Eurostat: Μικρή μείωση, αλλά με διαχρονική αύξηση οι ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Κύπρο

Αύξηση, φτάνοντας στο 24,8% κατά μέσο όρο στην ΕΕ (αύξηση 1,8 ποσοστιαίας μονάδας - πμ), σημείωσε το 2022 το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη, σε σύγκριση με το 2021 (23,0%) σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat.

Τα ίδια δεδομένα δείχνουν μικρή μείωση 1 πμ στην Κύπρο την ίδια περίοδο, ωστόσο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στον συγκεκριμένο τομέα παραμένει ψηλά στο 41,5%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αν και το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερα από την πρώτη χώρα της ΕΕ, τη Σουηδία (69,3%), έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση τα δέκα προηγούμενα χρόνια.

Η ενέργεια που καταναλώνεται για θέρμανση και ψύξη αποτελεί περίπου το ήμισυ της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.

Σε απόλυτους όρους, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας.

Σε διάστημα 10 ετών, το μέσο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη στην ΕΕ αυξήθηκε από 18,6% το 2012 σε 24,8% (+6,2 πμ).

Την ίδια περίοδο στην Κύπρο καταγράφηκε σημαντική αύξηση από 21,8% το 2012 σε 41,6% το 2022 (+19,8 πμ).

Βάσει των στόχων της οδηγίας 2023/2413 της ΕΕ για προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RED III), τα κράτη μέλη πρέπει να καταγράψουν αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη κατά τουλάχιστον 0,8 πμ ετησίως από το 2021 έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1 πμ ετησίως από το 2026 έως το 2030.

Σε επίπεδο κρατών μελών, το 2022 η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη, με μερίδιο 69,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (65,4%). Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Λετονία (61,0%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.

Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών για θέρμανση και ψύξη καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,3%), στις Κάτω Χώρες (8,6%) και στο Βέλγιο (10,4%).

Σε σύγκριση με το 2021, τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Μάλτα (+5,2 ποσοστιαίες μονάδες), το Λουξεμβούργο (+2,5 πμ) και η Ιρλανδία (+1,4 πμ).

Μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-2,4 πμ), στη Σλοβενία (-1,2 πμ) και στην Κύπρο (-1,0 πμ).  

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου