Πανεπιστήμιο Τροόδους: Aναγέννηση πέντε ορεινών κοινοτήτων και νέα έκρηξη στον τουρισμό

Νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους, με ταυτόχρονο εμπλουτισμό του τομέα της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ανάπτυξης της υπαίθρου αναμένεται να προσφέρει το νέο Πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή.

Με τη συμβολή του Δικτύου Τροόδους και του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Μεσόγειος», η νέα πανεπιστημιακή μονάδα έρχεται να τονώσει τόσο τον τουριστικό κλάδο όσο και τον τομέα της φιλοξενίας στα ορεινά θέρετρα.

Μετά την αποστολή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας για το όλο εγχείρημα στην υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, απομένει η συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου με τους εμπλεκόμενους φορείς και η προώθηση του έργου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πέντε σχολές και τα πέντε πανεπιστήμια
Στόχος του Πανεπιστημίου Τροόδους, το οποίο θα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου, με τη δημιουργία πέντε σχολών σε πέντε κοινότητες, με τη συνεργασία πέντε διαφορετικών πανεπιστημίων υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό.

Το πανεπιστήμιο αναμένεται επίσης να καλύψει τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ανάγκες των νέων της ευρύτερης περιοχής Τροόδους. Σημειώνεται ακόμα ότι οι σχολές του είναι πλήρως εναρμονισμένες με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, δηλαδή τα υφιστάμενα Τεχνικά Λύκεια Ομόδους, Λεμύθου, Ευρύχου και Αγρού.

Διαβάστε εδώ: Προ των πυλών το Πανεπιστήμιο Τροόδους-Όλες οι πληροφορίες

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και κοινοτάρχης Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις Πάνω Πλάτρες θα βρίσκεται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, στις κοινότητες Κάτω Πλατρών και Μονιάτη θα δημιουργηθεί η Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων (Φιλοξενίας) και Τουρισμού, στον Πεδουλά η Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς και η Σχολή Επιχειρηματικότητας, Τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης, στη Γαλάτα η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αγροτική Ανάπτυξη και στην Κυπερούντα η Σχολή Ανθρωπιστικών και Μεσογειακών Σπουδών.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η συμμετοχή των ελβετικών σχολών Glion, Les Roches και Swiss Hotel Management School, με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Μεσόγειος» για τη λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού. Την ίδια ώρα, το εξ Ελλάδος Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Πανεπιστήμιο Catholic University Pope John II (Πάπα Β’) από τη Πολωνία έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Μεσογειακών Σπουδών και το University of Life Sciences από την Πολωνία θα επιμεληθεί τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αγροτική Ανάπτυξη. Με εξειδίκευση στην τεχνολογία, το Arab Academy of Science, Technology & Maritime Transport από την Αίγυπτο έχει αναλάβει τη Σχολή Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα ECCC Foundation τη λειτουργία της Σχολής Ψηφιακών Επιστημών και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τι θα διαφοροποιεί το Πανεπιστήμιο Τροόδους
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αυτό που θα διαφοροποιεί το Πανεπιστήμιο Τροόδους από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η εξειδίκευση στην αγροτική ανάπτυξη, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη των περιοχών της υπαίθρου. Παράλληλα, το χαμηλό κόστος διαβίωσης για τους φοιτητές που θα διαμείνουν στις εν λόγω κοινότητες, καθιστούν την περιοχή Τροόδους πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους αντίστοιχους προορισμούς.

«Στόχος είναι να προσελκύσουμε περίπου 100 φοιτητές σε κάθε κοινότητα, οι οποίοι θα δώσουν ζωή με την παρουσία τους στις κοινότητες του Τροόδους, συμπαρασύροντας μαζί τους ένα τουριστικό ρεύμα (συγγενείς, φίλοι)», επεσήμανε ο κοινοτάρχης των Πλατρών, τονίζοντας μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις της περιοχής, τις οποίες μπορούν να καλύψουν οι φοιτητές, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα ή άλλες περιόδους τουριστικής αιχμής.

Τονίζεται ότι μόνο για τις Πλάτρες, στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας και των οικιστικών αναπτύξεων, επίκειται το άνοιγμα 200 θέσεων εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από προσωπικό

Τι απομένει να γίνει-Η αρωγή του κράτους
Για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με την εγγραφή των σχολών, την εξεύρεση των χώρων διαμονής για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και την εξεύρεση λύσεων για τα θέματα συνδεσιμότητα (σ.σ. έχει γίνει μελέτη για τη σύνδεση όλων των campus με ηλεκτρικό λεωφορείο), απαιτούνται περίπου τρία χρόνια.

Ωστόσο, προκύπτει θέμα με τους χώρους που θα στεγάσουν τις σχολές, με αποτέλεσμα να ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο η παραχώρηση υφιστάμενων κτηρίων. Ουσιαστικά, με την κατάλληλη διαρρύθμιση, το δημοτικό σχολείο Γαλάτας, το δημοτικό Κάτω Πλατρών, το Γυμνάσιο Πεδουλά και το νηπιαγωγείο Κυπερούντας, τα οποία παραμένουν κλειστά, θα μπορούσαν να στεγάσουν τους χώρους διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Τροόδους, με έξοδα του πανεπιστημίου.

Από τους εμπλεκόμενους φορείς, το νέο πανεπιστήμιο χαρακτηρίζεται ως το πρότζεκτ που θα αναγεννήσει το Τρόοδος, φέρνοντας ή επαναφέροντας τους νέους προς τα ορεινά, διανοίγοντας νέες προοπτικές για τον τουρισμό, τη φιλοξενία και την αγροτική ανάπτυξη. Παράλληλα, έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις τροχοδρομούμενες μεγάλες αναπτύξεις της περιοχής Τροόδους (Βερεγγάρια, Guru, Tree Hotel, Le Platres Chalet).

Δειτε Επισης

Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων