Η Κύπρος στα Artemis Accords-Φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς διαστημικής κοινότητας

Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, σε απευθείας σύνδεση με την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος (ΝASA), η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, υπέγραψε την προσχώρησή της στις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) για το Διάστημα.

Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό σύνολο αρχών που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και της NASA.

Η προσχώρηση έγινε στο πλαίσιο του Πρώτου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2024 στη Λευκωσία, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, στην παρουσία του James O'Brian, Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, των ΗΠΑ.

Στόχος του Διαλόγου η εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε σειρά τομέων προτεραιότητας, περιλαμβανομένης και της τεχνολογίας και θεμάτων διαστήματος, για τη δημιουργία μέλλοντος ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημο Δαμιανού, «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Κύπρο».

«Καθώς ξεκινάμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι», δήλωσε ο Υφυπουργός, «επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια ασφαλή και υπεύθυνη εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς και την ισχυρή μας πίστη στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της αξιοποίησης του διαστήματος προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.

Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, και αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, φιλοδοξεί όπως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς διαστημικής κοινότητας».

Σε απευθείας σύνδεση, ο Αναπληρωτής Διοικητής της NASA, Jim Free, καλωσόρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως το 46ο κράτος που δεσμεύεται προς την επωφελή χρήση του διαστήματος για την ανθρωπότητα, σημειώνοντας «Χαιρετίζουμε την προσχώρηση της Κύπρου στα Artemis Accords, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία της χώρας με τη NASA και τη διεθνή κοινότητα».

«Με την ένταξή της σε αυτή την προσπάθεια στο πλευρό των ΗΠΑ, η Κύπρος θα συμβάλει στην εφαρμογή των συμφωνιών και σε μία ανοικτή, υπεύθυνη, διαφανή, ειρηνική και προς όφελος όλων εξερεύνηση του διαστήματος».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος στα Artemis Accords-Φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς διαστημικής κοινότητας
Cyprus Fintech Summit 2024: Η συγκέντρωση που πρόκειται να πυροδοτήσει την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη
Πρώτος εταιρικός και πλέον ένας από τους σημαντικούς δωρητές του TechIsland η PwC Κύπρου
Τα αποτελέσματα της έρευνας CITEA και η ανάλυση του Δείκτη CITEA-Τα σημαντικά ευρήματα
Το λογισμικό FRCS της Prognosys Solutions επαναπιστοποιήθηκε με το XBRL
Η IBM παρουσιάζει τα Granite 3.0: Υψηλής απόδοσης μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις
Δυναμική παρουσία κυπριακών επιχειρήσεων πληροφορικής στην Έκθεση GITEX στο Ντουμπάι
Το cloud ERP ακολουθεί την ανάπτυξη της επιχείρησής σας-To σύστημα της Softone
Καλώδιο οπτικών ινών συνολικού μήκους 521.020 χιλιομέτρων για να συνδέσει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία
Samsung: Αναπτύσσει την πρώτη DRAM 24Gb GDDR7 για AI Computing επόμενης γενιάς-Tαχύτητα άνω των 40Gbps