Βραχνάς το νέο πλαίσιο για το transfer pricing-Το ζητούμενο από τον φορολογικό μετασχηματισμό

Στο συμπέρασμα ότι η τελευταία νομοθεσία για το transfer pricing έχει επηρεάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, κατέληξε συζήτηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των κορυφαίων επιχειρηματικών και επαγγελματικών οργανώσεων της Κύπρου που φιλοξένησε το 7ο Cyprus International Tax Conference.

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, CEO της VitaTrace Nutrition Ltd, ο Ντέμης Ιωάννου, Partner της Taxand Cyprus, ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς, Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, η Ιωάννα Στυλιανίδου, Director - Head of Transfer Pricing της PwC Cyprus και ο Δημήτρης Βάκης, First Vice Chairman της ΟΕΒ, συζήτησαν σε πάνελ που συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και προεδρεύων του Συνεδρίου Κυριάκος Ιορδάνου, το πώς διαμορφώνεται με την εφαρμογή της τελευταίας νομοθεσίας που ψηφίστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τη Βουλή.

Βάσει της νομοθεσίας, για συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων δημιουργείται υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών τους συναλλαγών και καλούνται να διεκπεραιώνουν ανάλυση των συναλλαγών αυτών, ώστε να αναγνωρίζουν την οποιαδήποτε ανάγκη τεκμηρίωσης και να απευθύνονται σε κάποιο ειδικό(π.χ. ελεγκτικό γραφείο), προκειμένου να ετοιμάζεται η ανάλογη μελέτη και ο φάκελος τεκμηρίωσης.

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία, λέγοντας ότι μετά την ανατροφοδότηση του προς την κυβέρνηση σχετικά με μελέτες που οφείλουν να κάνουν κυπριακές εταιρείες, υπήρξε μείωση της γραφειοκρατίας και ότι αυτό διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

Πρότεινε επίσης να γίνει ανάλυση κόστους-οφέλους "για να δούμε τι είναι το καλύτερο ειδικά για τη χώρα μας" και οι εξαιρέσεις να γίνονται, πάντα με πλήρη διαφάνεια και λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα δεδομένα.

Ο Ντέμης Ιωάννου, εξήγησε ότι για να υπάρχει μία φορολογία θα πρέπει να υπάρχει ένας φορολογικός νόμος και για να υπάρχει ένας φορολογικός νόμος χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Μία νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε κάποιες αρχές. Αυτές θα πρέπει να είναι δίκαιες, οικονομικά αποτελεσματικές, να αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή και μέσω των αρχών αυτών η φορολογία να συμμορφώνεται με άλλους διεθνείς κανόνες.

Ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς σχολίασε τη φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε πριν από 20 χρόνια λέγοντας ότι ήρθε η ώρα οι μεγάλες πολυεθνικές να μετακομίσουν στην Κύπρο.

Πρότεινε να «διερευνήσουμε και να εξετάσουμε διάφορες συναλλαγές για τις τοπικές εγχώριες επιχειρήσεις» και να επανεξετάσουμε την προθεσμία της 31ης Μαρτίου για να μην παρουσιάζει η χώρα μας μη συμμόρφωση, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Η Ιωάννα Στυλιανίδου, υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας, ενώ όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, είπε ότι αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις και να είναι σχετική με το μέλλον, καθώς και με τα ESG.

"Η συμμόρφωση δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια" είπε. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να λάβει υπόψη την τεχνολογία και να είναι φιλική προς τους επενδυτές και την απασχόληση.

Ο Δημήτρης Βάκης, εστίασε στο γεγονός ότι η πλειοψηφία στην Κύπρο είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί βαθιά υπόψη στη φορολογική μεταρρύθμιση.

"Χρειάζεται κατάλληλη νομοθεσία που να ισχύει για την Ε.Ε., αλλά την ίδια ώρα, πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας χώρας", είπε, προσθέτοντας:

"Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι παρέχουμε στις οικογενειακές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικές διεθνώς".

Δειτε Επισης

Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις 1,5% στους μισθούς μετά από 15 χρόνια-Η συμφωνία ΥΠΟΙΚ,ΣΕΚ,ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ
Μ. Παναγιώτου: Προκήρυξη επενδυτικών παρεμβάσεων €10 εκατ. ως τέλη Ιουλίου
H Allianz Κύπρου πρώτη Main Event Sponsor του FIBA EuroBasket 2025
Μικρές ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ΧΑΚ
Στο 3% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούνιο
Πενήντα επιπλέον κοινότητες στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξη Ορεινών Κοινοτήτων
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό