Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για το χαλλούμι και το επόμενο ορόσημο

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βάσει της οποίας απορρίφθηκε η προσφυγή για ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/591 της Επιτροπής, της 12ης Απριλίου 2021, για την καταχώριση ονομασίας στο Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων [«Χαλλούμι» (Halloumi)/«Hellim» (ΠΟΠ)].

Το επόμενο σημαντικό ορόσημο, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, είναι η δημοσίευση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος.

Όπως ανακοινώθηκε και στις 26 Ιανουαρίου 2024, το επόμενο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στον τομέα παραγωγής χαλλουμιού (τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι), όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, στη βάση της υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης, με ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία και προώθηση του χαλλουμιού ΠΟΠ και στην εντατικοποίηση των ελέγχων πιστοποίησης της αυθεντικότητας του παραγόμενου χαλλουμιού ΠΟΠ, όπως αυτοί ορίζονται από τις προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.

Προχωράμε με την κατάρτιση της Διεπιστημονικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, καθώς και με τη δημιουργία λογισμικού καταμέτρησης της ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι όσον αφορά την ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού, είναι σε ισχύ το σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (Κ.Δ.Π 35/2024) που καθορίζει τις ποσοστώσεις ως ακολούθως:

i) Για την περίοδο μεταξύ της 31ης Ιανουαρίου και της 21ης Φεβρουαρίου 2024 περιλαμβανομένων, στο 19%.
ii) Για την περίοδο μεταξύ της 22ας Φεβρουαρίου 2024 και της 9ης Ιουλίου 2024 περιλαμβανομένων, στο 25%

Δειτε Επισης

Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Οι «Aψe Svise» βγάζουν...φωτιές-Το καινοτόμο οικολογικό προϊόν εννέα εφήβων και η ιδέα πίσω από αυτό
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Οι σημαντικότερες εξελίξεις και τα σημαντικά εργασιακά ζητήματα που προώθησε η ΟΕΒ το 2023