Μάκης Κεραυνός: Οι πέντε βασικοί πυλώνες του πλαισίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση

«Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν κινείται στο κενό, ούτε ψάχνει να βρει δρόμους και στόχους για την κατάληξη της», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, στο πλαίσιο χαιρετισμού του κατά τη 2η συνάντηση του Έργου για τον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό-Πρόοδος Υλοποίησης Έργου - Επιπτώσεις Πράσινης Φορολογίας-Ανταλλαγή Απόψεων.

Υπογραμμίζοντας πως η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Κυβέρνηση, ο κ. Κεραυνός σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η όλη προσπάθεια, χωρίς, όπως επισημανε, να υπάρχουν απόλυτες προθέσεις.

Συναφώς, υπέδειξε ότι αυτό καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρους, για να αναφέρει ενδεικτικά τις εξής:

  • Ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών.
  • Κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επικέντρωση στις κυπριακές επιχειρήσεις, μέσα από ενθάρρυνση με κίνητρα της επέκτασης της παραγωγικής βάσης.
  • Διαφάνεια, απλοποίηση, χαμηλό διοικητικό κόστος.
  • Ισόρροπη κατανομή του φορολογικού βάρους για ανακούφιση των νοικοκυριών, των χαμηλών εισοδημάτων, των πολυτέκνων και άλλων κατηγοριών πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι, μεταξύ άλλων, βασικοί λόγοι της ανάγκης για νέα φορολογική μεταρρύθμιση είναι το γεγονός ότι η προηγούμενη έγινε πριν 20 χρόνια, άρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός, τα διεθνή φορολογικά πρότυπα έχουν διαφοροποιηθεί, όπως και εισαγωγή ευρωπαϊκών οδηγιών και κανόνων στην εφαρμογή διαφόρων φορολογιών και η ανάγκη για πράσινη φορολογία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και να πάμε σε ένα καθαρό περιβάλλον που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού:

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, η Φορολογική Μεταρρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Κυβέρνηση μας, της οποία τα στάδια υλοποίησης παρουσιάστηκαν στην εναρκτήρια συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, 2023.

Σήμερα είναι με μεγάλη μου χαρά που χαιρετίζω τη 2η συνάντηση του έργου για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό της Κύπρου, για να παρουσιαστεί η εργασία που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις και σκέψεις στη διαμόρφωση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου.

Πρέπει να αναφέρω ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν πάρα πολλές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συναντήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η διαδικασία βέβαια, θα είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στη μέχρι τώρα πρόοδο υλοποίησης του έργου σε σχέση με την πράσινη φορολογία.

Η ομάδα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, θα παρουσιάσει τα ευρήματα από την μελέτη που διεξάχθηκε για τις οικονομικές επιπτώσεις και οικονομετρικές εκτιμήσεις αυτής της φορολογίας στις διάφορες εισοδηματικές τάξεις και ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για μετριασμό των επιπτώσεων αυτών θα παρουσιαστούν τα ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα.

Να υπενθυμίσω ότι μεταξύ άλλων, βασικοί λόγοι της ανάγκης για νέα φορολογική μεταρρύθμιση είναι το γεγονός ότι η προηγούμενη έγινε πριν 20 χρόνια, άρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός, τα διεθνή φορολογικά πρότυπα έχουν διαφοροποιηθεί, όπως και εισαγωγή ευρωπαϊκών οδηγιών και κανόνων στην εφαρμογή διαφόρων φορολογιών και βεβαίως η ανάγκη για πράσινη φορολογία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και να πάμε σε ένα καθαρό περιβάλλον που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα συνεργασία σας στις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ευελπιστώ στην περαιτέρω συνεισφορά των οργανωμένων φορέων για να διαμορφώσουμε ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, με τις προδιαγραφές που έχουμε συμφωνήσει.

Σας καλώ λοιπόν όλους να καταθέσετε τις απόψεις και εισηγήσεις σας ή ακόμα και συγκεκριμένες υποδείξεις και προτάσεις που θα προσδώσουν αξία στο έργο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ακόμα μια φορά ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν κινείται στο κενό, ούτε ψάχνει να βρει δρόμους και στόχους για την κατάληξη της.

Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε, χωρίς να υπάρχουν απόλυτες προθέσεις, και αυτό καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρους που ενδεικτικά αναφέρω:

  • Ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών.
  • Κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επικέντρωση στις κυπριακές επιχειρήσεις, μέσα από ενθάρρυνση με κίνητρα της επέκτασης της παραγωγικής βάσης.
  • Διαφάνεια, απλοποίηση, χαμηλό διοικητικό κόστος.
  • Ισόρροπη κατανομή του φορολογικού βάρους για ανακούφιση των νοικοκυριών, των χαμηλών εισοδημάτων, των πολυτέκνων και άλλων κατηγοριών πολιτών.

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό μου, σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία, και σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή προώθηση και εφαρμογή του έργου αυτού προς όφελος της οικονομίας και κοινωνίας του τόπου μας.

Δειτε Επισης

Πάνω από €1,6 εκ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου
Οι τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό-Αυξήθηκε στο 2,1%
Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν