Η αναπτυξιακή τροχιά του τραπεζικού τομέα και το αθεράπευτα αγκυλωμένο ΑΚΕΛ που θέλει να την ανακόψει

Μόλις πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχωρώντας σε διπλή αναβάθμιση, κατέτασσε την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια, επιβεβαιώνοντας κατά τρόπο ηχηρό την σταθερή, ανοδική πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Η αναβάθμιση από τον Moody’s ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα αναβαθμίσεων που ήδη προηγήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, από το βήμα των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards, να διαμηνύει πως πρόκειται για εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και να ιεραρχεί ως πρώτιστη των προοπτικών αυτών την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων.

Λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στο πλαίσιο της δεύτερης διακυβερνητικής συνόδου Κύπρου-Ελλάδας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδείκνυε πλαισιωμένος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πως «η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο έγινε πρόσφατα από την Ελλάδα, με πάνω από ένα δισ. ευρώ». Αναφερόταν φυσικά στην επένδυση πέραν του 1,2 δις της Eurobank Α.Ε. στην Ελληνική Τράπεζα…

Την ώρα που όλα τα πιο πάνω εξόχως σημαντικά καταγράφονται ως γεγονότα τα οποία δίχως άλλο αποτυπώνουν τις καθ’ όλα ευοίωνες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, που καταδεικνύουν την ψήφο εμπιστοσύνης την οποία λαμβάνει από το εξωτερικό και που επιβεβαιώνουν την εξέλιξη της χώρας μας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, παρατηρείται το εξής παράδοξο:

Εντός συνόρων και δη εντός κυπριακής Βουλής, με το ΑΚΕΛ σε αρνητικό πρωταγωνιστικό ρόλο, να επιχειρείται η πάση θυσία ανακοπή της αναπτυξιακής τροχιάς στην οποία ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας του νησιού μας, ο χρηματοπιστωτικός, δείχνει να έχει εισέλθει για τα καλά.

Την ώρα για παράδειγμα που η Eurobank επενδύει στην Ελληνική και ρίχνει δισεκατομμύρια ρευστό στην κυπριακή οικονομία, την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου προσελκύει συνεχώς στο μετοχικό της κεφάλαιο νέους σημαντικούς επενδυτές από το εξωτερικό, αλλά και την ώρα που η Alpha Bank-υλοποιώντας αναπτυξιακό πλάνο-επικεντρώνεται στην περαιτέρω επέκτασή της στην κυπριακή αγορά, η έγνοια του ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η φορολόγηση αυτού που ονομάζει «προσωρινή φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών».

Κάτι προς το οποίο επαναλημμένως, Κυβέρνηση, Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και άλλοι φορείς της οικονομίας, έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την διαφωνία τους, όχι τυχαία, αλλά επειδή σε τίποτα δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει και γιατί αντιθέτως μόνο επιζήμια αποτελέσματα θα επιφέρει στην οικονομία και στον χρηματοπιστωτικό μας τομέα.

Επιμένοντας, όμως, εμονικά στην θέση του για φορολόγηση των «υπερκερδών» των τραπεζών, το ΑΚΕΛ προχώρησε προ ημέρων στην υποβολή τροπολογιών επί της πρότασης νόμου την οποία κατέθεσε, σε μια ύστατη προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα επιτρέψει την υπερψήφισή της από την Ολομέλεια.

Με στόχο μάλιστα, όπως διά στόματος γενικού γραμματέα του κόμματος Στέφανου Στεφάνου λέχθηκε, αυτό να συμβεί πριν από το τέλος του χρόνου και προτού κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η σπουδή αυτή του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς για μια ακόμη φορά την εμμονική προσέγγισή του για την οποία κάναμε λόγο πιο πάνω, όπως επιβεβαιώνει και την διαχρονική του φιλοσοφία, που θέλει το κέρδος να δαιμονοποιείται, που βλέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία ως ανάθεμα.

Γράψαμε και στο παρελθόν πως δεν θα αναμέναμε-παρόλο που θα το ελπίζαμε-, κάτι διαφορετικό από ένα κόμμα του οποίου οι ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις συνίστανται σε ασθένεια αθεράπευτη, δεν θα αναμέναμε, παρόλο που θα το ελπίζαμε, πως το ΑΚΕΛ-έστω και την τελευταία στιγμή-θα αναθεωρούσε τις αντιλήψεις του επί του θέματος και θα συμπεριφερόταν κατά τρόπο ώριμο και υπεύθυνο.

Επενδύουμε ωστόσο, με τον κίνδυνο η λέξη «επένδυση» που χρησιμοποιούμε να παρεξηγηθεί από το ΑΚΕΛ, στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες της Βουλής, που είναι σε θέση να αντιληφθούν τους κινδύνους τους οποίους η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ εμπεριέχει, επενδύουμε στην καταψήφισή της από τα κόμματα εκείνα-είτε συμπολιτευόμενα είτε αντιπολιτευόμενα-που δεν πάσχουν από ιδεοληψίες και δεν υποφέρουν από σύνδρομα που σχεδόν σε όλη την Ευρώπη έχουν πάψει προ πολλού να υφίστανται στην σφαίρα της πολιτικής ζωής.

Αν μέσα από τις αλχημείες με τις οποίες το ΑΚΕΛ επιχειρεί να περάσει την πρότασή του παρ’ ελπίδα τα καταφέρει, θα είναι τα κόμματα που θα την υπερψηφίσουν εξίσου υπόλογα, θα είναι εξίσου υπεύθυνα για το γεγονός ότι θα έχουν βάλει την…υπογραφή τους σε ένα νόμο, που το μόνο στο οποίο θα συνίσταται, θα είναι σε ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα της αναπτυξιακής πορείας του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου και φυσικά της οικονομίας της.

Πολύ απλά, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα στέλνει το πολύ λανθασμένο μήνυμα στους ξένους επενδυτές που έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα μας ή που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Κύπρο ότι το φορολογικό ή και το νομικό καθεστώς μπορούν να διαφοροποιούνται τακτικά και αναλόγως πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πολύ απλά, γιατί θα είναι μια μαχαιριά στην πλάτη ζωτικής σημασίας παραμέτρων, όπως είναι η σταθερότητα του νομικού πλαισίου και του φιλικού επιχειρηματικού-επενδυτικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Στοιχεία δηλαδή, η συνέχιση ύπαρξης των οποίων χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις όπως θα έλεγε και το ΑΚΕΛ μιλώντας για τις τράπεζες, συνιστούν βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουν να λαμβάνουν θετικές αξιολογήσεις , τόσο η χώρα όσο και τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα, είναι στοιχεία που αποτελούν καίρια συστατικά για ένα ευνοϊκό περιβάλλον προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και για την απελευθέρωση των αναπτυξιακών προοπτικών που διαφαίνονται και διανοίγονται.

Δειτε Επισης

Υπέρ της κατάργησης των κερμάτων ενός και δύο σεντ οι Ευρωπαίοι-Αρνητικοί σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισπανία
Δείχνει στην Κύπρο τον δρόμο ο Μητσοτάκης-Εκτός κάδρου η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών
Αντίθετος με την φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών ο Διοικητής-«Αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις»
Η αναπτυξιακή τροχιά του τραπεζικού τομέα και το αθεράπευτα αγκυλωμένο ΑΚΕΛ που θέλει να την ανακόψει
Τράπεζα Κύπρου: Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Sophic: Διευρύνει την γκάμα προϊόντων της με κυβερνητικά ομόλογα και ενισχύει τις επενδυτικές επιλογές
Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ να εστιάσει σε μελλοντικούς κινδύνους για τις αποφάσεις της
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών-Στα €25 εκ. το τίμημα
Πορτοκαλί συναγερμός στην ΕΚΤ για Γαλλία και Γερμανία-Οι κρίσιμες αποφάσεις του Δεκεμβρίου
Κατέθεσε τροπολογίες στην πρόταση νόμου για τα...υπερκέρδη τραπεζών το ΑΚΕΛ-Τι δηλώνει ο Στεφάνου