Powered by

Βερεγγάρια… Η ιστορία, οι μύθοι και η αναβίωση (pics & video)

Αναγεννιέται και ανοίγει ξανά τις πύλες εντός του 2026, μετά από τέσσερις δεκαετίες, το πιο ιστορικό ξενοδοχείο της Κύπρου, το Βερεγγάρια, που γύρω του έχουν δημιουργηθεί μύθοι και θρύλοι. Το θέρετρο δεσπόζει στην οροσειρά του Τροόδους από το μακρινό 1931, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στο χωριό Πρόδρομος.

Διαβάστε ακόμη:

Το όνομά του, το πήρε τη βασίλισσα της Νεβάρρας Βερεγγάρια, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, καθώς η ιστορία του ζευγαριού συνδέεται με την περιοχή, αφού φημολογείται ότι επισκεπτόταν το χωριό Πρόοδρομος λίγο μετά τον γάμο τους.

Picture9

Picture7

Το Βερεγγάρια φιλοξενούσε συχνά την αφρόκρεμα της Κύπρου και των γύρω περιοχών, καλλιτέχνες και ευγενείς, ενώ καταχωρήθηκε και ως το ξενοδοχείο των βασιλιάδων, καθώς ήταν βασιλική επιλογή για διακοπές, ανάμεσά τους η φιλοξενία και του Βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ.

Το ξενοδοχείο σφράγισε για τα καλά τις πόρτες του το 1984 και έκτοτε αφέθηκε στον χρόνο. Ερημωμένο και εγκαταλελειμμένο, σαν μια σκιά του παρελθόντος, ξεκίνησαν να διαδίδονται διάφορες ιστορίες τρόμου γύρω από αυτό, ενώ προσέγγιζε πλέον μόνο τολμηρούς ταξιδιώτες για να φωτογραφίσουν το ιστορικό θέρετρο.

Picture10

Από το 1984 έως το 2020, το Βερεγγάρια προσέλκυσε αρκετούς επίδοξους επιχειρηματίες και επενδυτές και μεταπωλήθηκε αρκετές φορές, όμως, κανείς εξ΄ αυτούς δεν κατόρθωσε να το «αναγεννήσει».

Το 2020, ο Όμιλος bbf: αγόρασε το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, και μέσα σε ένα project που ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε τις εργασίες για αναβίωσή του. Η εταιρεία Thanos Hotels & Resorts, σε μια στρατηγική συνεργασία με τη bbf:, ανέλαβε τη λειτουργία του.

Το InBusinessNews είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το ειδυλλιακό Βερεγγάρια και να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Φτάνοντας στον Πρόδρομο και περπατώντας προς το Βερεγγάρια, το τοπίο είναι μαγικό από μόνο του. Η φύση, το πράσινο, ο καθαρός αέρας και τα βουνά του Τροόδους, συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Από το υψόμετρο του Βερεγγάρια, η θέα είναι απρόσκοπτη, καθώς διακρίνεται όχι μόνο το δάσος αλλά ακόμη και η θάλασσα της Μόρφου και της Τυλληρίας.

06

02

Αντικρίζοντας το επιβλητικό Βερεγγάρια, κατανοεί κανείς γιατί το χαρακτήριζαν ως «Στολίδι του Προδρόμου». Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπου τρέχουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης, κόβεται η ανάσα καθώς δημιουργούνται εικόνες από το παρελθόν και την εποχή των βασιλιάδων.

Αν και κλειστό τόσα χρόνια, το Βερεγγάρια δεν έχασε την αίγλη του, αφού ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός και η παραδοσιακή πέτρα που είναι κτισμένο, προσδίδουν μια αριστοκρατική ατμόσφαιρα.

03

Η πρώτη φάση των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί και σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη φάση η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024. Η πρώτη φάση αφορούσε τις διορθώσεις στις ρωγμές και άλλες άμεσες επεμβάσεις και επιδιορθώσεις στα σημεία που το κτίριο είχε καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί το 2026 και θα φιλοξενήσει τους πρώτους επισκέπτες, υπό την ονομασία Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel.

05

04

Το Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel θα αποτελείται από το διατηρητέο ξενοδοχείο Βερεγγάρια, με 30 δωμάτια, εκ των οποίων τα 6 θα είναι σουίτες, τα 12 connected rooms και τα υπόλοιπα 12 standard rooms.

Επιπλέον, θα διαθέτει ακόμη 14 διαμερίσματα, ένα υπερσύγχρονο σπα, και 13 townhouses και εννέα ανεξάρτητες επαύλεις που θα κτιστούν στον περιβάλλοντα χώρο.

BERENGARIA VIEW 12

Διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα, η εξωτερική εμφάνιση δίνει έμφαση στη γκρίζα πέτρα. Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου, οι αλλαγές και παρεμβάσεις στο διατηρητέο κτίριο θα είναι ελάχιστες και συγκεκριμένα θα προστεθούν μερικά μπαλκόνια στους ορόφους για να προσδώσουν ένα αέρα φρεσκάδας.

Με την αναγέννηση του Βερεγγάρια, η bbf: φιλοδοξεί ότι το ξενοδοχείο θα καταστεί τουριστικός προορισμός, κερδίζοντας ξανά τον τίτλο του «κοσμήματος» για το Τρόοδος, ανοίγοντας νέα σελίδα στην ιστορία.

Παράλληλα, αναμένεται αν αναζωογονήσει τον Πρόδρομο και την γύρω περιοχή και να προσδώσει πρόσθετη αξία στα ορεινά θέρετρα την Κύπρου. Λόγω της αστυφιλίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών χωριών έχουν μειωθεί δραματικά, με τον Πρόδρομο να απαριθμεί διψήφιο αριθμό.

Επίσης, οι επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα, παλεύουν για επιβίωση με αρκετές από αυτές να έχουν βάλει λουκέτο τον τελευταίο ένα χρόνο λόγω των διαδοχικών κρίσεων.

BERENGARIA VIEW 11

Για όλους αυτούς τους λόγους-και όχι μόνο-, η αναβίωσή του Βερεγγάρια αποτελεί ιστορική στιγμή για τα ορεινά θέρετρα, αφού αναμένεται ότι θα προσεγγίσει εγχώριο και ξένο τουρισμό και θα αναζωογονήσει την περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν.

Συν τοις άλλοις, το Βερεγγάρια, με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα εργοδοτήσει 100 άτομα προσωπικό και ενδεχομένως στη συνέχεια να αυξηθούν.

Έτσι, η αναγέννηση του ιστορικού ξενοδοχείου που έζησε ένδοξες εποχές, αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την ορεινή Κύπρο, αλλά και ολόκληρο το νησί.

BERENGARIA VIEW 09

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)