Κ. Παρμακλής: Η μεγάλη αλλαγή που θα δώσει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και οι προκλήσεις για τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Γιώργος Πλουτάρχου 06:30 - 26 Δεκεμβρίου 2024
«Εντός του 2025 έχουμε θέσει σοβαρούς στόχους, οι οποίοι θα τσιμεντώσουν την επιτυχία του ΕΟΑ Λευκωσίας», τονίζει ο γενικός διευθυντής του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμακλής.
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «Forecasting 2025», ο κ. Παρμακλής σημειώνει πως η εξέταση όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων για αδειοδότηση από το 2023 μέχρι και σήμερα, καθώς και η άμεση εξέταση των καινούργιων υποθέσεων, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Γενική Διεύθυνση.
Ο κ. Παρμακλής επισημαίνει πως ο ΕΟΑ Λευκωσίας αντιμετωπίζει πολλαπλές οικονομικές προκλήσεις στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ενώ γενικότερα σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις, απαριθμεί και κατονομάζει τέσσερις συγκεκριμένες.
Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, οι μεγαλύτερες αλλαγές που επιφέρει η σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών αφορούν την αδειοδότηση της ανάπτυξης και την ψηφιοποίηση της υπηρεσίας εξέτασης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.
Τονίζει συναφώς πως με την εξ’ ολοκλήρου ψηφιοποίηση του τρόπου εξέτασης των αιτήσεων, αλλά και την αυτόματη έκδοση αδειών για μικρές αναπτύξεις, οι οποίες αποτελούν και περίπου το ήμισυ των οικοδομικών αναπτύξεων επί του συνόλου, αναμένεται δραστική μείωση του χρόνου αναμονής έκδοσης αδειών ανάπτυξης.
«Η μεγάλη αυτή αλλαγή αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και στην οικονομία της χώρας ευρύτερα».
Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία τη νέα χρονιά. Πόσο αισιόδοξος/η είστε αναφορικά με τις προοπτικές της;
Πιστεύω πως θα υπάρξει ελαφριά επιβράδυνση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, λόγω της αργής μεταβολής των επιτοκίων από τις κυπριακές τράπεζες και τη σταδιακή αύξηση των ανελαστικών δαπανών όμως γενικά είμαι αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της χώρας.
Η γενική αισιοδοξία μου όσο αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητα της οικονομίας πηγάζει από το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης έχουν επαναφέρει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Α-, στηριζόμενοι κυρίως στη μείωση του δημόσιου χρέους που επέφερε η απόδοση των τελευταίων ετών.
Η μεγάλη προσπάθεια μείωσης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει σωστή διαχείριση του πληθωρισμού, έστω και αν η δυνατότητα για εσωτερικές παρεμβάσεις είναι περιορισμένη από την ΕΚΤ.
Ποιους βλέπετε ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της χώρας μας; Τι θα πρέπει να προσεχθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή της τροχιά;
Για μένα οι μεγαλύτεροι υπαρκτοί κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας είναι δύο.
Πρώτιστα, με ανησυχούν οι παρατεταμένες γεωπολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή.
Η Κύπρος αποτελεί πυλώνα σταθερότητας αλλά ο τουρισμός στον οποίο στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό η οικονομία ίσως πληγεί σημαντικά εάν δεν υπάρξει έστω μερική αποκλιμάκωση των εντάσεων.
Το δεύτερο, αφορά τυχόν επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας κάτι που θα επηρέαζε τη πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η απορρόφηση των κονδυλίων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι μία κούρσα με το χρόνο μιας και τα πλείστα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Σ.Α.Α θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και τι 2ο εξάμηνο του 2026.
Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις; Και πόσο σημαντικές, κατά την άποψή σας, είναι για την οικονομία της;
Οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την οικονομία της και έχουν ξεπεράσει τα 3,2 δις ευρώ το 2023, ενώ παράλληλα δημιούργησαν πέραν των 2500 νέων θέσεων εργασίας.
Η τεχνολογία αποτελεί την αιχμή του δόρατος αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις και είναι το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται πέραν των 800ων εταιρειών.
Η εντατικοποίηση των συνεργασιών μεταξύ Κύπριων και ξένων επενδυτών σε επενδύσεις, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγική βάση θα κάνει τη Κύπρο ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για τις ξένες επενδύσεις.
Αναφορικά με τον τομέα δραστηριοποίησης της δικής σας εταιρείας, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2025; Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ανησυχείτε;
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας αντιμετωπίζει πολλαπλές οικονομικές προκλήσεις στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Τα τέλη χρήσης αποχέτευσης, βάσει κανονισμών οι οποίοι χρήζουν άμεσης αλλαγής, ανέρχονται στα 0,55 σεντς ανά κυβικό μέτρο νερού ενώ το κόστος λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος είναι πέραν των 1,10 σεντς το κυβικό μέτρο.
Αυτή η στρέβλωση δημιουργεί πίεση στα οικονομικά του Οργανισμού. Επίσης, οι χρεώσεις εξέτασης αιτήσεων πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών δεν έχουν αναθεωρηθεί εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα τα έσοδα από την εξέταση των αιτήσεων να είναι λιγότερα των εσόδων.
Η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού για να μπορέσει ο ΕΟΑ να εξυπηρετεί άμεσα τον πολίτη σε όλα τα μήκη και πλάτη της επαρχίας διατηρώντας άριστη ποιότητα εξυπηρέτησης και εντός αποδεκτού χρονικού πλαισίου θα αυξήσει τις ανελαστικές δαπάνες του οργανισμού χωρίς όμως να ξεπερνά το 20% του ολικού κύκλου εργασιών.
Στο πρώτο εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Οργανισμού έχει προϋπολογιστεί συνολικός κύκλος εργασιών 87 εκ με προϋπολογιζόμενα πλεονασματικά υπόλοιπα 5 εκ ευρώ.
Οι μεγάλες προκλήσεις για τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές που αναμένετε να επισυμβούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας και ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις;
Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα έλεγα ότι αφορούν την αδειοδότηση της ανάπτυξης και την ψηφιοποίηση της υπηρεσίας εξέτασης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.
Με την εξ’ ολοκλήρου ψηφιοποίηση του τρόπου εξέτασης των αιτήσεων αλλά και την αυτόματη έκδοση αδειών για μικρές αναπτύξεις, οι οποίες αποτελούν και περίπου το ήμισυ των οικοδομικών αναπτύξεων επί του συνόλου, αναμένεται δραστική μείωση του χρόνου αναμονής έκδοσης αδειών ανάπτυξης.
Η μεγάλη αυτή αλλαγή αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και στην οικονομία της χώρας ευρύτερα.
Μεγάλες προκλήσεις για τον ΕΟΑ Λευκωσίας είναι:
- Η άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη στις παρεχόμενες από τον ΕΟΑ υπηρεσίες.
- Η δραστική μείωση των εκκρεμουσών υποθέσεων αδειοδότησης, οι οποίες έχουν μεταφερθεί από τις προηγούμενες αδειοδοτούσες αρχές.
- Η συνεχιζόμενη συντήρηση και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων υδάτων μέχρι που όλα τα δίκτυα, τα οποία βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του ΕΟΑ να καταστούν λειτουργικά χωρίς προβλήματα.
- Η ανάληψη και ολοκλήρωση Ευρωπαϊκών έργων, τα οποία θα εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού και θα επιμορφώσουν τους πολίτες σε θέματα κουλτούρας χρήσης του πόσιμου νερού και της σωστής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων.
Μια ισχυρή τάση που φαίνεται να εμπεδώνεται στο κυπριακό επιχειρείν είναι αυτή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Θα την δούμε έντονα και στον δικό σας τομέα;
Οι συγχωνεύσεις ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι της επαρχίας Λευκωσίας από δέκα έχουν συγχωνευτεί σε πέντε, ενώ και οι κοινότητες έχουν συνενωθεί κάτω από συμπλέγματα.
Οι πέντε Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης της Κύπρου δημιουργήθηκαν μέσα από τις συγχωνεύσεις των Ημικρατικών Οργανισμών Ύδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων εκεί που υπήρχαν.
Επιπρόσθετα, όσο αφορά τον ΕΟΑ Λευκωσίας συνενώθηκαν σε αυτόν ακόμη επτά Συμβούλια Αποχετεύσεων Κοινοτήτων. Η μεγαλύτερη συγχώνευση όμως και συνάμα η πιο δύσκολη ήταν η συγχώνευση 12 αδειοδοτούσων αρχών κάτω από τη Διεύθυνση Αδειοδότησης της Ανάπτυξης του ΕΟΑ.
Σκεφτείτε τη δυσκολία του εγχειρήματος, να μεταφέρονται υπό απόσπαση εργαζόμενοι από 12 διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας σε ένα Οργανισμό, στα ίδια γραφεία κάτω από την ίδια Διεύθυνση, μεταφέροντας παράλληλα 12000 εκκρεμούσες υποθέσεις αδειοδότησης μαζί τους.
Η υπερπροσπάθεια να καταφέρουν να συντονιστούν όλοι μεταξύ τους και να μπορέσουν να ξεκινήσουν να παράγουν σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα υπήρξε ίσως το πιο δύσκολο έργο που καλέστηκα προσωπικά να πετύχω μαζί με τους Διευθυντές της Δ.Α.Α.
Στον ΕΟΑ μεταφέρθηκαν 350 εργαζόμενοι από πέραν των 15 διαφορετικών Οργανισμών και συνενώθηκαν κάτω από αυτόν οι υπηρεσίες της Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων και Αδειοδότησης της Ανάπτυξης.
Η εξαιρετική προετοιμασία κατά τη μεταβατική περίοδο της μεταρρύθμισης από το τότε Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του οποίου ήμουν ο Διαχειριστής του όλου Έργου, έβαλε τις βάσεις ούτως ώστε να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας του νέου Οργανισμού. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε.
Στόχοι που θα τσιμεντώσουν την επιτυχία του ΕΟΑ Λευκωσίας
Τι να περιμένουμε όσον αφορά τα πλάνα και την στρατηγική ανάπτυξης του δικού σας οργανισμού εντός του 2025; Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προβείτε προς αυτή την κατεύθυνση;
Εντός του 2025 έχουμε θέσει σοβαρούς στόχους, οι οποίοι θα τσιμεντώσουν την επιτυχία του ΕΟΑ Λευκωσίας.
Η εξέταση όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων για αδειοδότηση από το 2023 μέχρι και σήμερα και η άμεση εξέταση των καινούργιων υποθέσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διεύθυνση.
Επίσης, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ποσόστωση υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προϋπολογισμού θα φέρει στο προσκήνιο την αρχή της υλοποίησης νέων έργων κρίσιμων υποδομών για την επαρχία Λευκωσίας.
Έργα όπως η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος Ιδαλίου-Πέρα Χωρίου Νήσου- Λυμπιών, η κατασκευή πράσινων σημείων, ο σχεδιασμός του αποχετευτικού συστήματος Κάτω Πύργου-Τυλληρίας και η ανέγερση νέων σύγχρονων υδατοδεξαμενών νερού αποτελούν μέρος των πλάνων στρατηγικής ανάπτυξης του ΕΟΑ.
Επίσης, η συνεχιζόμενη συγχώνευση δικτύων ύδρευσης κοινοτήτων με προβληματικά δίκτυα υδατοπρομήθειας κάτω από τα όρια ευθύνης του ΕΟΑ θα συνεχιστεί ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης των κοινοτήτων.