Powered by

Οι μεγάλοι παίκτες που συνθέτουν το παζλ «απογείωσης» των Πλατρών με επενδύσεις εκατομμυρίων

Ολοκληρώνεται με σταθερά βήματα η... αναγέννηση των Πλατρών, με μεγάλα αναπτυξιακά έργα στον τομέα κυρίως του τουρισμού να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Ανάμεσά τους, το ιστορικό ξενοδοχείο Forest Park, το οποίο αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα τύχει ανακαίνισης με σκοπό το rebranding σε ελβετικά πρότυπα τύπου St. Moritz. Παράλληλα, η Property Gallery προχώρησε πρόσφατα σε νέες αγορές και επενδύσεις, εδραιώνοντας για τα καλά την παρουσία της στο ορεινό τουριστικό θέρετρο.

Ταυτόχρονα, άλλες ξενοδοχειακές και τουριστικές αναπτύξεις βρίσκονται στα σκαριά, καθώς και επενδύσεις στο real estate, με την ανάπτυξη στις γραφικές Πλάτρες να βρίσκεται στο απόγειό της. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και οι διαδικασίες για το Πανεπιστήμιο του Τροόδους, κάτι που θα δώσει νέα πνοή στα ορεινά θέρετρα.

Από πλευράς του, το κοινοτικό συμβούλιο προχώρησε σε μια σειρά ποιοτικών αναβαθμίσεων, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα νέα δεδομένα.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και προέδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις αναπτύξεις μεγάλου βεληνεκούς που συνθέτουν το παζλ της αναγέννησης των Πλατρών και που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Υψηλή επισκεψιμότητα, αλλά με σημαντικές απώλειες

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επισκεψιμότητα στις Πλάτρες, η οποία όπως εξήγησε, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο μειωμένα, ένεκα της απώλειας των δύο μεγάλων αγορών, Ρωσίας και Ισραήλ.

«Ο κόσμος επισκέπτεται τις Πλάτρες. Σίγουρα όμως έχουμε απώλειες λόγω των πολέμων, με την απώλεια των Ρώσων και των Ισραηλινών, για τους οποίους οι Πλάτρες αποτελούσε προορισμός. Οι απώλειες είναι κυρίως τις καθημερινές. Tα Σαββατοκύριακα πάντα γεμίζουμε», υπέδειξε, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για το προφίλ των επισκεπτών, ανέφερε ότι περίπου το 50% είναι Κύπριοι και οι υπόλοιποι ξένοι, μεταξύ τους επισκέπτες, τουρίστες αλλά και άτομα που αγόρασαν κατοικία.

Οι πέντε παίκτες στις γραφικές Πλάτρες

Όπως υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος, στις Πλάτρες πέντε είναι οι νέοι παίκτες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και έχουν επενδύσει ποσά πολλών εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα, η XM με την εξαγορά του Forest Park, η Property Gallery με τις τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις, ο επιχειρηματίας πίσω από το Tree Hotel, η DTA Group με αναπτύξεις resorts, καθώς και ακόμη ένας νέος παίκτης, του οποίου η διαδικασία της επένδυσης βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.

  • Η είσοδος της XM στις Πλάτρες-Lifting εκατομμυρίων στο ιστορικό Forest Park

Όπως αποκάλυψε πρόσφατο ρεπορτάζ του InBusinessNews, το ιστορικό ξενοδοχείο Forest Park εξαγοράζεται από την κυπριακή εταιρεία συναλλάγματος (forex), XM, η οποία αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου.

forest park 1000x560

Το deal ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει μεγάλη ανακαίνιση ύψους πέρι των 15 εκατ. ευρώ, με σκοπό το rebranding του ξενοδοχείου, σε ελβετικά πρότυπα εμβληματικών θέρετρων του St. Moritz.

Forest Park 1000x560 1

Οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.

Διαβάστε εδώ: Εξαγοράστηκε και αλλάζει χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο Forest Park στις Πλάτρες-Ο νέος ιδιοκτήτης

  • Μεγαλώνει την επιρροή της στην κοινότητα η Property Gallery

Με στόχο να επαναφέρει την πάλαι ποτέ αίγλη των ιστορικών Πλατρών, η Property Gallery έχει αναμιχθεί σε μια σειρά από έργα.

Ανάμεσά τους, η ανακαίνιση του ιστορικού ξενοδοχείου Petit Palais Boutique Hotel που παραδόθηκε το 2020, καθώς και του Αθλητικού Κέντρου των Πλατρών, έργο που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί με το νέο όνομα Platres Arena.

PETITE PALAIS ΠΛΑΤΡΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αθλητικό κέντρο Platres Arena περιλαμβάνει ένα πραγματικών διαστάσεων γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 1500 θεατών, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, γήπεδα καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας, καθώς και δύο γήπεδα τένις με σκληρό ακρυλικό δάπεδο που ακολουθεί τις προδιαγραφές του Αυστραλιανού Open.

ΠΛΑΤΡΕΣ ΑΡΕΝΑ

Η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης, το Cleopatra Le Bistro, καθώς και το αρτοποιείο Petite Patisserie, τα οποία αποτελούν τα δύο νεότερα έργα της εταιρείας στον τομέα της εστίασης. Βρίσκονται αμφότερα στο κέντρο των Πλατρών, ακριβώς απέναντι από το θρυλικό Petit Palais Boutique Hotel.

CLEOPATRA

PETITE PATISSERIE PLATRES

Συν τοις άλλοις, η Property Gallery έχει αναλάβει την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Pendeli, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς και του Splendid Hotel για το οποίο εκκρεμούν μερικές άδειες για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όσον αφορά το ανανεωμένο Splendid Hotel, θα ενσωματώσει ένα μοναδικό design συνυφασμένο με το φυσικό τοπίο.

Ακολουθώντας τη φυσική κλίση του βουνού, τα πολλαπλά επίπεδα του ξενοδοχείου θα «αγκαλιάζουν» την κλίση του, με τους κάτω ορόφους να φαίνονται ανασκαμμένοι στο βουνό και να διαθέτουν στέγες μεταμορφωμένες σε γρασίδι.

Θα διαθέτει συνολικά εννέα επίπεδα όπου μόνο τα δύο θα ανεβαίνουν εντελώς πάνω από το ισόγειο.

platres spl

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και το συγκρότημα κατοικιών Greenwood, το οποίο αποτελείται από μια σειρά από επαύλεις και σαλέ. Πρόκειται για έξι ξεχωριστές εξοχικές κατοικίες τριών με τεσσάρων υπνοδωματίων, με τις τρεις από αυτές να διαθέτουν πισίνα.

greenwood

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και προέδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, η Property Gallery εδραιώνει την παρουσία της με ένα νέο project.

Συγκεκριμένα, αγόρασε πρόσφατα ένα διατηρητέο τριώροφο κτίριο δίπλα από το ξενοδοχείο Pendeli το οποίο θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας και ευεξίας που θα συνεργάζεται με ξενοδοχεία, και το οποίο ακόμη βρίσκεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια.

«Έτσι, βλέπουμε ότι η Property Gallery σιγά-σιγά μεγαλώνει την επιρροή της στο κέντρο των Πλατρών και έως το 2025 θα έχει μεγάλο μερίδιο», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

  • DTA Group-Προχωρά η επένδυση «Guru» ύψους 98 εκατ. ευρώ

Σε σχέση με το project της DTA, ο πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και προέδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι προχωρά κανονικά.

Συγκεκριμένα, το Guru Mountain Resort πήρε όλες τις άδειες και «τρέχει» να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2025.

guru

Πρόκειται για οικιστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 56.150 τ.μ., της οποίας η επένδυση ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους, επαύλεις, πολυτελείς κατοικίες, chalets και διαμερίσματα συνθέτουν το νέο πολυτελές resort, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει τις Πλάτρες.

  • Tree Hotel-Το «ησυχαστήριο» των Πλατρών

Όσον αφορά το Tree Hotel, περιμένει την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Πρόκειται για ένα «ειδικό» ξενοδοχείο-ησυχαστήριο, του οποίου το εκτιμώμενο κόστος ανέγερσης ανέρχεται περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.

tree hotel

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει 58 καμπίνες συνολικού εμβαδού 1.905 τ.μ., χώρο ευεξίας (spa) με γυμναστήριο, αποδυτήρια, εσωτερική πισίνα, εστιατόριο και μπαρ.

tree hotel 3

Σε τελικό στάδιο η διαδικασία για το Πανεπιστήμιο Τροόδους

Εκτός από τις πιο πάνω επενδύσεις, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία για να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση το Πανεπιστήμιο Τροόδους.

Στόχος του Πανεπιστημίου Τροόδους, το οποίο θα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου, με τη δημιουργία πέντε σχολών σε πέντε κοινότητες, με τη συνεργασία πέντε διαφορετικών πανεπιστημίων υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό.

Στις Πάνω Πλάτρες θα βρίσκεται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και στις κοινότητες Κάτω Πλατρών και Μονιάτη θα δημιουργηθεί η Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων (Φιλοξενίας) και Τουρισμού.

Ανθίζουν τα ορεινά θέρετρα της Κύπρου

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες στις Πλάτρες για να ξεκινήσει η διαδικασία για τον μεγάλο χώρο στάθμευσης, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες.

Επίσης, έγινε αναβάθμιση του αποχετευτικού, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου υδροδότησης.

«Προχωρήσαμε σε μια σειρά αναβαθμίσεων ώστε και εμείς, ως κοινοτικό συμβούλιο, να είμαστε έτοιμοι με τα νέα δεδομένα για να εξυπηρετήσουμε αυτές τις μεγάλες αναπτύξεις που προωθούνται», τόνισε.

Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι, οι εν λόγω αναπτύξεις, σε συνδυασμό και με την επερχόμενη επιστροφή του θρυλικού Βερεγγάρια στον Πρόοδρομο, αποτελούν ενέργειες οι οποίες αναβαθμίζουν ισχυρά το σύνολο των ορεινών θερέτρων της Κύπρου και συμβάλλουν στην αναγέννηση.

«Είναι η προέκταση των Πλατρών και θα προχωρήσει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως ξεκίνησε και παλιά η ανάπτυξη από τις Πλάτες και επεκτάθηκε στον Πρόδρομο, στον Πεδουλά, στην Κακοπετριά κτλ…», κατέληξε ο ο πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και προέδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)