Κριστίν Λαγκάρντ: Επαρκώς περιοριστικά για όσο χρόνο χρειαστεί τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια της σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο προκειμένου να πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι το επίπεδο και η διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής θα καθορίζονται στη βάση των στοιχείων.

Σε δήλωσή της κατά την συνάντηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ αυτό το μήνα, όπου αποφασίστηκε η δεύτερη συνεχόμενη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

«Η απόφαση να μειώσουμε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που καθορίζει την νομισματική μας στάση, αντανακλά την επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την προοπτική του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό καταδεικνύουν ότι η πορεία μείωσης του βρίσκεται σε καλή τροχιά, αν και πρόσφατοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας έχουν εκπλήξει επί τα χείρω (downside), ενώ οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές.

«To Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια επαρκώς περιοριστικά για όσο χρόνο χρειαστεί για να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πληθωρισμό 2% με έγκαιρο τρόπο», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ και σημείωσε ότι το κατάλληλο επίπεδο και διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής θα συνεχίζει να καθορίζεται ακολουθώντας την προσέγγιση στη βάση των στοιχείων σε κάθε συνάντηση.

Τόνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα βασίζονται στην προοπτική του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων επί μιας συγκεκριμένης πορείας», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Επαρκώς περιοριστικά για όσο χρόνο χρειαστεί τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Μείωση €17 εκατ. στις ΜΕΧ στο τέλος Ιουλίου-Στα €1,65 δισ. ή 6,8% των χορηγήσεων
Αύξηση των καταθέσεων των εταιρειών κατά €367,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο-Οι καταθέσεις των νοικοκυριών
Στις 6 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ενιαμήνου της Ελληνικής Τράπεζας
Στις 12 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ενιαμήνου της Τράπεζας Κύπρου
Νέο πλαίσιο για τους διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Πέρασε από την Βουλή πακέτο νομοσχεδίων
Στο 11,9% το επιτόκιο αναφοράς για σκοπούς τοκογλυφίας
Μάρτινς Κάζακς: Όλα στο τραπέζι για το ύψος της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει «πραγματικά καλή πρόοδο» στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αλλά…
Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει