Πράσινη φορολογία: «Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές...»-Δείτε την μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την επερχόμενη πράσινη φορολογία, σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης για το δεύτερο παραδοτέο για τον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό και την πρόοδο υλοποίησης τους έργου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, αφού όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε να λύνουμε ένα πρόβλημα και να δημιουργούμε άλλο».

Πρόσθεσε ότι σταθμίζονται όλα, τόσο οι επιπτώσεις όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε στο τέλος να υπάρχει αποτέλεσμα που να οδηγεί στην πράσινη μετάβαση, να συμβάλει στην βελτίωση της αντίληψης για περιβαλλοντική προστασία, να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον στην παραγωγική διαδικασία και τον βαθμό ανακούφισης των νοικοκυριών από οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος.

Εξήγησε ότι από ένα μοντέλο που τους έχει αναλυθεί, στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, το κόστος θα είναι €48 τον χρόνο, χωρίς αυτό να είναι καθορισμένο. Πρόσθεσε ότι από την παρουσίαση αυτή «διαφάνηκε ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε ότι η παρουσίαση ήταν, απόλυτα επιστημονική, με μοντέλα που κατέληγαν σε βασικά συμπεράσματα κατανοητά για όλους. Εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στην παρουσίαση, αφού όπως είπε είναι ένα θέμα που αφορά τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να μπουν κάποιοι φόροι που αφορούν την πράσινη μετάβαση. Συμπλήρωσε ότι όπως διαφάνηκε από τις παρουσιάσεις, είναι ελάχιστο το φορολογικό βάρος και θα υπάρξουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα.

Έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά των πολιτών και των καταναλωτών και η κουλτούρα της χώρας, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον, τα προϊόντα που παράγονται και να είναι οι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε θα παραμείνει η κυπριακή οικονομία ανταγωνιστική και θα προστεθεί ευημερία στην κοινωνία όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις για το θέμα και ότι το πρόγραμμα για τη φορολογική μεταρρύθμισης ακολουθείται ακριβώς, όπως έχει σχεδιαστεί.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση από πλευράς υποδομών και υπηρεσιών, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέσα στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός  έργων που αφορούν την προετοιμασία, που διευκολύνουν και δίνουν κίνητρα. Πρόσθεσε ότι «πραγματοποιούνται πολλά έργα για την πράσινη μετάβαση».

Τα ευρήματα από την μελέτη

Η συζήτηση που προηγήθηκε επικεντρώθηκε στη μέχρι τώρα πρόοδο υλοποίησης του έργου σε σχέση με την πράσινη φορολογία.

Η ομάδα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε τα ευρήματα από την μελέτη που διεξάχθηκε για τις οικονομικές επιπτώσεις και οικονομετρικές εκτιμήσεις αυτής της πράσινης φορολογίας στις διάφορες εισοδηματικές τάξεις και ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Για μετριασμό των επιπτώσεων αυτών παρουσιάστηκαν επίσης τα ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα, για την ουδετερότητα της υπό αναφορά φορολογίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλους να καταθέσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους ή ακόμα και συγκεκριμένες υποδείξεις και προτάσεις που θα προσδώσουν αξία στο έργο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή προώθηση και εφαρμογή του έργου αυτού προς όφελος της οικονομίας και κοινωνίας του τόπου μας.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο