Πέρασε η πρόταση της Κομισιόν για δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με BEV από την Κίνα

Υπέρ της επιβολής δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα ψήφισαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκρίνοντας πρόταση της Κομισιόν στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το κατά πόσο η επιδότηση της συγκεκριμένης βιομηχανίας από το Πεκίνο διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, με την απόφαση επιβάλλονται σε μονιμότερη βάση αντισταθμιστικοί δασμοί στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα (οι δασμοί εφαρμόζονταν μέχρι στιγμής σε προσωρινή βάση).

Η απόφαση λήφθηκε σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Μέσων Εμπορικής Άμυνας, όπου τα κράτη μέλη μπορούσαν να απορρίψουν τη συνέχιση της επιβολής δασμών μέσω εκτελεστικού κανονισμού.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν οι ιστοσελίδες Euractiv και Politico, υπέρ ψήφισαν 10 κράτη μέλη, πέντε ψήφισαν εναντίον (μεταξύ τους όπως αναμενόταν και η Γερμανία) και 12 απείχαν.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, η Ε.Ε. θα μπορεί να επιβάλει δασμούς μέχρι και 35,3% σε κινεζικές εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία.

Παράλληλα με την εφαρμογή των δασμών, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν «η ΕΕ και η Κίνα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για διερεύνηση προς την κατεύθυνση εναλλακτικής λύσης που θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τον ΠΟΕ, να επαρκεί για την αντιμετώπιση των ζημιογόνων επιδοτήσεων που διαπιστώθηκαν από την έρευνα της Επιτροπής, και να μπορεί να παρακολουθηθεί και να εφαρμόσιμη».

Ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει και τα οριστικά πορίσματα της έρευνας, θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024. Αυτή ήταν και η προθεσμία που είχαν τα κράτη μέλη να εγκρίνουν ή να απορρίψουν

Δειτε Επισης

Inspire 2024: Το ταξίδι του Cornel Amariei προς την απόλυτη επιχειρηματική επιτυχία-«Η αποτυχία, είναι μια ευκαιρία»
Από πότε κινητά, tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να έχουν κοινό φορτιστή
Διαμήνυσαν τις θέσεις τους στην Ε.Ε. για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Τα κρίσιμα ζητήματα που έθιξαν
Πέρασε η πρόταση της Κομισιόν για δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με BEV από την Κίνα
Inspire 2024: Ενθουσιασμένοι οι επισκέπτες, ζητούν καθιέρωση του θεσμού (video)
Στα σκαριά νέο σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια-«Αποτέλεσμα συντονισμού και συνεργασίας»
Μαζική προσέλευση και μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη μέρα του Inspire 2024 που συνεχίζεται σήμερα(pics&vid)
Reuters: Η Γερμανία θα ψηφίσει κατά των δασμών της Ε.Ε. στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
Lumio Private School: Το νέο ιδιωτικό σχολείο της Πάφου από την Bright Era Education (photos)
Η ένταση στην Μ. Ανατολή, οι αντοχές της οικονομίας μας και ο κίνδυνος για τις επενδύσεις-Η ανάγνωση του επιχειρείν