Χρ. Αγκαστινιώτης: Αχρείαστο κόστος για τις κυπριακές επιχειρήσεις η μελέτη για το transfer pricing

Σε νέα βάση, η οποία ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί πρόσθετο αχρείαστο κόστος χιλιάδων ευρώ για το κυπριακό επιχειρείν, έθεσε το πλαίσιο που διέπει τις ενδοομιλικές συναλλαγές νομοθεσία που ψήφισε προ περίπου ενός έτους η Βουλή, εισάγοντας πρόνοιες στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ).

Βάσει της εν λόγω νομοθεσίας, κυπριακές εταιρείες του ίδιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, των οποίων η άμεση ή έμμεση σύνδεση ανέρχεται σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% και των οποίων οι συναλλαγές υπερβαίνουν τις 750 χιλιάδες ευρώ ανά φορολογικό έτος, υποχρεούνται να τηρούν φάκελο τεκμηρίωσης. Οι κατηγορίες συναλλαγών αφορούν αγαθά, υπηρεσίες, δικαιώματα και άλλα άυλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ουσιαστικά, οι κυπριακές επιχειρήσεις για τις οποίες δημιουργείται η υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών τους συναλλαγών, καλούνται να διεκπεραιώνουν ανάλυση των συναλλαγών αυτών, ώστε να αναγνωρίζουν την οποιαδήποτε ανάγκη τεκμηρίωσης και να απευθύνονται σε κάποιο ειδικό(π.χ. ελεγκτικό γραφείο), προκειμένου να ετοιμάζεται η ανάλογη μελέτη και ο φάκελος τεκμηρίωσης.

Με απλά λόγια, για συναλλαγές δύο εταιρειών του ίδιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος με ποσοστό συμμετοχής της μίας στην άλλη πέραν του 25%, πρέπει να διενεργείται μελέτη για τις τιμές μεταφοράς (transfer pricing), προκειμένου να αποδεικνύεται ότι οι τιμές που χρεώνονται εκατέρωθεν είναι οι σωστές και δεν γίνονται για φορολογικούς σκοπούς.

Η εν λόγω νομοθεσία προωθήθηκε και ψηφίστηκε με στόχο, σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, την ρύθμιση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μεταξύ συνδεδεμένων μερών, και δη τη διασφάλιση ότι η τιμολόγηση των συναλλαγών αυτών αντικατοπτρίζει την ορθή αγοραία τιμολόγηση που θα διενεργείτο εάν τα πρόσωπα αυτά δεν ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους, αλλά ανεξάρτητα.

«Αχρείαστη κοστοβόρα υποχρέωση»

Ωστόσο, πρόκειται για νομοθεσία η οποία επιβαρύνει τις κυπριακές επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου(ΚΕΒΕ) Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, να κάνει λόγο χαρακτηριστικά-μιλώντας στο InBusinessNews- για... μια εφεύρεση που έγινε προς δημιουργία ενός business εκ του μη όντως και εκεί που δεν χρειάζεται.

Υποδεικνύοντας αρχικά πως το ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ που καθορίστηκε είναι χαμηλό, αλλά και ότι η διενέργεια της μελέτης προϋποθέσει κόστος μερικών χιλιάδων ευρώ για τις επιχειρήσεις, ο κ. Αγακαστινιώτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια, στις πλείστες των περιπτώσεων, αχρείαστη υποχρέωση την οποία επιφορτίστηκαν.

Και αυτό, όπως εξήγησε, ειδικά εάν οι δύο εταιρείες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και φορολογούνται στην Κύπρο. «Θεωρούμε ότι είναι αχρείαστο να γίνεται αυτή η μελέτη, ειδικά αν οι δύο εταιρείες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και φορολογούνται στην Κύπρο, διότι, είτε η μια θα δείξει τα κέρδη είτε η άλλη. Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η μελέτη και να υποβάλλονται οι επιχειρήσεις σε αυτό το αχρείαστο έξοδο όταν και οι δύο κυπριακές εταιρείες είναι επικερδείς και άρα πληρώνουν και οι δύο φόρους», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Επισημαίνοντας πως είναι άδικο να πληρώνει ο επιχειρηματίας χιλιάδες ευρώ για την ετοιμασία της συγκεκριμένης μελέτης, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επανέλαβε ότι από την στιγμή που πρόκειται για δύο κυπριακές επικερδείς εταιρείες και που είτε στην μια είτε στην άλλη εταιρεία θα πάνε τα κέρδη, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε φορολογική απώλεια για το κράτος.

«Στις πλείστες των περιπτώσεων», επισήμανε, «είναι μια αχρείαστη μελέτη που εξυπακούει αδικαιολόγητο κόστος για τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν οι εταιρείες είναι και οι δύο κυπριακές και επικερδείς». «Είναι μια εφεύρεση που έγινε», είπε με νόημα, «για να δημιουργηθεί ένα business εκ του μη όντως και εκεί που δεν χρειάζεται».

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούνται, εξ ου και, σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης της εν λόγω νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχει ετοιμαστεί νέο νομοσχέδιο, το οποίο κατά την παρούσα φάση βρίσκεται σε διαβούλευση. Το μήνυμα που ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στέλνει συναφώς, είναι σαφές:

«Ελπίζω να αλλάξει ο νόμος με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό, που η πλειονότητα των κυπριακών επιχειρήσεων να εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση», διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Δειτε Επισης

ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος