολική αύξηση του γενικού ΔΤΚ, με τις τιμές των τροφίμων να διατηρούνται αμετάβλητες στον μήνα, ενώ της στέγασης παρουσίασαν νέα αύξηση κατά 0,4%.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι αυξήσεις σε ενέργεια και στέγαση συντέλεσαν κατά 60% στη συνολική αύξηση που παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή τον Φεβρουάριο.

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία