Επίσκεψη Σκουρίδη και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ σε επιστήμη, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Για την ενίσχυση διμερούς συνεργασίας στην επιστήμη, την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, συζήτησε πρόσφατα ο επικεφαλής επιστήμονας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Κύπρου, Δημήτρης Σκουρίδης, με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση του ΙδΕΚ αναφέρεται ότι οι συζητήσεις διερεύνησαν επίσης την πιθανή υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από την Κύπρο, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «I-Corps» του NSF, «το οποίο επιταχύνει τη μετάβαση της επιστημονικής καινοτομίας από το εργαστήριο στην αγορά».

Ο κ. Σκουρίδης, ο οποίος διατελεί και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, ολοκλήρωσε πρόσφατα μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες (18-22 Νοεμβρίου 2024), «με στόχο την προώθηση της συνεργασίας στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία», προστίθεται.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αναφέρεται, είχε μια τηλεδιάσκεψη με ανώτερους αξιωματούχους του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών στη Βιρτζίνια.

Η συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε από την Δρ Κάρεν Μαρόντζελ, Επικεφαλής Διευθύντρια Επιστημών του NSF, την Δρ Τζέσικα Ρόμπι, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Επιστήμης και Μηχανικής (OISE) και τη Νάλα Χίλμι, Αναλύτρια Επιστημονικής Διπλωματίας, ακολούθησε τον Στρατηγικό Διάλογο που πραγματοποιήθηκε στο Λευκωσία στις 23 Οκτωβρίου 2024, μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Σκουρίδης, «παρουσίασε το εξελισσόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου, περιέγραψε τα κίνητρα έρευνας και καινοτομίας της κυβέρνησης και ανέδειξε βασικούς τομείς εστίασης στη Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου 2024-2026», αναφέρεται, ενώ η Δρ Μαρόντζελ παρουσίασε τα στρατηγικά θέματα και τις προτεραιότητες της ατζέντας έρευνας και καινοτομίας των ΗΠΑ.

«Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην επιστήμη, την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Οι συζητήσεις διερεύνησαν επίσης την πιθανή υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από την Κύπρο, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «I-Corps» του NSF, το οποίο επιταχύνει τη μετάβαση της επιστημονικής καινοτομίας από το εργαστήριο στην αγορά», αναφέρεται.

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν περαιτέρω πληροφορίες και να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, προστίθεται.

Το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα «εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο για την ηγεσία και την υποστήριξή της στη διευκόλυνση αυτής της πρωτοβουλίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Επιχειρήσεις»-Η παρουσίαση της Στέλλας Μιχαηλίδου
Φιλοξενήθηκε από ΕΒΕΑ και άκουσε τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας Αμμοχώστου ο Παπαναστασίου
Όταν η καινοτομία συναντά την τόλμη: Ο Ιωάννης Πετρή στο Inspire 2025
Συμφωνία επιδότησης για υλοποίηση του συστήματος ETIAS έως το 2029
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Στρατηγική συνεργασία PERHA Group και LAC Leonidas Alexandrou
H λαμπερή βραδιά απονομής των 13ων Invest Cyprus International Investment Awards(video)
Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Ολοκληρώθηκε η καταβολή μερίσματος €0,18 ανά μετοχή
Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου: Συνάντηση με Green Dot Cyprus-Στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία
Πετρολίνα: Σταθερός σύμμαχος του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης