Powered by

Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης του κόστους-Τι λένε αρμόδιοι φορείς

Η ενεργειακή μετάβαση και μείωση του κόστους για την κοινωνία, αποτέλεσαν βασικά θέματα προς ανάλυση κατά τη διάρκεια συζήτησης-πάνελ στο 3ο Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ.

Για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου την άποψή τους εξέφρασαν οι Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Χρύσανθος Μαρούχος, Μέλος Γενικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ και Χρύσω Σωτηρίου, Εμπειρογνώμονας Ενεργειακής Πολιτικής και Κλιματικής Αλλαγής της ideopsis Ltd

Ο κ. Δρουσιώτης είπε αναφερόμενος στο κόστος ενέργειας ότι «οι καταναλωτές πληρώνουμε τα σπασμένα, δηλαδή, σε πράξεις παραλείψεις ενέργειες που έκαναν οι αρμόδιες αρχές σε βάρος μας». Η ΑΗΚ μπορεί να κάνει την άσκηση επι χάρτου και να βρει τον τρόπο λειτουργίας μέσω μιας σύνδεσης και να δει αν θα είμαστε κερδισμένοι ή χαμένοι.

Ο κ. Μαρούχος είπε πως «οδεύουμε στον εξηλεκτρισμό της χώρας και το 2050 γινόμαστε κλιματικά ουδέτεροι». Επομένως, είπε, οι υποδομές είναι πιο κρίσιμες από ποτέ. Εξίσου σημαντική είναι η αποθήκευση συστημάτων ενέργειας είπε, σημειώνοντας ότι η μείωση κόστους ενέργειας είναι αναγκαία.

Ο Γιώργος Πέτρου σχολίασε το hedging και πως η έννοια όλων των συμβουλίων είναι ότι αν κλείσουμε μια τιμή και οι τιμές μειωθούν θα υπάρξει αντίδραση είναι πολύ δύσκολο το θέμα ωστόσο αρχίσαμε ενημέρωση και συζήτηση. Το ζήτημα των ρύπων έχουν καλυφθεί, πρόσθεσε.

Η Χρύσω Σωτηρίου είπε ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι ζωντανό παράδειγμα της κοινωνικής καινοτομίας και πως αποτελεί συνεταιρισμούς για να προωθήσουν την οικονομία και την ενέργεια. Αναφερόμενη σε παραδείγματα του εξωτερικού είπε πως ζήτημα είναι η μη ορθή ένταξη νομικών προνοιών. «Κάποτε παρερμηνεύεται από επενδυτές» είπε σχετικά, αφού ο σκοπός των κοινοτήτων έχει μια πιο κοινωνική διάσταση.

Προηγήθηκε ομιλία του Γιώργου Σιαμμά, τέως Προέδρου της ΡΑΕΚ ο οποίος προέβη σε σειρά εισηγήσεων όπως και συστάσεις μεταξύ αυτών για θέματα επάρκειας παραγωγής στη χώρα. «Θα απαιτηθούν κρίσιμες αποφάσεις από ΡΑΕΚ και κράτος πολύ σύντομα», σχολίασε επ΄ αυτού.

Η δυσκολία διείσδυσης των ΑΠΕ το 2030 είναι επίσης κάτι που θέλει προσοχή κατά τον ίδιο όπως και η καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρινού έτσι ώστε να οδηγηθεί η Κύπρος στη επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και σε μείωση το κόστους που καταλήγει στους πολίτες.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και είναι στρατηγικής σημασίας, δήλωσε εξάλλου.

Σε ευρωπαϊκή διάσταση, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε, τέλος, πως «ως κράτος μέλος πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος το θέμα αλλαγών στην Ενέργεια για να συμβάλομε στη συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ».

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών-Πράσινο φως από τη Βουλή
Οριακές απώλειες για το ΧΑΚ την Πέμπτη
Οικονομία και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνάντησης Μάκη Κεραυνού με τον Πρέσβη της Ολλανδίας
Καθαρός αποδέκτης κονδυλίων €126 εκατ. από την Ε.Ε. η Κύπρος το 2023-Άντλησε €750 εκατ.
Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος-Δεν αποκλείουν και κλιμάκωση
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Εγκαινιάζεται το νέο γραφείο της ΕΤΕπ στην Κύπρο-Έρχεται μαζί με Κυριάκο Κακουρή η Nadia Calviño
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων