ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 16 οντότητες-πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για Αλ Σαμπάμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δεκαέξι εταιρείες και άτομα ενός διακρατικού δικτύου που εκτείνεται από το Κέρας της Αφρικής, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο, για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ η απειλή από την Αλ Σαμπάμπ δεν περιορίζεται στη Σομαλία. Τα έσοδα της Αλ Σαμπάμπ εκταμιεύονται σε άλλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Αλ Κάιντα να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες και να υπονομεύσει τη χρηστή διακυβέρνηση, ανέφερε.

"Η σημερινή δράση αντικατοπτρίζει τις αντιτρομοκρατικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σομαλία και υποστηρίζει τη δυναμική σχέση που έχουμε δημιουργήσει με τη σομαλική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών που θέτουν σε κίνδυνο τον λαό της Σομαλίας και υπονομεύουν τις κοινότητές τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επίσης εστιασμένες στη διατάραξη του Αλ Κάιντα. Η πρόσβαση της Αλ Κάιντα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε ο Μάθιου Μίλερ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), η Αλ Σαμπάμπ δημιουργεί έσοδα άνω των 100 εκατ. δολαρίων ετησίως εκβιάζοντας τοπικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς και μέσω της οικονομικής υποστήριξης συνδεδεμένων επιχειρηματιών. Τα έσοδα της Αλ Σαμπάμπ εκταμιεύονται σε άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Αλ Κάιντα να σπείρει διχόνοια και να υπονομεύσει τη χρηστή διακυβέρνηση, προστίθεται.

«Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις προσπάθειες να πατάξει την κατάχρηση του περιφερειακού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την Αλ Σαμπάαμπ και βασίζεται στα στοιχεία που έχουν καθοριστεί από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων τον Οκτώβριο του 2022. Πρόκειται για ένα δίκτυο χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών της Αλ Σαμπάμπ που εργάστηκαν ως βασικοί συνομιλητές μεταξύ της Αλ Σαμπάαμπ και των τοπικών επιχειρήσεων στη Σομαλία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι κυρώσεις εναντίον οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στρέφονται κατά της Haleel Commodities L.L.C. με έδρα το Ντουμπάι, που είναι γνωστή και ως Haleel Group. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία βασίζεται στους ηγέτες του Ομίλου Haleel, καθώς και στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές στη Σομαλία, την Κένυα, την Ουγκάντα ​​και την Κύπρο για τη δημιουργία κεφαλαίων και το ξέπλυμα κεφαλαίων. Οι θυγατρικές του Ομίλου Haleel στην Κύπρο περιλαμβάνουν τις Haleel Finance LTD, Haleel Holdings και Haleel LTD. Οι κυρώσεις στρέφονται επίσης και κατά ατόμου που διευθύνει και διαχειρίζεται τα υποκαταστήματα του ομίλου στην Κένυα, την Ουγκάντα, την Κύπρο και τα ΗΑΕ.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας