Powered by

Προς επικαιροποίηση η συνεργασία Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης Κύπρου και Ελλάδας-Ο στόχος

Επικαιροποιήση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας συναποφάσισαν την Παρασκευή (8/11) οι δύο Υπουργοί, Μαρία Παναγιώτου και Κώστας Τσιάρας οι οποίοι σε συνάντηση που είχαν συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, την κλιματική κρίση και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η κ. Παναγιώτου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι είναι γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος μοιράζονται μια κοινή ιστορική πορεία από τα βάθη των αιώνων και είναι γεγονός ότι η μια χώρα στέκεται δίπλα στην άλλη σε θέματα και ζητήματα που ξεκινάνε από την εξωτερική πολιτική και φτάνουν σε ζητήματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας ή ακόμα και διεκδίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος ανακοινώνοντας ότι «αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε το μνημόνιο συνεργασίας μας που υπάρχει μεταξύ των δύο Υπουργείων σε μια προοπτική που η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει και οι ίδιες σημερινές συνθήκες και συγκυρίες ουσιαστικά προβλέπουν».

Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα θέματα και τα ζητήματα που η κλιματική κρίση φέρνει ως προβλήματα στις δύο χώρες αναζητώντας τον τρόπο και τη δυνατότητα μέσα από τον οποίο θα γίνει εφικτό από κοινού οι δύο χώρες να τα αντιμετωπίσουν. Σημείωσε ότι αυτά θα αναδειχθούν κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπέδειξε ότι είναι «πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η κλιματική κρίση μέσα από όλα τα προβλήματα που φέρνει είναι μια πραγματικότητα που πλέον μας βάζει σε συναγερμό και σε μια συγκεκριμένη διαδικασία αναζήτησης λύσεων μέσα από τις οποίες προφανώς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ίδιας της Ένωσης, θα είναι εξόχως σημαντική και ουσιαστική».

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από την κοινή τους πορεία, μέσα από τα ίδια χαρακτηριστικά, μέσα από κοινά προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα είναι συντεταγμένες, ως χώρες, και ακριβώς με αυτή τη λογική και τον τρόπο θα επιδιώξουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην μεταξύ τους συνεργασία να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να υπάρξουν λύσεις, να υπάρξουν προοπτικές, να υπάρξει μια πραγματική ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

«Βασικό μέλημα είναι να στηρίξουμε το πραγματικό εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους δώσουμε ελπίδα, να τους δώσουμε προοπτική, να τους δημιουργήσουμε πραγματικά τη συνθήκη της καλύτερης επόμενης μέρας», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός.

Από πλευράς της η κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον κ. Τσιάρα για την συνάντηση και την ευκαιρία για να συζητηθούν τα κοινά προβλήματα και οι κοινές προκλήσεις αλλά και οι κοινές λύσεις που μπορούν να δρομολογηθούν για να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναποφασίσουμε ότι χρειάζεται επικαιροποιήση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν τα δύο Υπουργεία. Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και τα νέα δεδομένα επιβάλλουν να επικαιροποιηθεί για να μπορεί να ανταποκρίνεται κιόλας στις νέες ανάγκες που έχουν οι γεωργοί μας», είπε η Υπουργός Γεωργίας.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο που αποφασίστηκε είναι η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογίας σημειώνοντας ότι «χρειάζεται η εκπαίδευση των γεωργών μας και των κτηνοτρόφων μας και αυτή η εκπαίδευση δεν μπορεί να μην πλαισιώνεται από τα ερευνητικά ινστιτούτα – τα οποία έχουμε - και από την εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία πλέον καλείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προκαλούν μείωση είτε των εισοδημάτων, είτε των καλλιεργειών τους ή και τα δύο».

Το τρίτο, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, είναι η κοινή συνεργασία και στρατηγική, «την οποία οφείλουμε να έχουμε στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες». Υπέδειξε ότι η ενδυνάμωση των θέσεων Κύπρου και Ελλάδας και η κοινή φρασεολογία θα φέρει περισσότερα θετικά αποτελέσματα στις διεκδικήσεις τους και αυτό είναι κάτι το οποίο οι δύο χώρες οφείλουν να κάνουν.

Τέλος, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι οι κλιματικές και γεωπολιτικές συνθήκες θέτουν την επισιτιστική ασφάλεια σε κίνδυνο σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση εξεύρεση λύσεων και των εργαλείων που θα δώσουν ανακούφιση. «Η συνεργασία των δύο χωρών είναι δεδομένη και ξεκινάμε δουλειά», κατέληξε η Υπουργός Γεωργίας.

Δειτε Επισης

Μάκης Κεραυνός: Κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην οικονομία
Τέσσερις βαθμίδες εντός επενδυτικής περιοχής από Fitch και από Moody’s η Κυπριακή Δημοκρατία
Πού στήριξε την νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ο Fitch-Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι
Στην βαθμίδα Α και από τους Fitch... Συνέχεια στο ντόμινο αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας
Διορθωτικές κινήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό-Οι 28 τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση
Γιώργος Παπαναστασίου: Crash test για το e-kalathi η περίοδος πιλοτικής εφαρμογής…«Είναι ένας φιλικός αγώνας»
Στέλιος Γαβριήλ: Άδικο βαρύ τίμημα με ζημιά έως €50 εκατ. αν πληρώσουν τις καθυστερήσεις οι εργολάβοι
Έριξε δίκτυα στα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων η Παναγιώτου-«Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε εμπράκτως»
Μάκης Κεραυνός: Νέο φορολογικό σύστημα ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν-Προχωρούμε αποφασιστικά
Άνοδος την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο και εβδομαδιαία κέρδη