Powered by

Βλέπει διττή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα ο Μιχάλης Περσιάνης-«Υποφέρουμε από έλλειψη ανταγωνισμού»

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κεντρικό άξονα το χρηματοπιστωτικό Σύστημα διεξήχθη κατά το 3ο Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο «Δυνατή Οικονομία για Όλους: Βιώσιμη-Κοινωνικά Προσανατολισμένη» που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ.

Ομιλητές ήταν ο Δρ. Παναγιώτης Αντρέου, Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής, του ΤΕΠΑΚ, η Άννα Θεολόγου, Πρώην Μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Οικονομολόγος, ο Μιχάλης Περσιάνης, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου (ΔΣΚ) και ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης, πρώην Ανώτερος Διευθυντής της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και Εκτελεστικός Προέδρος, RiskEase Ltd.

Ο Δρ. Αντρέου μίλησε για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό λέγοντας ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη θεσμοθέτηση στρατηγικής επ’ αυτού και πως χρειάζεται, ωστόσο, να ληφθούν κι άλλα μέτρα. «Οι καταθέτες έχουν πολλές επιλογές για τα χρήματα που του περισσεύουν όμως πολλοί απ’ αυτούς δεν τις γνωρίζουν», είπε ενδεικτικά.

Έκπληξη προκάλεσε στοιχείο που παρουσίασε, σύμφωνα με το οποίο ένας στους τρεις Κυπρίους δεν διαθέτει το ποσό των 700 ευρώ για να καλύψει ένα απρόσμενο έξοδο, όπως για παράδειγμα μια επιδιόρθωση αυτοκινήτου.

Η Άννα Θεολόγου, αναφερόμενη στα ΜΕΔ είπε πως αποτέλεσαν ένα ζήτημα που παλαιότερα είχε μπει «κάτω από το χαλί», για να σχολιάσει το εξής: «Βλέπουμε αύξηση στα δανειστικά επιτόκια που επηρεάζουν τα έξυπνα δάνεια».

Η κ. Θεολόγου είπε ακολούθως ότι το πρόβλημα με τα επιτόκια δεν είναι σημερινό, αλλά ζητήματα που αφορούν τραπεζικές συμβάσεις δεκαετιών.

Ο Μιχάλης Περσιάνης, μίλησε για διττή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα, αφού, από τη μια δείχνουν ισχυρή ευρωστία από την άλλη το σύστημα στο σύνολό του πάσχει.

«Υποφέρουμε από έλλειψη ανταγωνισμού» είπε σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, ενώ στις προκλήσεις σημείωσε και την μη ύπαρξη ποσοτική αξιολόγηση του προβλήματος στα νοικοκυριά. Η απουσία κεφαλαιαγοράς στρεβλώνει τις αποφάσεις, δήλωσε.

Στα θετικά το ότι οι μεγάλοι επενδυτές θέτουν ψηλά στην ατζέντα το ESG κάτι που επηρεάζει και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι τράπεζες.

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης, τόνισε την αξία του να έχει μια χώρα μια καλή οικονομία εκφράζοντας την ανησυχία ότι στην Κύπρο το τεράστιο χρέος παραμένει και πως "το σκουπίζουμε κάτω από το χαλί γιατί δεν φαίνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών".

Σχετικά με τα δημόσια έργα, υποστήριξε ότι πάντα υπάρχει κάποιο μεγάλο συμφέρον και ως εκ τούτου πρέπει να γίνονται ανεξάρτητες μελέτες για να γίνονται αξιολογήσεις ως προς το κατά πόσο η υλοποίησή τους είναι προς το συμφέρον του λαού. Επ΄ αυτού πρότεινε τη δημιουργία ανεξάρτητης τράπεζας για μελέτη των έργων του Δημοσίου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας, Νέστορας Βασιλείου.

Δειτε Επισης

Καταργεί το φορολογικό καθεστώς non-dom η Βρετανία-Η ευκαιρία που προκύπτει για την Κύπρο
Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης του κόστους-Τι λένε αρμόδιοι φορείς
Βλέπει διττή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα ο Μιχάλης Περσιάνης-«Υποφέρουμε από έλλειψη ανταγωνισμού»
Πήρε θέση για την μετακίνηση Γ. Παντελή από το Υπ. Οικονομικών ο Κεραυνός-«Ήταν ένας στενός μου συνεργάτης»
Μέχρι την 30η Νοεμβρίου οι δηλώσεις εισοδήματος για 2023-Η απόφαση του Υπουργικού
Μάκης Κεραυνός: Περίπου στα 30 εκατ. ευρώ το κόστος του νέου πακέτου μέτρων-Το σκεπτικό των αποφάσεων
Ann Pettifor: Πώς προχωρά η Κύπρος με βιώσιμη ανάπτυξη
Αυτά είναι τα πρόσθετα μέτρα της Κυβέρνησης κατά της ακρίβειας-Τα δύο νέα σχέδια για το στεγαστικό
Ι. Ιωάννου: Η Κύπρος να κάνει περισσότερα προς την πράσινη ανάπτυξη-Ο καπιταλισμός δεν είναι ίδιος σε κάθε χώρα
Στέφανος Στεφάνου: Ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, σοβαρό πρόβλημα η ύπαρξη μονοπωλίων και ολιγοπωλίων