Νέα άνοδος για το αργό εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή

Οι κλιμακούμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζει το Ιράν, εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, εντείνουν όχι μόνο τα προβλήματα στο θαλάσσιο εμπόριο αλλά και τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Παρότι δε η αύξηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ αμβλύνει σε έναν βαθμό τους φόβους για έντονες ελλείψεις, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προβληματίζουν όλο και περισσότερο τους επενδυτές, καθώς συνειδητοποιούν ότι η ένταση δεν αναμένεται να εκτονωθεί σύντομα, με την αβεβαιότητα να οδηγεί υψηλότερα και τις τιμές του καυσίμου.

Την επενδυτική ψυχολογία ήρθαν να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω οι τελευταίες προειδοποιήσεις του ηγέτη των Χούθι, ότι η οργάνωση θα εντείνει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλες θαλάσσιες περιοχές, χρησιμοποιώντας και "υποβρύχια όπλα”, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης τους προς τους Παλαιστινίους που συνεχίζουν να πλήττονται σφόδρα στη Γάζα από το Ισραήλ.

"Η κατάσταση στην αγορά συνεχίζει να οξύνεται και αρχίζει να γίνεται περισσότερο αισθητό στην αγορά ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν εξομαλύνεται”, σημειώνει ο John Kilduff, εταίρος στην Again Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη.

"Η Ευρώπη υφίσταται το κύριο βάρος όσον αφορά την προμήθεια – αλλά τα ευρωπαϊκά προβλήματα εφοδιασμού εξελίσσονται σε προβλήματα εφοδιασμού και των ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Οι παράγοντες της αγοράς είναι πιθανό να τιμολογήσουν το ενδεχόμενο της διατάραξης της προσφοράς στο εγγύς μέλλον, με το premium των συμβολαίων του επόμενου μήνα να ξεπερνά αυτό του επόμενου, γεγονός που "υποδεικνύει μια σύσφιξη της αγοράς", προσθέτει από την πλευρά του ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.

Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη, το premium για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού του επόμενου μήνα έφταναν έως τα 75 σεντς το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.

Εν τούτοις, η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα περιορίζει σε έναν βαθμό τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμός αλλά και τα κέρδη του αργού.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 442,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Οργανισμού Πληροφοριών Ενέργεια. Η αύξηση ωστόσο ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που περίμεναν άνοδο κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Έτσι, την Πέμπτη, οι τιμές του αργού συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με τα κέρδη τους όμως να είναι σχετικά μικρά.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε κατά 67 σεντς ή 0,86% στα 78,58 δολάρια το βαρέλι.

Λίγο μικρότερη άνοδο παρουσίασε το συμβόλαιο Απριλίου για το Brent, το οποίο ενισχύθηκε κατά 55 σεντς ή 0,66% στα 83,58 δολάρια το βαρέλι.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία