Οι γεωπολιτικές και εμπορικές αναταραχές κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία
InBusinessNews 07:35 - 09 Δεκεμβρίου 2024
Η επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα λειτούργησε ως προειδοποίηση για τους επενδυτές ότι η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει ένας συνεχής κίνδυνος για τις παγκόσμιες αγορές.
Αν και η διαταγή άρθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας μόλις έξι ώρες αργότερα, ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για να αποφευχθεί το σοκ στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας.
Το iShares MSCI South Korea ETF σημείωσε πτώση έως και 7%, ενώ οι μετοχές που συνδέονται με τη Νότια Κορέα σημείωσαν μεγάλη πτώση πριν περιορίσουν τις απώλειές τους. Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας, ο οποίος ήταν κλειστός κατά τη διάρκεια της κήρυξης και της άρσης του διατάγματος στρατιωτικού νόμου, υποχώρησε κατά περίπου 2% την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, το νοτιοκορεατικό γουόν σημείωσε πτώση έως και 3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Ενώ οι αγορές της Νότιας Κορέας έχουν έκτοτε σταθεροποιηθεί, οι αναλυτές λένε ότι οι ενέργειες του προέδρου θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις και ενδέχεται να έχουν προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο πρόεδρος Γιούν Σουκ Γέολ αντιμετωπίζει τώρα προτάσεις μομφής μετά το φιάσκο του στρατιωτικού νόμου.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία της Capital Economics, Μαρκ Γουίλιαμς, εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τους επενδυτές όσον αφορά τη Νότια Κορέα.
«Μια περίοδος πολιτικής αστάθειας βρίσκεται μπροστά μας στη Νότια Κορέα, η οποία θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην οικονομία», δήλωσε.
Δεν είναι μόνο η Νότια Κορέα που βιώνει πολιτική ανασφάλεια. Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Γαλλίας είναι ένα άλλο γεγονός που ανησυχεί τους επενδυτές.
Αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε μια έξαρση της μεταβλητότητας των νομισμάτων σχετικά με την πρόταση μομφής, με το ευρώ να υποχωρεί σε σχέση με το δολάριο.
Τα γαλλικά ομόλογα έχουν επίσης πληγεί. Η BCA Research σημείωσε ότι το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί την τελευταία εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης το 2012.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ τροφοδοτούν επίσης τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν νέο εμπορικό πόλεμο υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει ζητήσει δασμούς, όχι μόνο εναντίον των οικονομικών αντιπάλων της Αμερικής, όπως η Κίνα και οι χώρες που απειλούν να εγκαταλείψουν το δολάριο, αλλά και εναντίον συμμάχων και στενών εμπορικών εταίρων, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό.
Η Barclays εκτιμά ότι, εάν τεθούν πλήρως σε ισχύ, οι απειλές του Τραμπ για δασμούς κατά του Καναδά και του Μεξικού θα μπορούσαν να μειώσουν τα εταιρικά κέρδη του S&P 500 κατά 2,8%, επηρεάζοντας πιθανότατα τις τιμές των μετοχών.
Τέλος, σύμφωνα με το Business Insider, οι υποβόσκουσες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κλείσει τρία χρόνια στις αρχές του 2025 και παρόλο που ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία που θα τερματίσει τη σύγκρουση, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για άμεση εκεχειρία.