Ανακούφιση για το χαλλούμι… Αποφεύχθηκαν μπελάδες και λαμβάνονται αποφάσεις

Σημαντικό σταθμό στη συλλογική προσπάθεια για προστασία του χαλλουμιού, που συνάμα αναμένεται να καθορίσει τις απ’ εδώ και πέρα αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που έχουν αναφυεί και τις διαφωνίες που έχουν προκύψει στο ζήτημα της ποσόστωσης, αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απέρριψε την προσφυγή κατά της καταχώρισης της ονομασίας «χαλλούμι» ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, προκαλώντας ανακούφιση στην κυβέρνηση και τους εμπλεκομένους στην παραγωγή χαλλουμιού.

Πρόκειται για απόφαση, η οποία αποσοβεί περαιτέρω ανεπιθύμητους μπελάδες και προβλήματα στην υπόθεση χαλλούμι, τόσο για την Κύπρο και το πρότυπο του προϊόντος όσο και από πλευράς νομολογίας.

Ειδικότερα, η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς το Γενικό Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η προδιαγραφή «με ή χωρίς αγελαδινό γάλα» στη διατύπωση του προτύπου του 1985, δείχνει ότι το αγελαδινό γάλα θεωρείται από την αρμόδια Αρχή που υιοθέτησε το εν λόγω πρότυπο ως καθαρά προαιρετικό συστατικό και ως δυνητικό συμπλήρωμα του πρόβειου γάλακτος ή αιγινού γάλακτος.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή που έγινε στην αίτηση καταχώρισης να περιοριστεί στο 50% η αναλογία του αγελαδινού γάλακτος που χρησιμοποιείται στο μείγμα για την παρασκευή του χαλλουμιού ήταν εύλογη.

Αποτελεί επί της ουσίας η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. επιβεβαίωση της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μιλώντας στο InBusinessNews, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου χαιρέτισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ουσιαστικά κατοχυρώνεται για μια ακόμη φορά το χαλλούμι ως ΠΟΠ.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του αρμόδιου υπουργείου να συνεχίσει-στη βάση και των όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη-, με συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες να οδηγούν στην προώθηση και προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Γεωργίας προχωρεί στην εντατικοποίηση των ελέγχων πιστοποίησης της αυθεντικότητας του παραγόμενου χαλλουμιού ΠΟΠ, όπως αυτοί ορίζονται από τις προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε, ενώ παράλληλα προχωρεί με την κατάρτιση της Διεπιστημονικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, καθώς και με τη δημιουργία λογισμικού καταμέτρησης της ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Τα επόμενα βήματα…

Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα, η Μαρία Παναγιώτου υπέδειξε στο InBusinessNews πως νέο σημαντικό ορόσημο το οποίο αναμένεται εντός Μαρτίου, είναι η δημοσίευση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις, που ουσιαστικά, όπως εξήγησε, προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου για ακόμη πέντε χρόνια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος.

Ενώ σε ό,τι αφορά τις απ’ εδώ και πέρα αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, η υπουργός Γεωργίας παρέπεμψε στη σύσκεψη που έχει προαναγγελθεί και την οποία θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στον τομέα παραγωγής του χαλλουμιού, όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης», υπέδειξε η κ. Παναγιώτου.

Αλλάζει η ποσόστωση

Σημειώνεται πως όσον αφορά την ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού, χθες έληξε η ισχύς του διατάγματος του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, που καθόριζε τις ποσοστώσεις για την περίοδο μεταξύ της 31ης Ιανουαρίου και της 21ης Φεβρουαρίου 2024, στο 19%.

Από σήμερα και μέχρι τις 9 Ιουλίου, οι ποσοστώσεις θα καθορίζονται στο 25%.

Το τρίπτυχο των τυροκόμων

Την ίδια ώρα, σταθερή θέση του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου παραμένει η προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ, διαμηνύει ο Σύνδεσμος.

Υπενθυμίζεται ότι οι τυροκόμοι, έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του 2024, διαπίστωσαν μία κοινή προσέγγιση και έναν κοινό στόχο για τη διαφύλαξη των εξαγωγών και την περαιτέρω προώθηση του χαλλουμιού, για το καλό και της κυπριακής οικονομίας.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή δικαστική απόφαση για το χαλλούμι, ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Μιχάλης Κούλλουρος επεσήμανε στο InBusinessNews ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται εν αναμονή της επόμενης συνάντησης που είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων.

«Επαναλαμβάνουμε ότι στόχος μας παραμένει το τρίπτυχο: Προστασία των εξαγωγών, αξιοποίηση όλου του παραγόμενου γάλακτος και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στην τυροκομία», σημείωσε σχετικά ο κ. Κούλουρος.

Δειτε Επισης

Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση