Κ. Ιορδάνου: Διαβούλευση εμπλεκομένων φορέων πριν εφαρμοστεί ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) ως θέση αρχής στηρίζει την σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού σε θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και εφαρμογής των κυρώσεων, αλλά δεν έτυχε προηγούμενης ενημέρωσης σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνου.

«Ως θέση αρχής του ΣΕΛΚ, όπως την έχει υποβάλει σε προηγούμενες προτάσεις του προς στην Κυβέρνηση, είναι ότι υποστηρίζει τη σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και κυρώσεων που να καλύπτει ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό τομέα», ανέφερε ο κ. Ιορδάνου.

Μέσω της αρχής αυτής, εξήγησε, θεωρούμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και παρακολούθηση των εργασιών των αρμόδιων εποπτικών αρχών ως επίσης και η αναγκαία καθοδήγηση από το κράτος και η ομοιομορφία στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο κ. Ιορδάνου ανέφερε ωστόσο ότι «ο ΣΕΛΚ δεν είχε οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση και έχουμε διαβάσει τις ανακοινώσεις, όπως μεταφέρθηκαν από τον Τύπο».

«Άποψή μας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει η διαβούλευση μεταξύ των τριών φορέων που εμπλέκονται προτού τεθεί σε εφαρμογή ο εν λόγω μηχανισμός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΛΚ, «από όσα έχουμε διαβάσει από τον Τύπο φαίνεται να προκύπτουν διάφορα κατά τη άποψη μας σοβαρά λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα ως επίσης και ενδεχομένως νομικά κωλύματα στην εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί».

Όπως είπε, ο κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην λειτουργία του νέου συστήματος.

«Ως εκ τούτου αναμένουμε να κληθούμε από τη κυβέρνηση σε συζήτηση του όλου θέματος και επαναλαμβάνουμε την στήριξη μας στις προθέσεις του Προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης για αποκατάσταση της φήμης της Κύπρου ως επιχειρηματικού προορισμού κύρους», κατέληξε.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής