Sebastian Wurst: Ο τομέας της πολυτελούς φιλοξενίας, η διαχρονική επιτυχία του Anassa και η ζωή στην Κύπρο

Οι κυρίαρχες τάσεις που επηρεάζουν την πολυτελή φιλοξενία, αλλά και τις επιχειρήσεις γενικότερα, είναι η βιωσιμότητα, η συνειδητή κατανάλωση και τα βιωματικά στοιχεία, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Anassa Hotel, Sebastian Wurst, υποδεικνύοντας ότι, συνεπώς, η πολυτελής φιλοξενία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα να προσαρμόσει όσα προσφέρει στους επισκέπτες.

Σε συνέντευξή του στον «Ξενοδόχο», που προσλαμβάνοντας πλέον ψηφιακή μορφή αποστάληκε στο πρώτο μηνιαίο newsletter του ΠΑΣΥΞΕ σε μια συνεργασία του Συνδέσμου με την IMH, o Sebastian Wurst αναφέρει πως η κατεύθυνση που ακολουθεί ο τομέας της φιλοξενίας είναι περισσότερη ποιότητα και λιγότερη ποσότητα, κάτι που όπως επισημαίνει, ξεκινά από την κορυφή του κλάδου και διαχέεται σε όλα τα τμήματα.

Αναφερόμενος στο Anassa Hotel και τη διαχρονική του επιτυχία, ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου επισημαίνει πως το Anassa έχει διαχρονικά μια σαφή ταυτότητα που συνδυάζει χαλαρή κομψότητα με αίσθηση του τόπου.

«Οι βασικοί παράγοντες είναι ένα καθορισμένο concept, η ποιότητα των μελών της ομάδας και των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συνεχής εξέλιξη», τονίζει, για να συμβουλεύσει τους συναδέλφους του:

«Η συμβουλή που θα έδινα είναι πως δεν πρέπει ποτέ να προσπαθείτε να είστε κάτι άλλο από αυτό που ορίζει η ταυτότητά σας, καθώς θα χάσετε αυτό που σας κάνει μοναδικούς. Εξέλιξη σημαίνει να παρακολουθείς την αλλαγή και τις προσδοκίες των επισκεπτών και να υιοθετείς αυτές που είναι κατάλληλες για σένα».

Ποιες είναι οι βασικές τάσεις στη διαχείριση ξενοδοχείων και ποιο είναι το όραμά σας για την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει ο κλάδος της φιλοξενίας;

Οι κυρίαρχες τάσεις που επηρεάζουν την πολυτελή φιλοξενία, αλλά και τις επιχειρήσεις γενικότερα, είναι η βιωσιμότητα, η συνειδητή κατανάλωση και τα βιωματικά στοιχεία. Συνεπώς, η πολυτελής φιλοξενία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα να προσαρμόσει όσα προσφέρει στους επισκέπτες.

Για εμάς αυτό σημαίνει ότι η εστίαση είναι πλέον στη βιωσιμότητα, στη μείωση των αποβλήτων, στην προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μοναδικές εμπειρίες που δημιουργούν αναμνήσεις και είναι πιο προσωπικές.

Θα έλεγα ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί ο τομέας της φιλοξενίας είναι περισσότερη ποιότητα και λιγότερη ποσότητα. Αυτό ξεκινάει από την κορυφή του κλάδου και διαχέεται σε όλα τα τμήματα.

Ας μιλήσουμε για την ιστορία του Anassa Hotel και για το γεγονός ότι άντεξε στον χρόνο. Πώς διασφαλίζετε τη διαχρονική επιτυχία του και ποιες πολύτιμες συμβουλές θα προσφέρατε στους συναδέλφους επαγγελματίες του κλάδου;

Οι βασικοί παράγοντες είναι ένα καθορισμένο concept, η ποιότητα των μελών της ομάδας και των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συνεχής εξέλιξη. Το Anassa έχει διαχρονικά μια σαφή ταυτότητα που συνδυάζει χαλαρή κομψότητα με αίσθηση του τόπου.

Η συμβουλή που θα έδινα είναι πως δεν πρέπει ποτέ να προσπαθείτε να είστε κάτι άλλο από αυτό που ορίζει η ταυτότητά σας, καθώς θα χάσετε αυτό που σας κάνει μοναδικούς.

Εξέλιξη σημαίνει να παρακολουθείς την αλλαγή και τις προσδοκίες των επισκεπτών και να υιοθετείς αυτές που είναι κατάλληλες για σένα.

Η εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού

Όσον αφορά στην ανάπτυξη του προσωπικού, ποια είναι η προσέγγισή σας σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση της ομάδας σας και πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας;

Η εκπαίδευση και η επαγγελματική ανάπτυξη είναι το κλειδί για να διατηρείται το προσωπικό παρακινημένο. Εμείς αποφασίσαμε για παράδειγμα να διοργανώνουμε πολλές μικρές εκπαιδευτικές συνεδρίες αντί για τις μεγάλες διήμερες εκδηλώσεις επειδή θεωρούμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μελών της ομάδας, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται επίσης η ευκαιρία να εντοπιστούν τα δυνατά σημεία κάθε μέλους της ομάδας και να τα αξιοποιήσουμε ανάλογα.

Όσον αφορά τις επικρατέστερες τάσεις, οι σημερινοί υποψήφιοι ενδιαφέρονται όχι μόνο για την αμοιβή αλλά και για πολλά άλλα, την εμπειρία, τη γνώση κ.ο.κ.

Σχετικά με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, ποιες ανέσεις παρουσιάζουν ζήτηση και ποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το ξενοδοχείο σας, τείνουν να είναι οι πιο δημοφιλείς;

Οι καλής ποιότητας ανέσεις αποτελούν πρότυπο στην πολυτελή φιλοξενία, οπότε οι επισκέπτες μας τείνουν να τις εκτιμούν περισσότερο. Βλέπουμε μεγαλύτερη ζήτηση για εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως ιδιωτικά δείπνα, εκδρομές κατά παραγγελία κ.λπ.

Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους επισκέπτες μας εξελίσσεται συνεχώς. Σήμερα, για παράδειγμα, προτιμούν να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων αντί να τηλεφωνούν.

Αδιαμφισβήτητα όμως οι εγκαταστάσεις μας στην παραλία, στο σπα και οι επιλογές εστίασης είναι οι πιο δημοφιλείς.

Από τη Νέα Υόρκη στην Πάφο...

Αναλογιζόμενος τη δική σας επαγγελματική διαδρομή, τι σας οδήγησε να ακολουθήσετε καριέρα στον τομέα της φιλοξενίας;

Ποτέ δεν ήθελα μια «γραφειακή δουλειά». Ο κλάδος της φιλοξενίας εγγυάται ότι καμία μέρα στη δουλειά δεν είναι ίδια και δεν είναι ποτέ βαρετή.

Είμαι άνθρωπος που του αρέσει η ανθρώπινη επαφή, οπότε απολαμβάνω την αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες και τα μέλη της ομάδας μας και κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι. Είναι επίσης ένα σπουδαίο επάγγελμα για να εργάζεσαι όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια.

Η ζωή στην Πάφο πρέπει να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία μέσα από την οποία απολαμβάνει κανείς τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού. Ζείτε εδώ για πολλά χρόνια; Μιλήστε μας για τη ζωή στην Κύπρο και για τον τρόπο με τον οποίο ισορροπείτε την εργασία και τον προσωπικό σας χρόνο...

Πριν από εννέα χρόνια μετακόμισα στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, όπου ζούσα για σχεδόν 20 χρόνια. Η ξαφνική αλλαγή και η νέα αρχή στη ζωή μας, στο πιο απομονωμένο μέρος του νησιού, χρειάστηκε κάποιο χρόνο προσαρμογής τόσο από εμένα όσο και από τον σύντροφό μου.

Ωστόσο, βρήκαμε την τοπική κοινωνία φιλόξενη, γεγονός που έκανε τη μετάβαση μας πιο εύκολη, και έτσι γρήγορα δημιουργήσαμε ένα νέο κοινωνικό κύκλο και νιώσαμε σαν στο σπίτι μας. Πλέον, αποτελούμε μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Η Κύπρος αναπτύσσεται ραγδαία και είναι ενδιαφέρον να την παρακολουθείς. Στον ελεύθερο χρόνο μας εξακολουθούμε να βρίσκουμε νέα μέρη για να ανακαλύψουμε ή απλά να απολαύσουμε την όμορφη περιοχή στην οποία ζούμε.

Δειτε Επισης

Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο